Dilluns, 23/11/2015
1839 lectures

Tot el que mengem és perjudicial?

Fa unes setmanes els diaris, les ràdios i les televisions es van omplir de la notícia en què es deia que menjar carn vermella i/o processada podia ser cancerigen. Aquesta notícia, basada en resultats d’un estudi científic recent, afecta clarament una part important de la dieta mediterrània i va intranquil·litzar molta gent. Com sempre hem de rebaixar una mica l’exageració periodística i els titulars dramàtics, però sí que cal que portem una dieta equilibrada i no abusar de segons quins aliments com serien les carns processades (bacon, Frankfurt, hamburgueses, ...). Tot i això, no cal deixar de menjar-los.

En aquest article no tornarem a repetir la notícia, sinó que volem donar una visió més optimista i parlar d’aliments que poden ajudar en la prevenció d’una malaltia tan complexa com és el càncer. Els aliments que comentarem a continuació poden reduir el risc de patir càncer, però el fet de consumir aquests aliments o de portar una vida totalment sana, no ens lliura de la loteria que significa poder patir aquesta malaltia que no només depèn de l’alimentació. Tot i això, cal saber quins aliments són recomanats ja que introduir-los a la nostra dieta no ens farà cap mal.

Una de les maneres de poder disminuir el risc de càncer és ingerint aliments antioxidants, que tenen la funció de reduir els radicals lliures del nostre cos. Els radicals lliures són molècules que generen estrès oxidatiu lesionant les cèl·lules i que poden propiciar l’aparició d’un càncer. Per exemple, el consum d’all (que és un aliment amb propietats antioxidants) disminueix la probabilitat de patir un càncer a les vies digestives. Vegetals de fulles verdes com serien els espinacs o les mongetes verdes també redueixen l’estrès oxidatiu i disminueixen el risc de càncer. D’altra banda, els aliments rics en fibra com és el pa integral o la pasta també ens poden ajudar a reduir els radicals lliures que tenim al nostre organisme. Fruits com les baies, maduixes, raïm o mores també tenen una gran quantitat de substàncies antioxidants. Els fruits secs, concretament les nous, també poden ser aliments beneficiosos combatent les substàncies pro-oxidants. Finalment, no només menjar, sinó també beure te, especialment el verd, ens pot fer augmentar la protecció antioxidant del nostre organisme.

Una cèl·lula normal es pot convertir en tumoral per l’aparició d’una mutació (canvi anormal) en la seqüència del seu ADN (material genètic que conté cada cèl·lula). Per tant, aliments que ajudin a protegir aquest ADN també poden ser considerats com a beneficiosos en la prevenció del càncer. Estudis científics demostren que els tomàquets, i més concretament una substància que contenen anomenada licopen, poden protegir el nostre ADN evitant que es produeixin mutacions que puguin desenvolupar cèl·lules tumorals. Es creu que el cos pot absorbir millor aquesta substància si ens mengem el tomàquet en forma de salsa o, perquè no el nostre famós pa amb tomàquet. Tot i que els més petits potser no hi estaran d’acord, es creu que aliments com la coliflor o el bròquil també poden protegir el nostre ADN i evitar aquestes alteracions en el material genètic.

Per tant, la incorporació de molts d’aquests aliments a la nostra dieta i la reducció del consum de greixos animals, carns processades i alcohol segurament disminueix el risc de patir càncer en el futur. Com s’ha dit, ni menjar només aquests aliments “beneficiosos” ni evitar els aliments “malignes” asseguren no patir aquest tipus de malaltia. Tot i això és molt important portar una dieta equilibrada i també fer altres activitats com l’exercici físic constant, no només per evitar càncer, sinó per ser més feliços i sentir-nos millor amb el nostre cos.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.