Dimecres, 2/11/2011
496 lectures

Panellet o tracte?

Dues vegades l'any s'obre el debat sobre la 'invasió' dels costums 'importats' i la pèrdua de les tradicions pròpies i ara, per Tot Sants, toca. Al meu voltant la crítica cap a tot el que té gust de carbassa és ferotge i destructiva, el discurs 'antihalloween' es basa en el fet que aquesta tradició anglosaxona està substituint les nostres castanyes i panellets, però la realitat al carrer és molt diferent.

Aquí per fi ha arribat el fred, el temps hivernal ha acompanyat les tradicions de Tots Sants. Al matí del primer dia de novembre, les parades de castanyes segueixen perfumant la ciutat, al migdia les famílies mengen panellets i moniatos i a la nit clouen el sopar amb una mica de vi dolç. Això sí, algunes discoteques o bars de nit semblen el 'túnel del terror' les carbasses buides decoren les barres i les perruques crespades els caps d'algunes cambreres. No veig perquè els dos costums no poden conviure, tots ens vanagloriem de la supressió de fronteres, de les possibilitats del món global i ens veiem molt valents a l'hora de defensar la competitivitat davant de la protecció però no volem que ens toquin les tradicions.

No ens enganyem, el Halloween funciona perquè ha sabut crear negoci, els parcs temàtics en fan un motiu, les discoteques una nit profitosa i les botigues de disfresses una temporada mentre que nosaltres no hem sabut convertir la castanyada en quelcom atractiu en aquests sectors. Però a casa els catalans seguim amb les nostres tradicions i en els forns es couen moniatos. En comptes de mirar el Halloween amb odi i repugnància hauríem d'estar contents de conèixer una tradició més, saber conservar la nostra com a pròpia i 'aprofitar-nos-en' per divertir-nos, aprendre i millorar. Seria un errror si ara ens dediquéssim a construir la Castanyada com un acte 'contra Halloween', perdríem la identitat i la festa deixaria de ser interessant per a molta gent.

Està demostrat que al món hi ha causes ‘simpàtiques’ i causes ‘antipàtiques’. Tal com explica Xavier Sala Martín en un article de La Vanguàrdia del setembre del 2010, les causes simpàtiques reben el suport econòmic, polític, intel·lectual, propagandístic i moral de gairebé tot el món. Nosaltres no podem convertir la Castanyada en una causa antipàtica sinó que ha de ser construïda en positiu, i conservada perquè ens agrada, la vivim i la celebrem i no, simplement, per conservar-la.

Altres articles de Carlota Martí i Niubò

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.