TORNAR

Les excavacions a l'Abric Romaní rescaten unes 12.000 restes

L’equip dirigit per Eudald Carbonell acaba la 35a campanya al jaciment

cultura
Dimecres, 6 setembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En 22 dies de treballs d'excavació, en els que els voluntaris i arqueòlegs s'han endinsat en nivells datats de fa 60.000 anys, s'han trobat milers de peces al jaciment capelladí. Restes que s'articulaven al voltant d'una trentena de fogars que s'han detectat al nivell Q d'aquesta bauma.

L'equip de l'arqueòleg Eudald Carbonell, acompanyat en la direcció per Palmira Saladié i Gema Chacón, tots membres de l'IPHES, (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), han dut a terme les excavacions a l'Abric Romaní des del 8 d'agost fins el dijous 30. En aquests dies d'excavació s'ha trobat més de 12.000 restes arqueològiques, entre fauna i eines de pedra. Tal i com destaca Eudald Carbonell, "els més de 30 fogars excavats aquesta campanya ens permetran reconstruir l'espai domèstic del que fou un grup familiar neandertal. S'ha constatat que la part més propera a la paret on s'han trobat les restes de petits fogars brasers va ser utilitzada com àrea dormitori".

Joves de l'equip de Carbonell, en la campanya d'enguanyA la part mitja, l'equip ha detectat "grans fogars centrals on es desenvoluparen diferents activitat domèstiques, com la preparació d'eines o el cuinat dels aliments i, finalment, les àrees més distants a la paret tindrien la funció d'abocadors de deixalles i és on s'ha recuperat abundant fauna, eines de pedra i restes de carbons". "L'excavació d'aquest espai domèstic, conservat de manera excel·lent, permetrà en els propers anys dur a terme estudis sobre la tecnologia, la caça, l'organització i, en definitiva, l'estil de vida d'aquests grups humans del Paleolític mig", afegeix PalmiraSaladié.

Els objectius de la investigació a l'entorn de l'Abric Romaní estan relacionats amb la reconstrucció paleoetnogràfica, des d'una perspectiva social, de les societats caçadores del Paleolític mig. Durant la campanya del proper any s'espera encetar el següent nivell de l'estratigrafia, l'R, d'uns 62.000 anys d'antiguitat. L'Ajuntament de Capellades es continua treballant per obrir el Parc Prehistòric el més aviat possible. Aquest estiu s'ha convidat a diverses empreses a presentar pressupost per a diverses actuacions necessàries al llarg del recorregut, des de l'Abric fins a la sortida, als Jardins de Mossèn Pere Ribot. Ara, es valoraran les propostes. Àngel Soteras, regidor de Cultura i Promoció Local, considera que "després dels anys que el recorregut de la Cinglera ha estat tancat s'ha deteriorat. Ara, ens cal primer arreglar aquests trams malmesosi continuar treballant-hi amb vistes a tenir l'itinerari en condicions ja aquest 2017 i planificar la seva obertura al públic el 2018".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.