Comprar ‘100% Francès’ està de moda

Les eleccions presidencials franceses han posat sobre la taula el debat sobre la ‘necessitat’ de retornar a un cert nivell de proteccionisme econòmic després d’anys de costosa conquesta de lliure mercat. Sembla que la crisi i les xifres d’atur que l’acompanyen porta a molts francesos a tornar apostar pel consum domèstic i posar en valor el ‘made in france’. I, com no podia ser d’una altra manera, els polítics no volen deixar escapar aquesta oportunitat per guanyar vots.

I és que des de la dreta més extrema, aquella de Marine Le Pen fins al socialisme de François Hollande, o l'extremisme d'esquerres de 'Front de gauche' passant per Sarkozy -que ha de fer malabarismes per no deixar perdre vots ni per la seva dreta ni pel seu centre- tots aposten, amb arguments diferents, per protegir els productes ‘made in france’. El de Le Pen és el discurs antieuropeista, el que reforça la identitat Nacional Francesa, el de Sarkozy el que defensa la força de treball de França i el de l’esquerra –moralista com sempre- el que posa en dubte el lliure comerç per la manca de regulacions de drets humans i ecològics d’alguns dels països competidors de França.

Els mitjans de comunicació tampoc no dubten en fer-ne un tema. Fa poc ‘Le Monde’ va fer un article sobre una hipotètica parella francesa que s’esforça en comprar ‘100% francès’ però es troba amb certs problemes, alhora de trobar alguns dels productes desitjats. Amb l’excusa costumista fa una volta per diferents sectors: mobles, moda, electrodomèstics, i explica en quins hi ha més importació en un intent clar i poc dissimulat de crear un estat d’ànim advers als lectors davant els productes importats.

Sembla, però, que no els serà difícil. I és que segons un estudi del ‘Crédoc’ (Centre de Recherche pour l’étude et l’observation des conditions de vie), 2 de cada 3 francesos estarien disposats a pagar fins a un 5% més car per consumir productes francesos. La pregunta avui, és ‘què és un producte francès?’ Doncs bé, segons explica Sarkozy, són aquells productes manufacturats a França, siguin o no d’una empresa amb capital francès.

‘Militància econòmica’ en diuen, ara, creient que defensant els productes ‘made in france’ aconseguiran salvar el país. Quina llàstima que no vegin que, si malgrat la reindustrialització és important i necessària, l’experiència ens demostra que el proteccionisme empobreix les nacions tot fent-les menys competitives i que imposar qualsevol mesura que tanqui l’economia és antinatural.

Altres articles de Carlota Martí i Niubò

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.