TORNAR

La FESTHI convida les entitats a adherir-se a la Candidatura de la Festa Major com a Festa Tradicional d’Interès Nacional

Entitats com la Coll@nada, la Comissió de Reis o els Moixiganguers ja han donat el seu suport. Dessota no s’hi adhereix per falta de consens

cultura
Dimecres, 9 agost 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) convida al teixit associatiu de la ciutat a participar en el projecte i adherir-se a la candidatura impulsada des de la federació perquè la Generalitat de Catalunya declari la Festa Major d'Igualada Festa Tradicional d'Interès Nacional.

Per assolir el seu objectiu, la FESTHI ha elaborat un projecte basat en una "memòria documentada sobre la història, les característiques actuals, elements i implantació de la festa. El document fa un retrat de l’estat actual de la Festa Major, que inclou els actes organitzats des de l’Ajuntament i altres entitats que hi participen activament com La Coll@nada, Dessota o la mateixa FESTHI", com expliquen des de la federació.

La FESTHI està treballant en la presentació de la Candidatura "de la mà de diverses entitats vinculades a la Festa Major o al patrimoni de la ciutat. Tot i això, la FESTHI vol fer partícip del projecte a totes les entitats de la ciutat. D’aquesta manera, les entitats que ho vulguin, podran signar el document de suport a la Candidatura" afegeixen des de la federació. Totes aquelles entitats que ho desitgin, podran fer-ho enviant un correu electrònic a festhi@festhi.cat. A partir d’aquí se’ls facilitarà la memòria del projecte i el document de suport que caldrà que signin.

Fins al moment, s'han adherit a la iniciativa l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, l’Associació Juvenil “La Coll@nada”,  la Banda de Música d’Igualada, la Comissió de Reis d’Igualada, “Els Voladors” Trabucaires d’Igualada, la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia, i les Parròquies de Santa Maria i la Soledat. També s'hi han adherit les entitats que integren la FESTHI: el Ball de Bastons d’Igualada, el Ball de Cercolets d’Igualada, el Ball de Pastorets d’Igualada, el Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, l’Associació Gegants Vells d’Igualada, “Els Voladors” Trabucaires d’Igualada, els Moixiganguers d’Igualada.

Dessota no s'hi adhereix

L'associació Dessota són els gestors de la imatgeria festiva d'Igualada sense foc. Són portadors de diversos gegants, com els Reis d'Igualada, els Gegants del Poble Sec, els Gegants de la Font Vella, els Gegants de Sant Ignasi, el Tonet el Blanquer i la Conxita la Teixidora; de l'Àliga d'Igualada; dels Capgrossos d'Igualada (Rufus el Traginer, Martingales el Músic, Petra l'Encantadora i en Mosca l'Aviador); dels gegantons Pia i Tomeu; i dels Nans d'Igualada:  la nena, el nen, el Panxo, en Grouxo, el Pinxo i la Iaia. Des dels inicis de l'activitat de la FESTHI, els diferents criteris sobre la festa d'ambdues entitats han topat i han motivat tensions i desavinences. Dessota fou una de les primeres entitats a qui la FESTHI va demanar la seva adhesió a la candidatura de la Festa Major d'Igualada com a Festa Tradicional d'Interès Nacional. Des de Dessota s'ha explicat a l'AnoiaDiari que "no ens hi hem adherit perquè pensem que hi ha d'haver un consens entre totes les parts involucrades. Hem d'arribar a un acord". Des de l'entitat es pregunten "què entenen ells per festa tradicional? Només la seva? Sense les aportacions de les altres parts implicades?" afegint que "entenem que cal seure, amb bona voluntat per part de tots, integrar totes les visions i aportacions per arribar a un acord i un consens ampli". Des de Dessota també han  manifestat que "ara falta que l'Ajuntament hi estigui d'acord. Si l'Ajuntament diu que sí, nosaltres ens hi afegirem, perquè portem les seves figures". Per tant, assenyalen "no és un no tancat, tampoc anem en contra de la proposta, però insistim que hi ha d'haver consens. Tot el que sigui positiu per la festa i per a Igualada, per a nosaltres, endavant".

El passat 7 de juny l'Associació Cultural Dessota ja va respondre a la demanda de la FESTHI amb un correu en el qual ja van comunicar a la federació que "Dessota no s'unirà a aquesta candidatura de moment tal i com està plantejada" reclamant més consens "no només amb FESTHI i Dessota, més les altres entitats involucrades i l'Ajuntament, només llavors es començarà a gestar una candidatura comuna". 

 L'Ajuntament vol consens

Tot i que, "en un principi, veiem que la idea és bona i positiva, pensem que n'hem de parlar amb calma, escoltant totes les parts implicades en l'àmbit tradicional de la Festa Major. Cal escoltar i veure què poden aportar les altres entitats, ja que hi ha coses que no són esclusives de la FESTHI. N'hem de parlar i buscar un consens entre totes les parts", han manifestat fonts de l'Ajuntament d'Igualada.

 

Què és una Festa Tradicional d'Interès Nacional?

La Generalitat de Catalunya, a través del Catàleg del Patrimoni Festiu, reserva la denominació de Festa Tradicional d'Interès Nacional a les celebracions recuperades, reconstruïdes o de nova creació, sempre a partir d'uns antecedents transmesos de generació en generació i amb una trajectòria mínima de 25 anys de celebracions ininterrompudes, que hagin assolit caràcter identitari en les comunitats que sustenten les festes i que tinguin una projecció nacional. Alguns exemples de festes declarades Festa Tradicional d'Interès Nacional són: l'Aplec del Cargol de Lleida, la Festa dels Raiers de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol, la Festa de les Enramades d'Arbúcies, la Festa Major de Gràcia, la Festa Major de Les Santes de Mataró, la Passió d'Esparreguera o, entre d'altres, la Passió d'Olesa de Montserrat.  En aquest mateix Catàleg del Patrimoni Festiu, s'esmenten les festes patrimonials d'interès nacional, reservades a les celebracions d'origen remot, estructurades a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, i que tinguin una projecció nacional. En aquest llistat hi robem, entre altres: les festes majors de l'Arboç, Vilafranca del Penedès o Sitges, al Penedès, on també hi apareix el Carnaval de VIlanova i la Geltrú; la Festa de les Falles d'Isil, al Pirineu; la Festa Major de Solsona, la Patum de Berga o la Festa del Pi de Centelles, a les comarques centrals; les Festes de Santa Tecla de Tarragona a les comarques tarragonines o la Processó i la Dansa de la Mort de Verges a Girona. 

El 2010 la Generalitat de Catalunya declarava la festa dels Tres Tombs d'Igualada, organitzada per l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada, com a Festa Tradicional d'Interès nacional. Aquell mateix any es declarava la Festa de Reis d'Igualada com a Festa popular d'interès cultural.

 

 

 

 

 

 

 

 


9 Comentaris

A

Alba F

Igualada

20 d'agost 2017.14:06h

Respondre

O estàs amb mi o estàs contra mi.
FEStHI així no es fan les coses. Si vols que les entitats s’adhereixin a un manifest/candidatura deixa-les participar des d’un bon principi.
I si alguna... Llegir més entitat hi vol fer alguna aportació, no la mireu amb menyspreu, creient-vos superiors, i negant-vos a dialogar perquè si feu aquestes coses us acabareu quedant sols (si ja no ho esteu)

B

Bartomeu

Igualada

17 d'agost 2017.12:18h

Respondre

Quantes entitats d’Igualada ”reals” que no formin part de la FESTHI s’han adherit a la Candidatura de la Festa Major d’Igualada com a Festa Tradicional d’Interès... Llegir més Nacional?


Associació Juvenil “La Coll@nada” (La junta de la qual es formada per gent de FETHI)
Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia, (La junta de la qual es formada per gent de FETHI)
La Banda de Música d’Igualada,
La Comissió de Reis d’Igualada,
Gremi de Traginers d’Igualada,
Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia, (La junta de la qual es formada per gent de FETHI)
Parròquies de Santa Maria i la Soledat.

Bona feina FESTHI segui així...

R

Roger

Igualada

19 d'agost 2017.11:43h

Que les parroquies de Santa Maria i la Soledat o entitats no vinculades a festa major com la Comissió de Reis o Els Traginers donin suport a aquesta iniciativa legitima de gran manera aquesta... Llegir més proposta de la FESTHI.
El que si que hagués estat realment preocupant és que entitats vinculades a la Festa Major de tota la vida com Dessota, Bitrac Dansa, Protons, Agrupació Folklòrica, Diables d’Igualada, Bisbalet, Grallers d’Igualada, etc haguessin donat suport a aquesta iniciativa.

A

Albert

Igualada

15 d'agost 2017.08:19h

Respondre

Tinc la sensació que se’ns vol impossar un model de festa...

J

Jordi Igualada

Igualada

12 d'agost 2017.10:19h

Respondre

No ens posem d’acord amb res i volem ser independents a l’octubre. Clar que si guapis.

P

Pandor

Igualada

11 d'agost 2017.14:59h

Respondre

Aquesta mateixa notícia ha estat publicada a regió7 i a la veu de l’anoia, està clar que algú de FESTHI la deu haver enviat als mitjans. Fins a aquí tot normal. Les preguntes són: si això... Llegir més és així des del maig aproximadament, cosa que no s’explica a la notícia, perquè surt ara? Per escalfar la festa major? I la pitjor de totes: en els altres mitjans es basen únicament en el què (subjectiu), però no hi ha l’acarnissament amb Dessota que es nota en aquesta ”notícia”. Què té aquest mitjà en contra d’aquesta agrupació? O és que enlloc d’anoiadiari s’hauria de dir FESTHIdiari?

I

Ignasi

Igualada

11 d'agost 2017.19:26h

Pandor, perdona però jo no he sabut veure aquest ”acarnissament”... Com tu dius, aquesta notícia ha sortit a altres mitjans que s’han limitat a der un ”copia y pega”. En canvi, a... Llegir més l’Anoiadiari han demanat l’opinió de Dessota (que és l’única entitat que de moment ha dit que no) i a l’ajuntament. Aixo és el mínim que han de fer uns professionals.

J

Joan Giner ITV "el gineret"

Igualada

11 d'agost 2017.12:59h

Respondre

Quina mania en ser Festa d’Interès Nacional. A aquest pas ser festa serà un pur tràmit sense repercussió ni rellevància.

J

Jaume

Igualada

10 d'agost 2017.19:41h

Respondre

Unes preguntes a la FESTHI:

- heu esplicat el contingut d’aquesta ”memòria” a les entitats a les què demaneu que s’hi adhereixen? O signen un xec en blanc? Hi han pogut fer... Llegir més aportacions?

- heu explicat els detalls d’aquest projecte a la ciutadania? per què, no sé si ho sabeu, la festa major és de tots, no només dels que van a les cercaviles.

- voleu fer un referèndum obert a tota la ciutat sobre aquest tema? per què, clar, per què el sant sigui festa sí que el voleu fer, oi?

Espero que ara, que sou tan ”transparents”, algú de volsatres respongui a aquests dubtes (que té molta gent)

Atentament

Jaume

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.