TORNAR

La Festa Major d'Òdena surt als carrers del municipi

Òdena i l'Espelt es vesteixen de festa amb actes, cercaviles i jocs per a tots

cultura
Dijous, 28 abril 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Festa Major d'Òdena i del Roser de l'Espelt coincideixen aquest any, ja que la festa d'Òdena s'ha endarrerit perquè no caigués en Setmana Santa. Així, les dues festes de maig a Òdena es celebren durant els mateixos dies, la qual cosa fa que la festivitat sigui més intensa, amb més actes, cercaviles, dinars populars, balls i jocs. La Festa Major d'Òdena comença aquest dijous 28 i acabarà el diumenge dia 8 de maig, mentre que la Festa del Roser de l'Espelt tindrà lloc del 6 al 8 de maig.

La Festa d'enguany coincideix amb la de l'Espelt

Festa Major d'Òdena 2010

Dijous 28 d'abril

A les 7 de la tarda comencen els exàmens per a l'elecció de la pubilla i l'hereu d'Òdena 2010- 2011 i el sorteig d'hereuets i pubilletes 2010- 2011, a l'Ajuntament d'Òdena.

Divendres 29 d'abril

A les 7 de la tarda es fa la recepció a les entitats i la presentació de la guia 'A Òdena fem festes sostenibles' a càrrec de l'Equip verd, al Saló de Sessions de l'Ajuntament. A les 9 de la nit es presenta l'actuació de Farrés Brothers 'La maleta de l'Agustí', un espectacle per a tots els públics que es durà a terme al Teatre Centre Unió Agrícola.

Dissabte 30 d'abril

Les caramelles d'Òdena: durant el matí hi haurà cantada de caramelles per diferents punts del nucli d'Òdena. Al migdia hi haurà cantada en el moment de lliurament de trofeus del 62è gran premi ciclista d'Òdena i el mateix dia a la tarda la cantada serà, com és habitual, a les masies del municipi.

A les 10 del matí es donarà el tret de sortida del 62è premi ciclista d'Òdena, la cursa gran clàssica memorial Jaume Jorba Castells – Elit i sub 23 –. La sortida serà a l'avinguda de Manresa. A les 11 es farà l'homenatge als germans Marc i Bernat Seuba i a Roberto Lozano, per les seves trajectòries esportives en l'àmbit del ciclisme, al Saló de Sessions de l'Ajuntament. A ¾ d'11 començarà la demostració del bike trial a càrrec dels germans Seuba a la plaça Major.

A 2/4 de 2 del migdia arribarà la cursa i es farà el lliurament de premis del 62è gran premi ciclista d'Òdena, al carrer Sant Pere Màrtir, davant la parada de l'autobús. A les 4 de la tarda començarà el partit de futbol de festa major del CE Òdena contra Piràmide d'Igualada, territorial amateurs, al camp de futbol municipal La Sort.

A les 6 es farà la presentació de l'exposició sobre els fòrums realitzats en el programa 'Dona i vida quotidiana a Òdena', i també es farà el lliurament dels DVDs i un petit pica-pica per a les participants. Aquesta exposició es podrà visitar del dissabte 30 d'abril al diumenge 15 de maig. Lloc: Local de l'Antic Consultori Mèdic d'Òdena. A les 7 de la tarda tindrà lloc el concert amb l'orquestra 'Belle Epoque', al teatre Centre Unió Agrícola. Entrada: 5€. Hi haurà servei de bar.

A 2/4 de 12 es farà el ball de festa major amb la mateixa orquestra. Es podrà comprar una entrada conjunta per a les dues actuacions pel preu de 6€.

Diumenge 1 de maig

A 2/4 de 10 es farà l'esmorzar popular del pubillatge. Botifarra a les graelles amb pa amb tomàquet i vi. Lloc: Parc de la Font. A 2/4 d'11 hi haurà la proclamació de la pubilla i hereu d'Òdena, i les pubilletes i hereuets d'Òdena i l'Espelt. Organitza: Secció de pubillatge – Moguda Odnk. Lloc: Parc de la Font.

A les 11 s'obrirà l'exposició de fotografies del concurs de fotografia 'Feines quotidianes en l'espai urbà, des d'una perspectiva de gènere'. Exposició i lliurament del 1r premi. Lloc: Parc de la font.

A les 12 del migdia es farà el XLè concurs de colles sardanistes d'Òdena. Cobla Mediterrània. Tot un referent a la Festa Major d’Òdena. Organitza: Colles Sardanistes d’Òdena. Lloc: Parc de la Font

A 2/4 de 2 es lliuraran els premis del concurs de fotografia 'Feines quotidianes en l'espai urbà, des d'una perspectiva de gènere'. Lloc: Parc de la font. A la mateixa hora es farà el dinar popular al parc de la Font. Venda de tiquets totes les tardes al Casal de Joves.

A les 5 de la tarda començarà la recollida de la bandera del ball de crespelles. Baixada solemne de la Bandera del Ball de Crespelles d’Òdena des del balcó de la casa de l’hereu, Joan Domènech Cañellas, a càrrec del Centre de l’Espelt, entitat banderera 2010. A continuació les banderes de les entitats, l’hereu, l’hereuet d’Òdena i de l’Espelt, es desplaçaran a casa de la pubilla, Sílvia Grau González. Lloc de la baixada de bandera: C/ Verdaguer.

A 2/4 de 6, cercavila del ball de Crespelles. Cercavila de les entitats d’Òdena amb les seves banderes, els Confrares Majors, hereus i pubilles, dames i fadrins i les autoritats, acompanyats de músics i animació. El seguici festiu es desplaçarà des de la casa de la pubilla fins al Parc de la Font.

A 2/4 de 7 es farà el ball de Crespelles d’Òdena. Petits, Joves i Grans ballaran amb els seus respectius grups. En el decurs de l’acte, la sra Carme Cases Jové, Confrare Major 2010, donarà a conèixer públicament el nom del Confrare d'Honor 2011, escollit de forma secreta per l’antiga fórmula d'inaculació. A continuació el Centre de l'Espelt, Banderer de l'any 2010, cedirà la bandera a l’entitat que ostentarà el càrrec de Banderer 2011, escollida en el mateix moment per sorteig. Organitza: Associació Cultural Confraria del Roser del Ball de Crespelles d'Òdena. Lloc: Parc de la Font (o Plaça Major).

Dimecres 4 de maig

A 2/4 de 9 es farà el concert de l'orquestra de guitarres 'Pulpstrings' de l'Escola de Música d'Igualada. Entrada gratuïta. Lloc: Teatre Centre Unió Agrícola.

Divendres 6 de maig

A 2/4 de 10 començarà l'espectacle de varietats, llum i color. A càrrec del Grup de play-backs de la Gent Gran d’Igualada. Lloc: Teatre Centre Unió Agrícola. Entrada gratuïta.

Dissabte 7 de maig

D'11 a 2 del migida es farà el taller La caixeta de llumins. Per a infants de 6 a 14 anys. Lloc: Parc de la Font.

A 2/4 d'1 de la nit, començarà la festa jove amb Baratos, grup de música Skatalà + Pdjogib@. Entrada gratuïta. Lloc: Teatre Centre Unió Agrícola.

Diumenge 8 de maig

A 2/4 de 10, el XXXIX concurs caní, el campionat de Catalunya i puntuable per al campionat d'Espanya, organitzat per el Club Amics del Gos i l'Associació Canina, Unió Sinófila de Catalunya. Participació aproximada de 275/300 gossos.

De les 12 fins les 2 del migdia hi haurà inflables i jocs al parc de la Font.

I a 2/4 de 5 s'iniciarà la festa de la interculturalitat, amb una mostra de plats de diferents cultures. Venda de tiquets per al tast de plats en el mateix lloc. Preu 5 euros, 5 consumicions. Lloc: Parc de la Font.

A les 8 de la tarda es farà l'animació i cercavila amb Marjatú Batucada de l'Escola de Samba de Sitges. Lloc: Parc de la Font. A 3/4 de 9 es farà la porronada popular, amb una mostra i tast dels vins, misteles dels vinaters i mostra de plats casolans.

A 2/4 de 10, l'espectacle aeri 'Solve' amb Fura, tota la poesia i espectacularitat de la dansa aèria. Lloc: Parc de la Font. I quan faltin 10 minuts per les 10 començarà la cercavila amb els diables de Ripollet. Breu recorregut pel Carrer de la Font , per anar al Piromusical al Parc de la Font.

A les 10 de la nit tindrà lloc l'espectacle piromusical a càrrec de pirotècnica catalana i dels diables de Ripollet. Diables, foc, llum, color i música; la millor manera d’acomiadar la Festa Major 2011. Lloc: Parc de la Font. En cas de pluja, tots els actes que es fan al Parc de la Font es farien al Teatre Centre Unió Agrícola o al Poliesportiu Mestre Vila Vell, en la mesura de les possibilitats d'aquests locals.

Programa d'actes de l'Espelt

Divendres 6 de maig

A 2/4 de 10, concurs de truites. Presentació de les truites per part dels concursants. Es valorarà la presentació i originalitat en els ingredients i el gust. Premis per als 10 primers classificats. Lloc: Plaça del Centre.

A les 10, traca d'inici de festa i sardinada popular. Seguidament veredicte del concurs de truites i lliurament de premis. Lloc: Plaça del Centre.

A 2/4 de 12 de la nit, es llegirà el pregó de Festa Major. Lloc: Sala del Centre. I a 2/4 d'1, xaranga i correbars del poblem. Lloc d’inici: Plaça del Centre.

Dissabte 7 de maig

A les 10 del matí es donarà el tret de sortida a la cursa popular de l'Espelt.

A 2/4 de 3 començarà la tradicional arrossada popular. Lloc: Plaça del Centre.

A 2/4 de 5, animació infantil amb 'Jaume Ibars'. Lloc: Sala del Centre de L’Espelt.

A les 6 de la tarda, partit de futbol entre solters i casats. A continuació berenar amb coca i xocolata desfeta. Lloc: Camp de futbol de L’Espelt.

A 2/4 de 8 de la tarda començarà la cercavila tradicional que farà sortida i arribada al camp de futbol, i passarà per diferents carrers del poble.

A les 11 de la nit es podrà veure l'espectacle de teatre de la companyia L’espantall que presenta 'Ens ha caigut la sogra'. Lloc: Sala del Centre de L’Espelt.

Diumenge 8 de maig

A les 9 començarà el campionat de bitlles catalanes. Lloc: Al camp de bitlles del Centre de L’Espelt al c/ Major. Al finalitzar, repartiment de premis.

A 2/4 de 12 es farà l'ofici solemne amenitzat per l'Agrupació 'El pany del Bosch' i Pere Jorba. Lloc: A l’Església de Santa Magdalena.

A la 1 del migdia es farà el ball de crespelles d'Òdena, a la plaça del Centre. I a 2 de 2 es podrà menjar el vermut i escoltar la música ambiental. Lloc: Sala del Centre.

De 5 a 9 del vespre hi haurà inflables per als més menuts. Lloc: Al carrer Pau Casals. I a les 7 de la tarda es farà el ball de vetlla amb l'orquestra Solimar. Lloc: Sala del Centre de L’Espelt. Entrada gratuïta. A 2/4 de 10 de la nit es farà la traca final de festa.


2 Comentaris

C

Carles

Òdena

2 de maig 2011.13:52h

Respondre

Potser Josep, a qui li fà falta un calendari es a tu. Mira`t quan s’ha celebrat la Setmana Santa (de tots els apostòlics i romànics) i sabràs el perquè d’aquest canvi de dates.

J

Josep

Òdena

28 d'abril 2011.10:05h

Respondre

Algú podria explicar per què es fa coincidir la Festa Major d’Òdena, que és la de tots els odenencs i paguem entre tots, amb la Festa Major de l’Espelt, que basicament es paga amb aportacions... Llegir més del veïns?
No te diumenges l’any que s’hagin de fer coincidir?
S’ha fet volutariment això de fer coincidir les festes?
Si la festa de l’Espelt historicament s’ha fet el segon diumenge de maig, per què ara es posa la Festa Major d’Òdena el mateix dia quan no ha estat mai així?
De fet, la Festa Major d’Òdoena és la de Sant Pere i, si és el Sant Pere que em penso, és el 29 de juny.
Falta un calendari a Òdena?
Potser aquesta manera de governar és allà que els nostres governants n’anomenen ”gestió i sentiment”.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.