Dijous, 29/9/2016
4095 lectures

La Festa Major a les aules

Porto els meus dos fills a l’escola Dolors Martí. Cada inici de curs s’obre, a cada aula, un debat sobre quin ha de ser el nom de la classe. Els plantegen una temàtica concreta, i són els alumnes que cercant informació decideixen com passaran a anomenar-se durant tot el curs. Altres anys les temàtiques eren les professions o els arbres. Així, l’any passat els meus fills anaven a la classe dels “Veterinaris” i els “Mecànics”. Fa dos anys, la gran, era de la classe dels “Ametllers”. Aquesta vegada la temàtica de les aules m’ha sorprès gratament. Els grups d’infantil han cercat el nom en la Festa Major d’Igualada, i els de primària en les tradicions i festes populars. De fet, aquest serà l’eix del primer dels trimestres. Em sembla molt bona idea que des de l’escola es treballin aspectes, que segurament no estan en cap temari ni en cap llibre, per conèixer allò que els alumnes tenen més proper. La classe de la meva filla gran han triat el nom de “Els castellers”, i la del petit, han optat per “Martingales el Músic”. Altres classes d’infantil s’han decantat pel bestiari de les festa major i altres elements de la imatgeria festiva com els gegantons Tomeu i Pia. Sensacional.

Aquests dies doncs, hem hagut de buscar informació sobre els capgrossos de la ciutat; Martingales el Músic, el Mosca l’Aviador, en Rufus el Traginer i la Petra l’Encantadora. Tot i que ja els coneixíem, ha valgut la pena aprofundir-hi una mica. Els alumnes han hagut de buscar sobre qui eren, i el perquè d’aquest nom. Repeteixo, cultura popular, cultura que tenim al costat de casa, i que segurament és un element motivador pels més petits. Per què un dels capgrossos es diu Mosca l’Aviador? Ho sabeu? Per què hi ha un capgròs que es diu Martingales el Músic? I en Rufus? Busqueu, busqueu. Els podeu anar a veure a la Casa de la Festa del Museu de la Pell.

Mireu, m’ha fet gràcia l’anècdota i he decidit escriure aquestes ratlles. Potser he trobat a faltar alguna classe que triés el nom de “Passacalle” , “Barraques” o el de “Gegants Vells, però que són les nous”...... En fi, millor ho deixem aquí.

Altres articles de Xavi Dàvila Solé

5 Comentaris

C

Cristina Cortina

IGUALADA

1 d'octubre 2016.12:46h

Respondre

Genial!

A l’escola de la meva filla, l’Acadèmia Igualada, també han triat com a projecte de curs IGUALADA. La seva classe, concretament, és la dels gegants. També hi ha la classe dels... Llegir més traginers, els diables,...

Ho trobo genial!

L

Laura

Igualada

29 de setembre 2016.17:09h

Respondre

Endavant i felicitats Escola Dolors Martí.
Llàstima que tan bé que t’havia quedat l’article, al final facis una gran pifia, ja només t’ha faltat posar-hi el nom de la Festhi, va home va!!

A

Anna V

Igualada

29 de setembre 2016.10:11h

Respondre

Mira que bé, ara ja feia dies que ningú parlava de Festa Major. Preneu seient.

A

Albert Rossell

Igualada

29 de setembre 2016.09:49h

Respondre

Hola Xavi! Molt bona idea per part de l’escola Dolors Martí! Recordeu que des de la passada Festa Major, els capgrossos d’Igualada tenen uns contes que jo mateix vaig escriure i que va editar... Llegir més l’Ajuntament. El recull de contes es diu ”Savis caparruts”. Es pot trobar al Punt d’Informació del carrer Garcia Fossas i algunes de les llibreries igualadines. Les il·lustracions de l’Elisabet Serra són genials. Espero que us pugui servir.

r

ramon puig

igualada

29 de setembre 2016.07:59h

Respondre

Molt bona iniciativa de l’escola Dolors Martí!!

Cal valorar les coses que tenim més a prop! com a membre de Dessota i amant de la cultura popular d’Igualada, trobo a faltar més iniciatives... Llegir més com aquesta!
Salutacions!!!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.