Dimarts, 19/7/2011
485 lectures

Més societat, menys estat

El cel d’una ciutat cobert de globus, els carrers d’un vell barri ple de gent amb bosses, els ulls dels infants brillant per l’emoció d’una nit màgica. Segur que en el seu cap ja hi ha una imatge de cadascun d’aquests tres moments igualadins. Molt bé, ho han encertat, es tracta de l’European Balloon Festival, el Rec.0 i la Festa dels Reis, tres esdeveniments que omplen d’orgull alguns igualadins, fan tornar a casa els que tenim lluny i atreuen visites d’arreu. I no es pregunten què tenen en comú? Doncs que tots tres han estat impulsats o organitzats des de la societat civil, cap d’ells des de les administracions; la societat civil sap el que vol, el que necessita i el que pot funcionar; és molt més viva, dinàmica i emprenedora que les administracions i per això, els seus fruits en són més reeixits.

Aquests tres exemples mostren com la societat escull diferents maneres d’organitzar-se en funció de les necessitats que té i ho fa de manera lliure i intel•ligent. D’aquesta manera, l’European Balloon Festival és el resultat d’una iniciativa promoguda per empreses existents, el REC.0 és una organització formada per poder realitzar una activitat concreta, una organització que, a diferència del cas anterior neix per poder organitzar l’esdeveniment, i la Festa dels Reis d’Igualada és una Fundació Privada que s’organitza per poder celebrar una festa que fa vibrar tota la ciuatat.

Al costat d’aquestes tres cites igualadines trobem altres iniciatives més petites que també estan organitzades des de la societat civil i que podem comparar fàcilment amb esdeveniments gestionats des de les administracions per comprovar que, sempre que una iniciativa sorgeix de la societat civil, és més reeixida. Un exemple recent és el concert dels Catarres a la Piscina de Jorba, el concert va ser promogut pel ‘Bar de la Piscina’ i les persones que tenen la concessió del local. El resultat; Ple a vessar. El mateix dia, a la mateixa hora, hi havia un concert de l’Anòlia a Igualada, cal que pregunti quin va tenir més èxit? L’Anòlia té un cost per a tots els igualadins, tant els que hi van com els que no perquè és clar, res és gratuït, en canvi només en gaudeixen uns quants, darrerament, pocs.

Una altra bona iniciativa sorgida des de la societat civil, i que també tindrem a prop en el calendari és la Coll@nada que des de fa uns anys ha revolucionat i dinamitzat la Festa Major, sobretot entre els joves, que cada vegada més participen de les activitats que organitza l’associació. Una vegada més es demostra que les activitats més reeixides són aquelles organitzades des de la gent, no des de les administracions.

Per tots aquests motius som molts els que cridem: ‘Més societat, menys estat’

Altres articles de Carlota Martí i Niubò

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.