Dimarts, 10/1/2012
432 lectures

Encaputxats 2.0

A ningú se li escapa que Internet és el paradís de la comunicació, un espai que ha trencat amb els antics esquemes de transmissió d’informació, on qualsevol persona pot produir continguts i difondre’ls i moltíssimes coses més que tots els lectors d’aquest diari ja saben. A ningú se li escapa, però, que si bé posa les coses més fàcils a aquells que tenen coses interessants a dir, també ho fa a aquells que són tan covards que ni tan sols gosen destruir amb la cara destapada, aquells que s’amaguen darrera pseudònims per insultar, difamar o criticar des d’un anonimat protector.

És evident que d’anònims n’hi ha hagut sempre, però aquelles cartes fetes de retalls de diferents revistes només formen part del record cinematogràfic, un fotograma del passat. Avui els encaputxats 2.0 són per tot arreu, actuen amb impunitat i sense por malgrat la seva extrema covardia.

Auto convençuts moltes vegades que fan un favor a la llibertat d’expressió –això els que pensen que saben què significa aquest dret- només es dediquen a destruir-la, actuen alliberats i se senten tan valents com un encaputxat qualsevol abans de cometre un crim. Sense coratge per defensar les seves idees a cara descoberta, utilitzen l’anonimat per coaccionar polítics, agents socioeconòmics o, fins i tot, mitjans de comunicació.

A vegades s’ha culpat les plataformes digitals que permeten l’anonimat o els falsos perfils, -des de comentaris als mitjans fins a falsos avatars al Twitter- del fenomen de l’anonimat però aquesta reacció és tan injusta com culpar els ganivets dels crims que amb ells es cometen. El mal ús de les eines no és culpa de les eines en sí, sinó dels seus usuaris.

Afortunadament, poc a poc, tots aprenem a consumir continguts a Internet, agafem confiança en algunes capçaleres, llegim bloggers que parlen dels temes que ens interessen i seguim a personatges que creiem que ens aportaran continguts interessants al Twitter. És per això que som els mateixos consumidors els que legitimem el magma d’informació que circula per la xarxa, a poc a poc aprendrem a fer-ho, i esperem que a poc a poc, els anònims perdin força i capacitat de fer mal.

Altres articles de Carlota Martí i Niubò

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.