TORNAR

Uns 60 alumnes d'Igualada, a punt per a la seva pròpia exhibició castellera

Els Moixiganguers entrenen el planter del futur amb el projecte #EHMoixis!

cultura
Dijous, 13 abril 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El projecte 'EHMoixis!' vol arrelar en els instituts l'esforç, la disciplina i la companyonia que requereix fer castells. Els Moixiganguers l'han portat aquests darrers mesos als instituts d'Igualada. 

Els instituts d'Igualada han conegut aquest trimestre de primera mà com es basteixen les construccions dels Moixiganguers. I els Moixiganguers han trobat als centres un planter de futur. El projecte 'EHMoixis!' es va encetar aquest gener a tres dels centres que compten amb estudis de batxillerat a Igualada: Institut Pere Vives, INS Joan Mercader i Acadèmia Igualada. D'aquests tres centres, entre 60 i 80 nois i noies hi seran el dia abans de l'exhibició d'aniversari dels Moixiganguers, el dia 23 d'abril. Queden dos assajos, el dimecres i el dijous vinent, per polir els darrers detalls dels castells que faran tres colles creades per a l'ocasió.

Les colles triaran els seus noms la setmana vinent, per actuar a les Cotxeres, el dia 22, en el 22è aniversari de la colla igualadina. Constarà de tres rondes, amb pilars de dos, una ronda lliure, un pilar de tres i -per rematar- un pom. "No es tractarà d'una competició" explica Maure Vidal, que és una de les persones que ha estat darrere d'aquest projecte. De fet, impulsar 'EHMoixis!' ha estat per fomentar l'esperit col·laboratiu i cooperatiu que impliquen els esforços de les colleres castelleres. Durant els darrers mesos, a les hores d'esbarjo dels instituts, s'ha començat amb la preparació de les construccions. 

Dels tres instituts, s'espera que almenys una seixantena de joves vinguin a l'exhibició. Ara mateix, el 'reclutament' per a les actuacions regulars dels Moixiganguers ha portat a mitja dotzena d'alumnes d'aquests centres als assajos de la colla. Maure Vidal calcula en uns 300 els joves que han arribat a interessar-se per les sessions fetes als instituts: "al Pere Vives, als primers assajos, hi teníem una cinquantena de nanos cada dia". 

Fer castells als instituts i amb gent d'instituts no és senzill. En primer lloc, perquè la franja d'edat està cenyida a sis anys, i no hi ha persones massa petites -per fer d'anxanetes, per exemple- ni prou cepades. Els organitzadors puntualitzen que "ens hem trobat perfils diferents. Hi ha des dels petits de primer d'ESO fins als nanos de Batxillerat, que estan més desenvolupats. A alguns els veus realment forts". De tota manera és "un handicap important ja que no tens infants de sis anys que puguin fer d'anxanetes. Hem de cercar nois o noies que puguin fer les funcions d'anxaneta i acotxador".

Ara, a punt de viure's la primera edició, Vidal confia que "de cara a propers anys, poguem estendre-ho a més instituts". Enguany, per qüestions de disponibilitat, no es va poder fer als centres de Vilanova o Montbui. Els Moixiganguers volen portar l''EHMoixis' a aquestes poblacions i també a Piera de cara als anys vinents.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.