TORNAR
PUBLICITAT

L'estudi igualadí Burzon*Comenge guanya el prestigiós premi Hispania Nostra

Pel projecte ”Sigena, la Màgia d’un Somni”

cultura
Dimecres, 29 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'associació Hispania Nostra ha donat a conèixer els noms dels tres guanyadors dels premis Hispania Nostra de bones pràctiques, uns dels més prestigiosos en l'àmbit del patrimoni a l'estat espanyol. L'estudi igualadí Burzon*Comenge ha estat seleccionat pel jurat com a guanyador en la del premi a la millor senyalització i difusió per al Patrimoni Cultural pel projecte "Sigena, la Màgia d'un Somni", un espectacular i acurat treball de restauració, restitució digital i realitat virtual sobre la Sala Capitular del Monaestir de Sigena. El premi es lliurarà a Madrid, en una data encara per concretar, i de mans de la reina emèrita espanyola Sofia de Grècia, presidenta d'Hispania Nostra.

L'associació Hispania Nostra acaba d’anunciar els Premis Hispania Nostra a las Buenas Prácticas en la conservació del patrimoni cultural, atorgats conjuntament per l'associació Hispania Nostra i la Fundació Banco Santander.  Els projectes distingits amb el guardó han estat els següents: “La PonteEcomuséu, d’Astúries, premi a la “Intervención en el Territorio o en el Paisaje”; la Red Nacional de Maestros de la Construcción Tradicional, que ha guanyat el premi a la “Conservación del Patrimonio como factor de desarrollo económico y social” i, finalment, i dins la categoria “Señalización y difusión para el Patrimonio Cultural y Natural”, el guanyador ha estat “Sigena, la Màgia d’un Somni”, realitzat per l’estudi igualadí Burzon*Comenge, format per Albert Burzon i Ester ComengeAl llarg d’aquests anys, en aquesta mateixa categoria “Señalización y difusión para el Patrimonio Cultural y Natural”, s’ha premiat, entre altres, el projecte de senyalització del recinte monumental de l’Alhambra.

“Sigena, la Màgia d’un Somni” s'ha basat en la reconstrucció de la Sala Capitular del Monestir de Sixena, pertanyent al segle XIII. D'estil medieval, va patir un incendi el 1936 que va deixar la seva estructura pràcticament destruïda i les seves pintures danyades de manera irreversible, perdent el seu color a causa del foc. Després de realitzar un treball d'estudi i investigació s'ha pogut reconstruir físicament la sostrada d'estil mudèjar; així com totes les pintures de la sala, gràcies a una recreació virtual en 3D, recuperant la paleta de colors original per al seu gaudi en realitat virtual. El jurat destaca “la utilització de TIC per recuperar un bé cultural de gran valor patrimonial i simbòlic”. El seu format “permetrà una difusió fàcil i accessible, per la qual cosa s'aconseguirà donar a conèixer un bé important del Patrimoni Cultural d'Espanya, posant de manifest la utilització de la tecnologia per a la nostra herència cultural i natural”, remarquen des de l’associació Hispania Nostra.

Albert Burzon treballant en el projecte Escena d'un arc

L'associació Hispania Nostra va posar en marxa el 2011 aquests prestigiosos premis amb l’objectiu de contribuir a la difusió de les bones pràctiques en l’àmbit del patrimoni cultural a l’estat espanyol, destacant actuacions exemplars en les tasques de salvaguarda i millora del patrimoni cultural tot incorporant una visió més àmplia del concepte de patrimoni i dels mitjans per protegir, fent valdre les actituds positives respecte a les intervencions que es duen a terme en relació amb l'herència cultural i natural rebuda.

La Sala Capitular abans de la destrucció en un incendi el 1936

L’estudi Burzon*Comenge ha realitzat, en els darrers anys, diversos projectes com la restitució digital i vídeo mapping de les pintures romàniques de l’església de Santa Coloma, a Andorra; la recreació en realitat virtual del poblat ibèric d’Ullastret; la restitució digital i mapping de les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll. El treball de l’estudi igualadí ha estat reconegut amb premis com el Premi Ciutat d’Igualada, el Premi Junceda (Barcelona), el premi A’Desdign Award Gold (Como), el Laus Gold (Barcelona), el premi Museus and the Web Award (Baltimore) i el ja esmentat Premio Hispania Nostra.


1 Comentaris

M

Marisol

Igualada

29 de maig 2019.18:49h

Respondre

Joves creadors, amb grans idees i amb molt de treball, vosaltres i molts altres sou un gran orgull per a la ciutat. Enhorabona !

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.