Dilluns, 23/2/2015
2219 lectures

Els efectes del cànnabis

El cànnabis és la droga il·legal més consumida en tots els grups d’edats. Espanya és un dels països amb més consum de cànnabis, prop del 17% de la població. Sobretot entre la gent jove, hi ha la idea general que el cànnabis és innocu i no és tan perjudicial com altres drogues. És certa aquesta idea? D’altra banda, és veritat que fins i tot el cànnabis té efectes beneficiosos per a la salut?

El cànnabis actua al nostre cervell sobre un sistema anomenat sistema endocannabinoid. Aquest sistema és com un punt de control o regulació, ja que quan hi ha molta excitació o inhibició neuronal s’activa per tornar a les condicions normals. Sense aquest control, una excitació o inhibició continuada ens podria portar a episodis d’epilèpsia, espasmes o convulsions. El que passa quan consumim cànnabis és que descontrolem aquest sistema i, en conseqüència, el funcionament correcte del nostre cervell.

Per tant, el cànnabis pot alterar la memòria, els moviments i la coordinació motora, l’ansietat, el caràcter, la ingesta de menjar, l’olfacció i també pot provocar efectes psicòtics i/o augmentar el risc de patir esquizofrènia. El sistema endocannabinoid també és molt important en el procés de maduració cerebral. Aquest procés no acaba fins aproximadament als 20 anys i, per tant, el consum de cànnabis abans d’aquesta edat té moltes possibilitats d’alterar la maduració correcta, un dels efectes més perjudicials d’aquesta droga. Per tant, cal que informem i que la gent conegui que el consum de cànnabis en edats adolescents ens pot marcar negativament per a tota la vida.

Segurament heu llegit notícies dels efectes positius que pot tenir el cànnabis. Aquesta informació és totalment certa sempre que l’administració d’aquesta substància sigui sota control mèdic i de manera pautada. De fet, estudiar els possibles efectes positius del cànnabis està de moda i fins ara s’ha descobert que el cànnabis és un potent analgèsic, antiespàstic millorant símptomes de l’esclerosi múltiple. També pot ser un bon antiemètic evitant els vòmits i fins i tot s’ha vist com és capaç de reduir la mida de tumors. A més, fàrmacs que actuen sobre el sistema endocannabinoid estant sent investigats per tractar malalties com la Síndrome del cromosoma X fràgil, Alzheimer o les addiccions.

En resum, podríem dir que l’ús recreatiu del cànnabis, sobretot en edats adolescents, no és un fet innocu sinó que pot arribar a canviar la manera de viure d’una persona i provocar diferents efectes negatius. D’altra banda, hi ha una base científica sòlida de la possible utilització (en alguns casos ja s’usa) terapèutica del cànnabis o derivats sempre en quantitats i pautes molt controlades. Per tant, podríem definir el cànnabis com una droga altament perjudicial en els joves i una substància altament interessant en pacients amb certes condicions mèdiques.

Altres articles de Arnau I Georgina

1 Comentaris

T

Tamam

10 de març 2015.09:34h

Respondre

Molt ben explicat! :-)

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.