TORNAR
PUBLICITAT

300 descàrregues de llibres electrònics en català en 3 mesos

Reportatge sobre un mercat creixent

cultura
Dilluns, 20 juliol 2009. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El portal Edi.cat, únic venedor de llibres digitals en català, ha registrat 300 descàrregues d’'ebooks' des de la seva posada en línia el 2 d’abril. D’entre els 41 títols disponibles per descarregar a hores d’ara, des de la seva web, el llibre més venut és ‘Diari d’un home de cinquanta anys’, una novel·la d’Henry James, originària en anglès, que es pot adquirir en digital i català per 1 euro. La xarxa d’editors Edi.cat, que preveu tenir un centenar de llibres electrònics disponibles passat l’estiu, acaba de publicar ‘Llibreta de Pequín’ de Vicent Partal, el primer llibre electrònic exclusivament en versió digital.

Toni Cantó, director Edi.cat / Laura Padilla, ACN

Amb una mitjana de 5.000 visites al mes a la seva web i un catàleg de 41 llibres digitals, Edi.cat, que és un grup d'editors catalans, ha aconseguit més de 200 usuaris registrats, 300 descàrregues de llibres electrònics i vendre 50 dispositius de lectura electrònica.

D'ençà que es va posar en marxa el 2 d'abril, coincidint amb Sant Jordi, i amb una quinzena de títols disponibles, la llista de llibres en línia ha anat incrementant. Encapçala el rànquing de llibres més venuts la novel·la curta d’Henry James 'Diari d'un home de cinquanta anys', seguit d''Els diaris d'Adam i Eva', de Mark Twain, i en tercer lloc la novel·la de Josep Ballester 'El col·leccionista de fades'. Els dos primers tenen el preu d'1 euro i el tercer d'11,40 euros.

Un abans i un després

El darrer 'ebook' disponible a Edi.cat és un text editat originalment i de manera única en digital, sense haver existit prèviament en paper. Es titula 'Llibreta de Pequín', i és del periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal.

Aquest relat digital marca un canvi en el món editorial que, des del punt de vista d'Edi.cat, marcarà el futur més immediat: llibres que neixen en un entorn digital i que es publiquen d'aquesta forma, sense provenir, acabar, ni mantenir cap relació amb el paper.

'Llibreta de Pequín' narra la revolta d'estudiants xinesos en els coneguts fets de la plaça de Tiannanmen, a la Xina, durant la visita que va fer el president rus Gorvachov. Partal, que cobria aquests fets per Televisió Espanyola, va viure la revolta en primera persona i va prendre notes que li han servit ara, vint anys després, per escriure aquest document periodístic, documental i històric, íntegrament en digital.

Des d'Edi.cat treballen perquè passat l'estiu hi hagi una cinquantena de títols nous, fins arribar als cent 'ebooks'. També treballen per oferir nous formats de llibres electrònics i altres novetats que es faran públiques entre setembre i octubre.

Una opció versàtil

El llibre electrònic és un fitxer que, en diferents formats, es pot llegir en els lectors electrònics que poden arribar a emmagatzemar centenars de títols editorials. El preu dels lectors oscil·la entre els 200, el més senzill, fins els 600, els que tenen més prestacions com poder subratllar i fer anotacions.

S'utilitza el que s'anomena tinta electrònica, una nova tècnica, que a diferència de la pantalla dels ordinadors, no rep il·luminació per darrere, recreant un sistema de lectura semblant al del paper. Per això, els impulsors d'aquest nou sistema de lectura asseguren que per exemple, no cansa la vista més que el paper.

Edi.cat és la xarxa d'editors independents catalans fundada per Angle, Bromera i Cossetània que, a banda d'impulsar el projecte de llibres digitals en català, han creat una aliança per la promoció conjunta dels seus catàlegs, per impulsar nous projectes i promoure la innovació en el món editorial.

ACN


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.