Escollim bé, decidim el futur de la nostra pagesia

El novembre del 1994 els pagesos i pageses de Catalunya vàrem tenir, per primera vegada, la possibilitat de participar en unes eleccions sindicals agràries i escollir els representants i defensors dels nostres interessos davant les administracions i el conjunt de la societat. Des de llavors hi ha hagut cinc comeses electorals, totes amb una alta participació, i amb una ampla majoria de vots per a Unió de Pagesos. A més, des del 2014 a Catalunya comptem amb la llei de representativitat de les organitzacions professionals agràries, que regula un nou model d’eleccions en el qual ja no existeixen les cambres agràries.

Per al futur de la pagesia és molt important que exercim el nostre dret de vot el proper 28 de febrer. No podem quedar-nos a casa pensant que tot funciona per inèrcia. I cal tenir present que hi ha diferents models de pagesia i d’interessos econòmics, i en conseqüència, sindicats diferents. Unió de Pagesos defensa els professionals agraris, els que treballen directament a les nostres explotacions per a una millora econòmica, social i professional. Defensa els interessos de la pagesia davant els poders públics i polítics, els econòmics, i davant l’opinió publica. I ho fa amb la crítica, la denúncia, la reivindicació i, si cal, la mobilització. I ho fa amb la consulta, el diàleg, la negociació i, si cal, la defensa jurídica. I ho fa debatent i analitzant, elaborant propostes i exposant la seva opinió davant els problemes de la pagesia i el món rural.

En són bona prova, d’aquesta tasca sindical, el XII Congrés d’Unió de Pagesos celebrat el gener a l’Anoia, i també la defensa del sector de la criminalització soferta arran de l’incendi d’Òdena el juliol passat. Cal recordar que el mateix dia que un malaurat incident es va emportar més de mil hectàrees de bosc i les pertinences de moltes famílies afectades, una mala praxi informativa també es va emportar la dignitat d’un pagès i, al seu darrere, la de tota la pagesia. Finalment, a l’octubre passat es va arxivar la causa i va quedar clar que el pagès no va cometre cap il·legalitat, ni s’ha provat que la picadora de palla amb la qual treballava en fos la causa. A Unió de Pagesos no vam dubtar a mostrar el nostre suport quan alguns li atribuïen la causa de l’incendi, que nosaltres no teníem gens clara. I cal recordar que cap poder públic implicat va rectificar una actuació pública que va obrir la porta a criminalitzar la pagesia en general. 

Una altra qüestió en què ens hem implicat a fons i que afecta, entre altres, la nostra comarca, és la prohibició de la circulació de tractors per vies de nova construcció, i també la manca que tenim de vies de servei, sobretot en les èpoques de collita, i que ens obliga a demanar, any rere any, permisos per poder transitar per la C-15. Tot plegat ens entorpeix enormement l’activitat agrària i ens perjudica. Per això, fa uns anys vam endegar la campanya No ens barreu el pas!, per reclamar poder-hi circular, i fer-ho en bones condicions.

Ens cal molta participació en aquestes eleccions perquè, a més participació, més ens farem escoltar. Els que hem escollit la professió de pagès som pocs en el conjunt de la societat, però hi volem tenir presència i ser escoltats. És necessari que anem a votar i escollim bé el sindicat que ens ha de representar a Catalunya, a Madrid, a Brussel·les i arreu. Si volem que ens tinguin en compte, és l’hora de decidir el nostre futur.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.