Cacau: propietats i com elaborar una rajola de xocolata

Theobroma cacao és en realitat el nom del cacauer, és a dir, l’arbre del cacau, el fruit del qual són unes baies en forma de panotxes (també anomenades maraques) que estan farcides d’una polpa viscosa formada per uns 40-50 grans o faves. D’aquestes faves s’obtindrà, després d’un procés de fermentació i assecat, la pols de cacau. Afortunadament, cada vegada hi ha més oferta i és més habitual trobar al mercat faves de cacau crues i dessecades; poden ser senceres o bé pelades i trossejades, aquestes últimes es comercialitzen amb el nom de nibs de cacau.

Entre les seves propietats cal destacar el seu poder antioxidant per la seva gran concentració de flavanols (especialment catequina i epicatequina) que són un tipus de flavonoides responsables de neutralitzar radicals lliures i exerceixen un efecte rejovenidor sobre les cèl·lules. A més, el consum d’aquest tipus de polifenols està directament relacionat amb la reducció del risc de patir malalties del cor, vessament cerebral, càncer i diabetis. També conté teobromina, un alcaloide que produeix en els humans sensació de plaer i a més exerceix un efecte diür.tic.

És important en el cacau el seu contingut en substàncies anomenades neurotransmissores que produeixen efectes relacionats amb la sensació de benestar, com són la serotonina, coneguda com “hormona del plaer i la felicitat”, la seva deficiència es relaciona amb el desenvolupament de malalties com ara la depressió, la migranya, la bulímia, l’estrès, el trastorn bipolar o l’autisme. És precursora de la Melatonina, la responsable de regular els cicles del son; l'anandamida, un neurotransmissor amb efectes similars als cannabinoides presents al cànnabis i deu el seu nom a la paraula ananda que, en sànscrit, significa felicitat i pau d’esperit; la feniletilamina, que és una substància que es produeix quan estem enamorats o sentim passió. Pe això s’atribueixen al cacau propietats afrodisíaques.

Pel que fa a les vitamines destacables cal fer referència a la tiamina o vitamina B1, i a l’àcid fòlic o vitamina B9 i en menor quantitat, però també presents, hi trobem vitamines B6, A i E.

A nivell mineral és especialment important el seu contingut en fòsfor, el magnesi i, en menys proporció, calci, ferro, zinc, potassi i sodi.

La mantega de cacau està composada per àcids grassos saturats com el palmític i l’esteàric, poliinsaturats com el linoleic i monoinsaturats com l’oleic.

Així mateix són àmpliament coneguts i apreciats els seus beneficis cosmètics sobre la pell, per ser un potent regenerador cel·lular amb propietats hidratants, nutritives i emol·lients.

 

Com elaboar una rajola de xocolata a casa?

 

Ingredients: 40g de mantega de cacau, 3 cullerades de cacau cru i pur en pols, 2 cullerades de xarop

d’atzavara, 1 cullerada de llavors de sèsam, cullereta de polpa de vainilla

 

Procediment

1. Per començar agafa un motlle per a rajola de xocolata o qualsevol motlle del que disposis i escampa sobre ell una cullerada de llavors de sèsam crues. Reserva’l en una superfície plana.

2. Ratlla la mantega de cacau amb un ganivet o amb un ratllador per poder treballar-la millor.

3. Fon la mantega al bany Maria remenant-la amb unes varetes, poc a poc, vigilant que no entri aigua en el cassó que la conté. Això és molt important, sinó es farà malbé tota la preparació.

4. Un cop diluïda la mantega, afegeix poc a poc el cacau cru en pols. Després el xarop d’atzavara, remenant constantment i amb afecte.

5. Quan estigui tot llest, ja pots traslladar-ho al motlle repartint bé per tota la superfície.

6. Deixa temperar a temperatura ambient uns 30 minuts i després acaba de refredar a la nevera com a mínim 2 hores, perquè es solidifiqui bé.

 

I després de saber una mica més sobre aquesta joia, et convido a elaborar la teva pròpia xocolata: utilitzant ingredients naturals, orgànics i procedents d’un comerç just; amb el respecte que mereixen la saviesa i l’entitat de més de 3000 anys d’història, perquè puguis sentir els beneficis de totes les seves bondats i gaudeixis de l’experiència elevadora del cacau diví.

1 Comentaris

M

Mª Dolors

Igualada

18 de maig 2016.21:52h

Respondre

Molt bona i fàcil de fer

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.