Dimarts, 9/10/2012
521 lectures

El desprestigi dels Erasmus

La setmana passada arribava una informació que, tot i que a priori hauria de ser negativa, semblava un respir a l’allau de males notícies que darrerament arriben des de Brussel·les. S’estan a punt d’acabar els diners per a les beques Erasmus i sembla que a ningú li ha sabut gaire greu.

La passivitat amb què s’ha rebut aquesta notícia no deu respondre només a què en el context de crisi les males noves es relativitzen sinó que hi ha una opinió estesa en la societat que els joves que marxen d’Erasmus viuen una experiència més basada en un any o un semestre de descontrol, amors efímers, nits massa llargues i matins inexistents, que no pas la que hauria de ser un intercanvi internacional d’estudis subvencionat amb fons públics.

I tot i que n’hi ha uns quants que hem estat una excepció, l’única cosa que hem fet és confirmar la regla; el desprestigi que té avui l’Erasmus ens l’hem guanyat a pols els joves que hem tingut la immensa sort de poder gaudir d’un any en una universitat estrangera, aprenent nous models d’ensenyament, vivint en un ambient internacional i perfeccionant una nova llengua.

De totes maneres no sé de què ens estranyem, està clar que les beques ‘Erasmus’ són beques de fàcil accés (no cal tenir un expedient acadèmic brillant per guanyar-ne una), estan mal dotades econòmicament i a la tornada ningú et demana resultats.

Aquests tres factors fan que els joves que gaudeixen d’una beca no l’apreciïn i es creguin amb el dret de malbaratar uns diners que sovint no els han costat gens d’aconseguir perquè allà on no arriben els 100 euros mensuals de l’Erasmus, que s’han obtingut amb un pur tràmit burocràtic, hi han arribat els pares: I ‘si tinc la mala sort de no caure en una universitat on ens ajuden per ser ‘Erasmus’, no passa res perquè només necessito aprovar alguns crèdits de lliure elecció’.

Perquè l’Erasmus fos profitós i complís els objectius pels que va ser creat ara fa precisament 25 anys, caldria que el número de beques fos més reduït, que la selecció es basés en l’excel·lència acadèmica i que s’exigissin resultats un cop s’arribés a casa. Aleshores, a part de viure una experiència internacional profitosa a nivell personal, els joves també aprofitarien els avantatges acadèmics que podria oferir aquesta beca, s’acabaria el seu desprestigi i l’escassetat de recursos que ha saltat als mitjans aquesta setmana seria un debat de l’agenda setting.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.