Són Ells: L’any de la plaga, de Marc Pastor

L’any de la plaga, de Marc Pastor, és una d’aquells rareses literàries que a alguns lectors els fascinarà i a d’altres  els costarà de pair. És una novel·la a cavall entre la ciència-ficció i el thriller situada en una Barcelona envaïda per unes misterioses plantes que clonen els sers humans. Aquesta novel·la que l’autor va escriure l’any... és a punt de veure la seva adaptació al cinema, de la mà de...

L’any de la plaga ens planta davant una Barcelona en plena onada de calor a l’estiu. El protagonista, en Víctor Negro, és un jove treballador social que viu una crisi existencial després de la separació de la seva parella. Al seu voltant començaran a caure, com peces d’escacs, personatges secundaris com els avis de qui té cura, companyes de feina, amics... Tots ells canvien de comportament d’un dia per l’altre: aparentment són humans però es comporten com robots, maquinalment, com si no tinguessin ànima. El canvi va lligat a la presència d’unes misterioses plantes d’eucaliptus que arriben a la ciutat dalt d’uns gegantins camions que circulen sense parar per avingudes i places. Per al lector, la proximitat d’aquests referents barcelonins, com el barri del Carmel o l’hospital de la Vall d’Hebron, juga a favor de la versemblança del relat.

Són Ells, els invasors, els alienígenes els altres... uns sers que ningú sap exactament d’on venen però que tenen una clara voluntat aniquiiladora de l’espècie humana. Enfront d’aquests invasors els humans no contaminats acabaran convertint-se en una veritable resistència. És inevitable, mentre llegeixes el llibre, pensar en els múltiples referents cinematogràfics d’invasions alienígenes, que el mateix autor fa sortir de manera recurrent al llibre.

La ciència-ficció 100% catalana és un terreny encara inhòspit per a molts i pocs autors l’han cultivat. Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo és potser l’obra més coneguda d’aquest gènere literari a casa nostra. Han seguit l’estela de Pedrolo altres autors com Marc Pastor; David Monteagudo amb Fin i, més recentment, Ariadna Castellarnau amb Cendra. En narrativa juvenil destaquen sagues com la de Gerard Guix, amb la trilogia El prodigi, L’enginy i El talent, ambientada també a Barcelona.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.