Mini sèries bèl·liques. Una mirada a la II Guerra Mundial

La II Guerra Mundial va ser un dels principals esdeveniments del segle XXI. A través de la televisió n’hem pogut veure diferents revisions. Avui ens centrem en tres d'elles, que han adaptat el format de les mini sèries per presentar-nos unes històries que no ens deixaran indiferents:

 

Band of Brothers i The Pacific

Després de l’èxit de taquilla que va suposar Saving Private Ryan (1998), el binomi Steven Spielberg i Tom Hanks, va voler continuar explorant el tema de la segona Guerra Mundial, tot canviant les grans pantalles dels cinemes pel mitjà televisiu.  L’any 2001 veia la llum a la cadena americana HBO, Band of Brothers, un crua revisió de 10 capítols de les vivències de la Companyia Easy, de la 101 Divisió Aerotransportada de l’exèrcit dels EUA. Des del Desembarcament a Normadia fins al final de la guerra, compartim les experiències d’un grup de joves soldats que viuen en primera persona l’atrocitat de la guerra. Cada capítol està dirigit per un director diferent, i ens explica una batalla o un episodi viscut per aquest batalló. Band of Brothers no estalvia en violència, intenta ser un reflex fidel de la guerra, i la crueltat de les seves imatges arriba fins a un punt pertorbador.

Al final de cada capítol, veterans reals de la Companyia Easy expliquen alguns dels seus records relacionats amb la història, i no deixa de ser emocionant quan en el capítol final, se’ns presenta a cada un d’ells amb el personatge que li correspon de la sèrie.

Menció pel descobriment de dos dels actors principals, amb gran èxit posterior com són Damian Lewis (Nicholas Brody a Homeland) i Michael Fassbender (X-Men, Shame...).

 

 

The Pacific

Vist l’èxit de la seva experiència televisiva, Spielberg i Hanks van repetir uns anys després amb The Pacific (2010). La fórmula va ser la mateixa, 10 capítols, una companyia, però en aquest cas l’escenari no va ser Europa, sinó que es va centrar en la lluita al Pacífic entre americans i japonesos. Al llarg dels capítols es repassen batalles històriques que van acabar decantant la guerra cap el cantó americà, com són les de Guadalcanal o Okinawa, i  igual com  la seva antecessora, la crueltat de les imatges és un dels seus trets d’identitat.  

Està en projecte una tercera revisió dels fets de la II Guerra Mundial a càrrec del mateix equip. En aquest cas sota el títol de The Mighty Eight, i girarà al voltant dels combats aeris des dels ulls dels pilots americans. Encara no hi ha data d’estrena, però després de veure les primeres de ben segur que serà un producte que no ens podrem perdre.

 

 

Unsere Mütter, unsere Väter

Al llarg dels anys hem pogut veure constants revisions de la II Guerra Mundial, però les que han tingut més ressò han estat les que reflectien la visió del bàndol guanyador. Unsere Mütter, unsere Väter (aquí estrenada amb el títol de Hijos del Tercer Reich) és un mini sèrie alemanya de 3 capítols estrenada l’any 2013, i que repassa la història d’un grup d’amics i la seva evolució al llarg de la guerra. Si en les dues anteriors, el guió es centrava més en les diferents batalles, en aquesta la crueltat no està en les imatges, sinó en la història. Aquesta mini sèrie no és només sobre la guerra, ens posem dins de la ment de cinc nois i noies que pateixen l' absurditat d’un conflicte bèl·lic, que evolucionen amb els esdeveniments i que pateixen amb els diferents successos que destrossaran les seves vides.

Unsere Mütter, unsere Väter va ser un gran esdeveniment a Alemanya. La seva traducció literal seria “Les nostres mares, els nostres pares”, i amb aquest títol el que ha pretès és fer reflexionar les actuals generacions d’alemanys del que van fer els seus pares i avis. Com per la bogeria d’uns líders histriònics i delirants, van ser partícips d’un engany que els ho va fer perdre tot.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.