Seguretat, identitat, llibertat o respecte

El debat sobre el vel integral ocupa les planes de l'actualitat. La fórmula d'integració encara no està resolta a Europa i avui el tema que centra l'interès és com fer desaparèixer el vel integral dels nostres carrers. Felip Puig va anunciar fa pocs dies que el govern està estudiant prohibir l’ús del Burca i el Nicab en els espais públics per ‘raons de seguretat’ però altres països ja han pres la iniciativa.

Això sí, cadascú fa servir uns arguments diferents. Tot i que Sarkozy va ser el primer en fer la proposta, els belgues, en mig d'una complicada situació governamental, se li van avançar i van tirar endavant la prohibició explícita del vel integral. Dic explícita perquè a Bèlgica ja existia una llei que prohibia anar amb la cara tapada per la ciutat. Fent ús d'aquesta llei, algunes dones ja havien estat multades. Com totes les postures, aquesta també té la seva contradicció i és que hi ha un dia l'any que a Bèlgica es permet portar la cara tapada, i és el dia de carnestoltes. Això vol dir que si el govern Belga realment considera un perill anar amb la cara tapada pel carrer, comet una irresponsabilitat immensa deixant cobrir la cara per la festivitat de carnestoltes ja que es multiplicarien exponencialment les probabilitats de delinqüència durant aquest dia.

A França, finalment també es va prohibir l'ús del vel integral pels carrers. El ministre d'immigració, integració i identitat nacional, Eric Besson va dir que el vel integral afecta els principis de la identitat francesa. Ens trobem doncs dins d'un argument diferent, el de la identitat. Segons el ministre la identitat francesa s'ha construït a partir de la diversitat i és francès aquell que vol adherir-se a un seguit de valors, Besson deia que el vel toca de ple la columna vertebral francesa. En aquest cas, jo només em pregunto què en pensen els responsables de marques tan franceses com Dior o Chanel ja que només cal entrar a una de les seves botigues del la rue Saint honoré o de l'avenue Montaigne de París per veure que les dones cobertes completament són les principals clientes. Hi haurà algun tipus d'excepció?

Ara Felip Puig sembla que prefereixi una argumentació més de tipus belga, apel·lant a la seguretat i la pregunta que ens formulem, és: si és perillós que hi hagi gent que circuli amb la cara tapada, també es prohibirà anar amb passamuntanyes? Sembla que sí. Felip Puig va afegir que també es regularia l’ús de passamuntanyes a les manifestacions o la utilització del casc en edificis de l’administració.

Alguns col·lectius que volen allunyar-se del model ‘seguretat’ utilitzen altres arguments per defensar que defensen la mateixa postura del govern (no fos cas que semblés que estan d’acord amb les actituds de CiU). Així, hi ha qui dóna suport a aquesta iniciativa apel·lant a la llibertat de la dona i a la seva dignitat, fins i tot als valors occidentals i a tots els drets que la dona ha anat assolint al llarg dels anys. Però utilitzant una frase de l’escriptor Jordi Graupera: ‘Anar amb la cara descoberta no és un valor occidental, el valor occidental és anar com et dóna la gana’. Aquí, doncs, s’obre el debat que realment m’interessa. La llibertat. El govern pot regular la manera com hem d’anar vestits? Es pot actuar per fer la dona més 'lliure' tot imposant una mesura que talla la llibertat regulant la vestimenta? La llei afavorirà la dona que actualment va tapada o encara la perjudicarà més? Són preguntes que em faig i que, sincerament, encara no hi he trobat cap resposta.

Altres articles de Carlota Martí i Niubò

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.