TORNAR

L'Ajuntament d'Igualada equilibrarà les subvencions entre colles de cultura popular

El regidor Pere Camps explica que no hi ha previsió de fer una Comissió de Festes

cultura
Dijous, 10 agost 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La diferència entre el que perceben algunes de les colles de cultura tradicional i popular per les seves sortides va portar a la protesta d'una de les entitats que n'agrupa set, la FESTHI. Ara, l'Ajuntament s'obre a corregir les subvencions i igualar-les. 

L'àrea de Cultura d'Igualada canviarà de cara a l'any vinent la quantitat de les subvencions que perceben les colles de diables i igualarà els ajuts al Ball de Sant Miquel amb el que reben els altres grups. El criteri de les subvencions que l'Ajuntament destina a cada colla va ser discutit per la FESTHI, que inclou el Ball de Sant Miquel i Diables. Aquesta colla va percebre el 2016 2.500 euros per les seves sortides a la Festa Major, mentre que altres colles com els Mal Llamp o els Diables rebien quantitats de 3.600 a 4.700. 

Segons el govern, els diners que van a parar a aquestes colles són en funció de la participació en el nombre de sortides que es fan durant l'any i de si porten bestiari de foc o no. Aquest fet condiciona la despesa en pirotècnia. L'Ajuntament admet que "l'increment de sortides de la colla del Ball de Sant Miquel durant aquest any, farà replantejar l'aportació de cara a l'any vinent". 

La polèmica continua oberta ja que la FESTHI ha considerat en diverses ocasions que altres balls (Cercolets, Pastorets, Bastons) no se'ls compensa amb prou diners les sortides, en les que han de pagar també la música i altres despeses com els vestits. La situació és equiparable a la dels Trabucaires Els Voladors que han de recórrer al micromecenatge per sufragar les despeses de la Tronada. 

Sense Comissió de Festes

En la darrera trobada de l'Ajuntament amb els mitjans, el regidor Pere Camps va avançar que no té prevista la recuperació de la Comissió de Festes que operava amb membres de cada colla per decidir la programació de Festa Major. Segons els tècnics, des de fa un lustre "es treballa a moltes bandes: amb les entitats, una comissió de cercaviles i Xarxa per elaborar la programació". Pel que fa al protocol de la pròxima edició afirmen que "funcionarà com l'any passat".


3 Comentaris

D

D.Lladó

Igualada

11 d'agost 2017.08:49h

Respondre

Odioses les comparacions com sempre. Encara més quan s’utilitza com a arma per anar a pidolar al Departament de Cultura. Cal valorar molts aspectes no comentats en la notícia. Com bé diu el... Llegir més company. Ull amb qui no sigui del ram: rebre subvencions, en el mon de les colles de diables, vol dir destinar aquests diners per la compra exclusiva de pirotècnia per al que t’han contractat. Com tothom.

S

Sr. Jo

10 d'agost 2017.12:43h

Respondre

Crec que el que no volen veure és que les colles Mal Llamp i Diables d’Igualada són, la primera: una colla de diables, una colla de diables infantil i tres elements de bestiari de foc, i la... Llegir més segona, una colla de diables i tres elements de bestiari de foc, mentre que el Ball de Diables de Sant Miquel tan sols és una colla de diables. Crec que no es contempla això quan es parla de les subvencions desiguals.

P

Pandor

Igualada

11 d'agost 2017.01:04h

Quins problemes té la FESTHI amb totes les colles que tradicionalment i des de fa molts anys participen de les festes d’Igualada i no estan adherides a les seves files?
Què paga la FESTHI... Llegir més a anoiadiari per tal que escalfin la festa major precisament ara? Ahir Dessota, avui colles de diables... Demà tocarà al Bisbalet? O a Protons? I mentrestant l’ajuntament encara els hi for cas! Em sembla molt poc imparcial o objectiu tot plegat, se us veu el llautó...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.