TORNAR
PUBLICITAT

"Genuïnament Sant Bartomeu", lema dels actes de la FESTHI per a la Festa Major d'Igualada

La federació editarà un programa propi d’actes, amb una imatge que ha homenatge als membres de les seves colles

cultura
Diumenge, 29 juliol 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI) ha presentat aquesta setmana el programa d'activitats organitzades per l'entitat, en el marc de la Festa Major d'enguany, que se celebrarà del 20 al 27 del pròxim mes d'agost. Entre les principals novetats presentades per a FESTHI, cal destacar l'organització, conjuntament amb La Coll@nada, d'una festa posterior a la "passacalle" i l'edició d'un programa exclusiu dels actes organitzats per la federació, amb una imatge pròpia, inspirada amb el lema "Genuïnament Sant Bartomeu"

Amb aquest lema, la FESTHI ha creat, per primera vegada al llarg dels seus anys d'història, una imatge pròpia que acompanyarà els actes organitzats per la federació en el marc de la festa major igualadina. El cartell principal aplega a un representant de cada colla que integra l'entitat: Trabucaires ‘Els Voladors, Associació Gegants Vells d’Igualada, Ball de Sant Miquel i els Diables, Ball de Pastorets d’Igualada, Ball de Cercolets d’Igualada i Ball de Bastons d’Igualada. Des de l'entitat han explicat que aquesta imatge "humanitza les colles. Vol ser un homenatge a les persones que fan feina per a les colles i per a la festa durant tot l'any". El lema "Genuïnament" acompanya la imatge dels membres de les colles. Tal com assenyala la FESTHI, el lema "apel·la a allò genuí, autèntic. No només des d’una perspectiva historicista sinó amb tot el que té a veure amb allò quotidià. El lema i la imatge vol transmetre i explicar allò que passa abans i després dels actes patrimonials i les relacions humanes que es generen. D’aquesta manera, la imatge vol posar en valor les relacions que es creen al voltant dels membres de les colles i de la gent que participa en la festa. Tot plegat, des d’una perspectiva molt humanitzada".

La Festa de la "passacalle"

Una de les novetats de les activitats organitzades per FESTHI de cara a la Festa Major d'Igualada és La Festa de la "passacalle", que tindrà lloc quan finalitzi aquesta rua festiva que les colles de l'entitat fan per anunciar l'inici dels seus actes de Festa Major. La festa, que es farà a la Plaça Pius XII, consistirà en una batalla de posadiscs, un acte insòlit dins els programes de la Festa Major d'Igualada. L'organitzen conjuntament amb La Coll@nada. Des de la federació assenyalen que "enguany, al coincidir de dia La Passacalle i l’Operació Cigró, s’ha creat una comissió de treball amb membres de les dues entitats organitzadores a través de la qual s’ha decidit canviar al dimecres 22 l’Operació Cigró perquè La Passacalle es pugui dur a terme el dia que li correspon per calendari, el 23 d’agost, la vigília de Sant Bartomeu. Les dues entitats seguiran treballant juntes al llarg de l'any per coordinar els possibles encavalcaments d'actes de cara a les Festes Majors que segueixen".

Exposicions

En el marc de la festa gran igualadina, la FESTHI obre les portes a dues exposicions. D'una banda, el dilluns 20 d’agost a les 19 h s’inaugurarà al Casal Popular d’Igualada “El Foment”, l’exposició fotogràfica “El Gran Desfile del Fuego”. També tindrà lloc la visita comentada a l'exposició“El Gran Desfile del Fuego” va ser una cercavila de dracs i balls de diables que es va celebrar l'any 1957 a Granollers, en el marc de les Fires de l'Ascensió. En aquesta cercavila hi van participar un gran nombre dels grups de foc que hi havia en aquells moments a Catalunya, entre els quals un drac de barri d'Igualada. L'exposició ha estat produïda per l'associació de cultura popular de Granollers l'Olla dels Pobres i portada a Igualada per Casal Popular d’Igualada “El Foment” i FESTHI.

D'altra banda, del 21 d’agost al 20 de setembre la Biblioteca Central d’Igualada acollirà l’exposició “L'esclat sonor de la festa! - 10 anys dels Trabucaires d'Igualada (2008-2018)”. “Els Voladors” celebren enguany el desè aniversari com a colla. Han estat 10 anys plens d’activitat, amb sortides arreu del país i, especialment, a la Festa Major d’Igualada. Aquesta exposició pretén repassar aquesta trajectòria i la contribució de la colla a la cultura popular i al patrimoni local.

Un programa propi

Enguany, la FESTHI editarà un programa propi que recollirà els actes organitzats per la federació dins la Festa major d'Igualada. S'imprimiran 12.000 exemplars que es repartiran a les llars igualadines i en diversos punts de la ciutat. En aquest programa, a part de les activitats, hi haurà articles, entrevistes i reportatges divulgatius sobre la FESTHI i les seves colles. 


9 Comentaris

E

Eulàlia

Igualada

30 de juliol 2018.15:44h

Respondre

Potser no han mantingut cap flama perquè de tradicional la Festa no tenia res més que l’Ofici (i canviat del dia que li és propi). Però sens cap mena de dubte, i es podria avalar amb... Llegir més l’opinió de qualsevol persona docta en la matèria, el folklore i les tradicions, s’ha de reconèixer que del terra eixut n’han fet brollar una font. I hi ha hagut un treball fent jecs i mànigues per poder recuperar per a la ciutat un model festiu envejable que podrà esdevenir amb el temps, i quan la població aprengui a estimar-se’l i a reconèixer una genuïnitat igualadina, un referent festiu per a moltes poblacions i un símbol de ciutat per a tota Igualada.

A

Albert

Igualada

30 de juliol 2018.15:19h

Respondre

És molt trist que una iniciativa popular rebi aquestes desqualificacions, fins i tot personals. Curiosament, la Collanada fa anys que fa un programa a part i ningú la titllat de sectària. Potser... Llegir més que tots plegats ens relaxem. Si algú no li agrada un acte, que no hi vagi. Però aquestes acusacions fan vergonya i pena.

T

Teresa

Igualada

30 de juliol 2018.15:15h

Respondre

Quin avorriment els mateixos actes i les mateixes discussions... passen les ganes de veure el mateix de sempre sense renovacions i noves incorporacions. La ciutat és més plural.

J

Joan Giner ITV

Igualada

30 de juliol 2018.13:12h

Respondre

Només el falta dir que ells (amb les comparses recuperades fa 4 dies) són les que han mantingut la flama tradicional a la ”festa” d’Igualada, i les que han sortit tota la vida (amb... Llegir més constància i esforç en momens molt més foscos) ni cas

A

Albert

Igualada

30 de juliol 2018.12:24h

Respondre

Crec que justament la possibilitat que tothom pugui ser-hi dona l’oportunitat que qualsevol entitat, sigui la FESTHI O la Collanada, per exemple, pugui aportar el seu gra de sorra a la Festa Major.... Llegir més Potser trobo a faltar que altres colectius aportin la seva proposta.

A

Antoni P

Igualada

30 de juliol 2018.11:23h

Respondre

Ho trobo molt lamentable i ridícul.
Sr, Vilarrubias, al final te’n sortiras de enfonsar-ho tot i vidir les entitats igualadines, per un costat els que us penseu que sou els bons i per l’altre... Llegir més els altres, els de tota la vida !!

A

Antonia P

31 de juliol 2018.12:24h

S’ha de ser molt valent per insultar sense donar el nom. i aqui lo dejo

i

igualadí

29 de juliol 2018.21:06h

Respondre

No anem bé. La Festa Major és de TOTS, no d’alguns.

J

Joan C

Igualada

30 de juliol 2018.11:08h

Tota la raó. Tant en saben aquests i tant malament ho fan els altres que ara han d’anar pel seu compte ??? Sempre hem de fer el mateix. Si una cosa funciona, dividim-la !!! Aixì... Llegir més l’emfonsarem.
I l’ajuntament hi dona suport ???

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.