TORNAR

Arrenquen les obres per consolidar l'accés al castell de Jorba

Una construcció imponent documentada l’any 960 en fase de recuperació

cultura
Dimarts, 31 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb un pressupost de més de 76.000 euros, s'han iniciat les obres per recuperar l'antic accés al castell de Jorba. Una joia arqueològica que a la vegada pot ser un gran atractiu turístic per a la comarca.

Han començat les obres de consolidació d'urgència i recuperació de l'accés del castell de Jorba. Aquest monument, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), s'eleva al turó del Puig de la Guàrdia i està documentat per primera vegada al 960. Les obres consistiran en la consolidació de les estructures més malmeses i es recuperarà l'accés original, que partia des de l'església parroquial de Sant Pere.

Avui en dia, el castell es troba en estat d'enrunament i la major part de les estructures situades a l'interior estan molt arrasades. Per aquest motiu, i per tractar-se d'un dels principals elements patrimonials del poble, el novembre del 2015, la Diputació de Barcelona va lliurar a l'Ajuntament de Jorba el Pla director del castell.

Imatge d'arxiu de la construcció jorbencaAquell document va permetre realitzar la documentació tècnica de les obres de consolidació d'urgència i ara les de recuperació de l'antic accés al castell des del camí ral, que corresponen al desenvolupament de la fase preliminar del conjunt d'etapes descrites al Pla. Aquest Pla, aprovat per la Comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, determina les mesures necessàries per tal de preservar el monument, facilitar-ne la lectura i garantir el seu traspàs a les generacions futures. Les obres iniciades corresponen al desenvolupament de les primeres fases del conjunt d'etapes descrites al Pla.

L'actuació té un pressupost de 76.144 euros. Es compta amb un ajut de 45.000 euros de la Diputació de Barcelona, consolidaran les estructures més malmeses o amb risc de col·lapse imminent i posaran en valor l'origen del castell com a punt d'observació i control de l'antic camí ral, tot recuperant l'accés original des del darrere de l'absis de l'església parroquial de Sant Pere. La Diputació, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), també ha assumit la redacció del projecte tècnic i la direcció de les obres i de la recerca arqueològica associada.

Unes obres que, a més de millorar l'estat de les restes, proporcionaran una millor comprensió històrica del lloc. Amb aquesta intervenció es vol afavorir l'accés de vianants al castell, millorar la seva seguretat i evitar l'aparició de zones d'aparcament en l'entorn natural del turó de la Guàrdia. Tant aquesta fase com la resta de fases del Pla director pretenen convertir el castell de Jorba en un nou espai públic per als residents del poble i els visitants, i integrar el municipi de Jorba dins del programa 'Anoia, terra de castells' engegat pel Consell Comarcal de l'Anoia en el marc del projecte d'Anoia Turisme.


1 Comentaris

magi-rovira

Magí Rovira

jorba

31 d'octubre 2017.05:11h

Respondre

Una bona notícia. Vaig nèixer sota el Castell l’any 1934 i m’agradarà veure la recuperació del millor lloc turístic del meu poble. Ja era hora. La meva anhorabona.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.