TORNAR

'Els castells són la visualització de la convivència, l'esforç i el treball en equip'

Els castellers de Xile aprenen de les colles d'Igualada i VIlafranca

cultura
Dijous, 3 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Cyntia, una jove castellera xilena observava aquest dimecres al vespre l'assaig de Moixiganguers. S'ha passat una setmana a Vilafranca, per Sant Fèlix, i visitava els Moixiganguers per veure la feina i la dinàmica d'una colla una mica més petita. Des de fa uns quants anys a Santiago de Xile s'han anat creant colles castelleres, sobretot a les escoles i a la Universitat (USACH), ara treballen amb joves que estan en un correccional. La Cyntia afirma, sense malícia, que els Castellers són 'gairebé un pretext', ja que és la unió i la convivència el que més falta fa en una societat tan desarticulada com la xilena.

Cyntia, una més de la colla

Cyntia observant el planning dels Moixiganguers

Assaig dels Moixiganguers

La Cyntia forma part de l'equip que, a partir de Luis Antoni Carrasco, un coacher empresarial xilè que es va entossudir en portar els castells a l'empresa i la societat xilena, ha introduït la dinàmica castellera a les escoles de Santiago de Xile i a la Universitat USACH.

Amb els pocs anys que fa que hi "treballen" han aconseguit que totes les escoles públiques de Santiago tinguin una colla, on la majoria són nens, explica la Cyntia. 'Fem castells de 3 ja que tot són infants, però de mica en mica hem començat a combinar els assajos de les escoles amb els de la universitat, i tots junts fem castells de 5 i de 6'.

El mateix Carrasco assenyalava fa gairebé un any en una entrevista a anoiadiari·cat, que els castells són una de les millors maneres de treballar la societat, una societat Xilena desestructurada, amb moltes diferències i molta vida al carrer. Els castells els permeten col·laborar, participar d'una activitat en família 'n'hi ha que venen amb els germans, les àvies, la tieta, els cosins...' on s'aprenen uns valors, afegeix la Cyntia.

La castellera xilena explica que des de fa uns mesos han portat els castells a un altre àmbit, els menors que han de passar les nits en correccionals. 'És la primera vegada que a Xile els castells es fan fora d'una escola. Els joves demanen fer com a activitat complementaria a la reclusió els castells, i ho fan a un poble que s'anomena Las Américas'. Cyntia afegeix que l'experiència està resultant molt enriquidora perquè 'a diferència del que passa a les escoles, on només hi ha nens i no es poden fer castells gaire alts, en aquesta activitat, a banda dels joves del correccional hi participen les famílies, i hi ha més paritat d'alçades i pesos'.

Aprendre a Catalunya

La Cyntia ha estat per Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, i aquest dimecres assistia a l'assaig dels Moixiganguers, i els propers dies visitarà algunes de les colles de Barcelona. Es tracta de visites d'aprenentatge, ja que observant el treball en equip, la feina del cap de colla, la canalla, la confiança i l'esforç que traspua aquesta tan nostrada tradició, 'puc aportar molt a les colles de Xile' assegura.

Somreia mentre es posava la faixa nova, d'adult, ja que 'a Xile no hi ha faixes per tots i són de la colla, i per tant són de mida de nen'. Explica que allà no en fan i que les han d'importar d'aquí. S'ha enfaixat amb força i després d'admirar com la colla igualadina ha resolt amb èxit el 3 de 7 aixecat per sota, s'ha afegit participant en un pilar.

Els Moixiganguers li han fet una bona rebuda en un assaig d'esforç i confiança ja que aquest diumenge, a Vilanova del Camí, repetiran l'actuació de la Festa Major d'Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.