TORNAR
PUBLICITAT

El déu salvatge que tots portem dintre

Al Teatre Municipal l’Ateneu, aquest dissabte

cultura
Dimecres, 10 novembre 2010. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El proper dissabte dia 13 de novembre, a les 10 del vespre, arriba al Teatre Municipal l’Ateneu Un déu salvatge una comèdia àcida, molt divertida, capaç de glaçar-nos la rialla.

Dues parelles es reuneixen. El fill d’una d’elles, de només nou anys, ha colpejat el de l’altra parella. Els pares decideixen mantenir aquesta entrevista per arreglar l’assumpte amb civisme. Benèvols i conciliadors, tenen un discurs comú de tolerància i comprensió. Amb la mateixa subtilesa amb què comencen la conversa s’inicia un canvi d’actitud entre ells. Aquest petit canvi porta a un altre una mica més gran i, així, fins a desembocar en un enfrontament obert, que comença a deixar de banda qualsevol acord cívic. Ambdues parelles defensen el seu territori, fins que... la lluita comença entre ells mateixos: tots contra tots. És el moment en què sorgeix de cadascun dels personatges aquell 'déu salvatge', que es revela contra la insatisfacció de les seves vides.

Ironia

Amb Un déu salvatge, l'autora francesa Yasmina Reza ataca altra vegada la hipocresia i les convencions socials i utilitza la ironia per disparar els seus dards. En la batalla dialèctica que transforma quatre adults ponderats en autèntiques feres, la rialla sovint es glaça a la boca. Un repartiment de luxe —Roser Camí, Ramon Madaula, Vicenta N'Dongo i Òscar Rabadán— defensa amb vigor una 'tragèdia disfressada de comèdia', com la defineix la seva directora, Tamzin Townsend.

Yasmina Reza (París, 1959) posa en boca d'un dels personatges la frase que emmarca tota la història: 'Jo crec en un Déu salvatge. És ell qui ens governa, sense solució de continuïtat, des de la nit dels temps'. L'estilet punxant de Reza posa el dit a la nafra i evidencia que, malgrat els intents de civilitzar-nos, som peons que es mouen pel tauler de l'agressivitat, la competitivitat, la manca de compassió i la crueltat. Reza és una de les autores contemporànies de més èxit i entre les seves peces més celebrades hi ha Art, Tres versions de la vida i Una comèdia espanyola. La versió catalana d'Un déu salvatge compta amb l'esplèndida traducció de Jordi Galceran (El mètode Gronholm), que hi aporta el seu gran domini de la dramatúrgia.

Entrades

Les entrades, que tenen un preu de 18 i 15 euros, es poden comprar divendres de 19 a 21 h i el mateix dia de la funció —dues hores abans de l’inici de l’espectacle. També a Catalunya Caixa i pel servei de Telentrada (902 101 212). Tindran descompte els carnets d'estudiant, de família nombrosa, socis del TR3SC, menors de 26 anys, socis de l'Ateneu, espectadors del Teatre de l'Aurora i grups organitzats. També els jubilats i els aturats.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.