TORNAR

Èlia Susanna retreu a la CUP "qüestionar 20 anys de carrera en estudis per la pau"

Afirma que ”Igualada serà en tres o quatre anys una universitat de referència en aquest tema”

cultura
Dijous, 19 abril 2018. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La responsable de l'Escola de Pau ha respost en un comunicat a les declaracions de la CUP Igualada sobre el balanç d'inscrits de l'Escola de Pau. Manifesta que "hi ha universitats de primera línia que estan publicitant els estudis" que es faran a Igualada i demana una disculpa "per un projecte que en la seva segona edició està agafant una arrencada espectacular".

Després que el grup municipal de la CUP exposés aquestes darreres hores les consideracions sobre el curs d'Estudis per la Pau que es va fer l'any passat, la coordinadora d'aquest projecte, Èlia Susanna, ha dit la seva. En primer lloc replica que "no he tingut mai el carnet d'un partit i tampoc m'he acostat mai al partit que és al govern i sufraga el projecte" en relació a que el seu pare va ser alcalde d'Igualada durant quatre anys amb CiU. Defensa "un currículum fet a Afganistan, Guatemala i com a observadora internacional" i 20 anys de carrera en matèria d'estudis per la pau.

En la seva rèplica, Èlia Susanna manifesta que "he estat a Afganistan, quatre anys, m'he posat burques i m'he jugat la vida per fer una tesi doctoral" i que "sóc una persona que  publicat a diaris igualadins sobre el tema abastament, que ha passat un any a Guatemala, que ha anat a uns quants congressos internacionals, ha estat observadora electoral internacional, que té un currículum acadèmic de primer nivell, amb unes quantes beques internacionals importants i de prestigi, que parla persa i japonès, a més de quatre llengües més, que té un MA amb Matrícula d'Honor becada pel British Council a la que probablement és la millor universitat del món en estudis per la pau, la Universitat de Bradford, i que serà en matèria de mesos doctora amb un treball de camp a l'Afganistan".

Esgrimeix el seu treball a la universitat de Washington o a la Universitat Americana d'Afganistan, a més de "cap de Projectes i Campanyes de Justícia i Pau de Barcelona sota la direcció d'Arcadi Oliveres, on encara la valoren i l'estimen, i on, en tots aquests casos òbviament el cognom que portés no servia per res, no ha viscut dels diners de la seva família per tirar endavant la seva carrera professional. Que un partit que pretén defensar la gent que treballa seriosament no hauria de permetre's fer calúmnies d'aquest tipus, ni involucrar-la en altres problemes que hagi pogut tenir un ajuntament del qual ella no forma part". 

Sobre les remuneracions, l'afectada comenta que "el projecte s'està tirant endavant des del 2015 i he cobrat menys de 10.000 per any, per aportar tot el capital social de mitja vida". Pel que fa a la projecció del curs, assenyala que en aquesta edició propera "el curs està publicitat a universitats intenacionals de primera línia mundial en pau com Uppsala, Manchester, Malmö, entre d'altres. El Departament de Relacions Internacionals de la Universitat de Manchester ens ha proposat ja de buscar beques el proper any, conjuntament, sufragades directament des d'Anglaterra".

En relació a les universitats del territori, apunta que "la universitat d'Andorra ha aprovat el curs com a crèdits propis i ho publicita entre els seus estudiants com a matèria transversal; la Universitat de Lleida ha aprovat tirar endavant dos cursos d'estiu amb crèdits lectius ordinaris perquè necessita tirar endavant aquesta branca de coneixement. Gràcies això el campus d'Igualada albergarà dos cursos de pau de l'escola d'estiu de la UDL amb crèdits lectius reglats normals per a estudiants universitaris ja aquest estiu". En breu, afegeix, "s'iniciarà la creació d'un Màster en la mateixa matèria, sota la coordinació d'aquesta 'suposada', segons la CUP d'Igualada, 'experta'".

Sobre l'assistència, puntualitza que "cinc igualadins van participar el primer any a la majoria de les classes, és a dir, van seguir el curs, no es van cobrar matrícules perquè calia que els igualadins ho aprofitessin i es va fer gratuïts. Només amb 15 dies de publicitat que se'ns van permetre no va ser possible fes res més.  El curs és única i exclusivament en llengua anglesa i per tant el ventall de persones que hi poden accedir és menor, a curt termini, no pas a llarg, perquè la vessant internacional, com hem dit augmenta de manera molt important només amb una segona edició". També que "al curs hi van participar com a oients de sessions concretes persones que es desplaçaven de Barcelona a diari per venir a aquest curs a Igualada, com la única persona de tot l'Estat Espanyol que ha estat becada per a fer el curs de pau per a professionals més important del món, el curs de Pau del Centre Rotary a la Universitat de Chulalongkorn, on tots els estudiants hi són becats tres mesos i són experts professionals en la matèria".

Sentencia que "el projecte va molt més enllà del curs d'estiu, i el prestigi que ens ha donat aquest curs d'estiu en només un any en termes internacionals, servirà perquè Igualada en tres o quatre anys estigui entre les universitats millors del món en termes de pau. Òbviament, si volem una universitat amb prestigi, no ens podem esperar a aconseguir-ho en un any. I tot i així, en un any, ens publiciten primeres universitats del món". 

 

 


4 Comentaris

È

Èlia Susanna

Igualada

20 d'abril 2018.09:01h

Respondre

Sr. Amat, com que veig que s’abona a comentar tot el que pot en aquesta matèria a tots els mitjans on ha sortit la notícia, només li volia comentar que una persona que passa quatre anys a... Llegir més l’Afganistan i que n’escriu una tesi doctoral, poc islamòfoba pot ser. I que tot i haver fet classe sense vel sempre per principis a Kabul, davant homes i dones en tres universitats diferents durant tres anys i mig, m’avalen de sobre com a poc islamòfoba. I sort que diu que potser estan tretes de context i que no ho entén, però li explicaré una cosa: fer el treball de camp que he fet jo a l’Afganistan, encara hi ha molt poca gent que ho hagi fet, perquè el burka era la meva forma de protecció, igual que la de la majoria de les dones Afganeses, per poder viatjar pel país i fer la tesi. Recorda vostè els munts de segrestos d’occidentals que morien degollats en aquella època? Un estranger segrestat era una gran moneda de canvi... perdoni però ENS HI JUGÀVEM LA VIDA I ASSEGUT EN UN SOFÀ DE L’ANOIA ÉS MOLT FÀCIL CAL.LUMNIAR. A la propera conferència que faci li agraïria que s’informés i hi vingués. Gràcies.

E

Eulàlia

20 d'abril 2018.19:05h

Hola Èlia. Ja que t’hi prestes, em podries dir com va ser el procés pel qual va tirar endavant aquest projecte? Va ser públic? A quina convocatòria et vas presentar?

È

Èlia Susanna

21 d'abril 2018.00:11h

Benvolguda Eulàlia Anònima, informi’s de la legalitat i llegeixi ’La Colmena’

M

Marc Amat

19 d'abril 2018.12:38h

Respondre

De la resposta de l’Èlia em preocupen personalment algunes afirmacions que, o bé sóc jo o bé estan llegides fora de context, però que no entenc.

Dir ”he estat a Afganistan, quatre anys,... Llegir més m’he posat burques” deixa entreveure una islamofòbia de gènere preocupant. Reduir tota la complexitat socio-econòmica i cultural d’un país al ”burca” crec que contribueix a generar un retrat distorsionat i fomenta els prejudicis (racistes) cap aquest país. Parlar sobre el ”burca” donaria per hores, per això no entenc que tregui el tema aquí quan ni va ni ve amb el què diu la CUP: al curs de la Pau del 2017 no s’hi va apuntar ningú.

En general no entenc ben bé a què treu cap aquesta resposta. La CUP parla de la gestió de curs i no de la seva trajectòria personal. Evidentment, crec que els projectes així han de tenir un temps per créixer, però també normalment surten arrelats al territori, amb els agents de la ciutat que en són partícips... A Igualada es fan experiències semblants (d’altres temes) amb molta afluència de gent interessada pel tema (tant de fora com d’aquí),però vinculant-hi els agents actius del territori i amb subvencions de l’Ajuntament que no arriben ni al 10% del què ha rebut aquest curs.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.