Divendres, 20/1/2017
2097 lectures

Lindy Hop (swing), un ball simpàtic

A qui li agrada la música, el moviment i l’exercici i té ritme, li agrada ballar. Jo soc un d’aquests.

Vaig tenir la sort que els pares em varen portar a un esbart als 6 anys, i als 16 em varen ensenyar el vals. Amb això vaig perdre la por que tenen molts homes, i vaig aprendre a tenir contacte amb el cos femení amb tota naturalitat. Vaig adquirir el desig de ballar per ballar. Em vaig fer un tip d’anar a festes majors de poble a ballar, cosa que és el màxim del ball social. I a l’època dels casaments de veritat, només esperava que els músics comencessin  a tocar per ballar i ballar.

M’agrada ballar i aprendre passos en una escola. Per això fa 3 anys quan em parlaren del Lindy Hop vaig córrer a apuntar-m’hi. El Lindy Hop es balla amb música swing, i és un derivat del Charlestone dels anys 20. És un ball amb moltes virtuts: té una música alegre, balles amb parella, però a cada música canvies de parella, tant treus tu a la noia com la noia et treu a tu, hi ha moltes figures que pots exercitar i lluir, i fas un sa exercici de cames, cos i braços.

Abans que digui alguna cosa més deixeu-me fer un glossari perquè pugueu anar pel nou món del lindy com un entès:

  • Lindy hop: ball de parella dels anys 20 a Nova York que es balla amb música swing però també es pot ballar amb música jazz i altres.
  • Kicks (patadetes) i triple step (triple pas): passos, per música més ràpida (kicks) i més lentes (triple step)
  • Balboa: ball de parella que es popularitzà a la península de Balboa (prop de Los Angeles) que també es balla amb música swing molt ràpida, que no es pot ballar amb  kicks o triple steps del Lindy Hop.
  • Frankie Manning: un dels divulgadors principals del lindy hop. La data del seu naixement (26 de maig) és el dia internacional del swing.
  • Taxi: ballador que s’afegeix quan els que ballen estan desaparellats i falten homes. Van molt buscats a les escoles de Lindy Hop, i acostumen a no pagar per un curs que ja han fet abans i se’ls proposa que repeteixin.
  • Leader: qui porta la iniciativa de les figures a fer; ha de tenir un domini de les figures per poder portar la iniciativa.
  • Follower: qui segueix al leader en les figures a desenvolupar. Requereix l’habilitat de, a través del contacte corporal, intuir la figura que el leader vol realitzar.
  • Jam: festa o ballada fora d’una classe de l’escola.
  • Clandestí: ballada o jam al mig d’una plaça al ritme de la música swing que sona en uns altaveus o equip portàtil de música portat exprés per la ballada.

Bé doncs, si us agrada ballar coses noves proveu el lindy hop. I ara teniu la oportunitat amb el curs que s’ha iniciat a l’Ateneu Igualadí,o el següent que obriran aviat. I si de moment només us ho voleu mirar, teniu una primera oportunitat de presenciar una jam o clandestí a la plaça de Cal Font aquest diumenge 22 de gener, diada dels Tres Tombs, de 12 a 14h.

Pot ser que faci fred, però si us llenceu a ballar us passarà! I gaudireu d’un ball simpàtic i molt social.

Jo particularment, m’alegro que finalment a Igualada s’hagi creat una escola de swing a l’Ateneu Igualadí. Deu ser la última població de Catalunya que no s’ensenyava lindy o swing, i que no tenia jams o clandestins al carrer els dissabtes o diumenges. Hi ha escoles i grups a Barcelona (Gracia, Sants, Les Corts, Poble Nou, Sant Andreu, Raval, etc), a La Garriga, Granollers, Mataró, Vic, Manresa, Esparreguera, Sitges, Vilanova i La Geltrú, Calafell, Castelldefels, Terrassa, Sant Cugat, etc, etc. Cliqueu a Internet “swing i nom de la població” i trobareu que totes tenen escola de swing, i tenen jams mensuals o setmanals. I si no sabeu on anar cliqueu www.bcnswing.org i trobareu la finestra del Calendari que us diu totes les ballades del mes, especialment les de l’àrea de Barcelona.

Si els vostres fills ja no volen sentir a parlar de les sardanes, animeu-los a ballar lindy hop. I us facin cas o no, animeu-vos vosaltres, us ho passareu molt bé. És un ball per a totes les edats, de 20 a 80! I els homes no tingueu por, aprendreu els passos i figures aviat, i les dones us mimaran i uns trauran a ballar, ja que els homes van escassos.

El lindy va néixer a Amèrica i ha arrelat amb força a casa nostra. Proveu-ho diumenge a la plaça de Cal Font d’Igualada!

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.