TORNAR

La figura del pioner dels 'after-shave' centra els actes de la Diada a Igualada

Genís Sinca glossarà a Joan Baptista Cendrós, un dels fundadors d’Òmnium

cultura
Dijous, 7 setembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A les portades d'unes jornades -ara sembla que sí- decisives en el procés independentista, Igualada tindrà un ventall d'actes dedicats a la Diada Nacional. Es comença avui amb la conferència de Genís Sinca i continua diumenge amb la Marxa de Torxes.

Aquest dijous comencen els actes en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. S'arrencarà a 2/4 de 8, al Teatre Municipal l'Ateneu, on l'Ajuntament ha programat la conferència 'El cavaller Floïd, l'apassionant història de Joan Baptista Cendrós', l'empresari i mecenes independentista. Una xerrada a càrrec de l'escriptor Genís Sinca, autor del llibre que porta el mateix títol i s'homenatjarà també la seva figura amb la presència de la seva filla, Laura Cendrós.

El protagonista de la conferència és un home és apassionant. Joan Baptista Cendrós (Barcelona, 1916 - 1986) va ser l'empresari creador del popular Floïd, el pioner dels after-shave, però sobretot va ser un dels mecenes i activistes culturals més importants que hagi donat Catalunya. Va ser un dels cinc empresaris fundadors d'Òmnium Cultural i es va arriscar personalment pel país en més d'una ocasió. La seva tenacitat en la defensa de la cultura catalana, va permetre la represa i el finançament directe sota el franquisme
d'institucions clau com l'Institut d'Estudis Catalans, la recuperació d'Edicions Proa el 1964 o de l'Editorial Aymà.

J. B. Cendrós, protagonista de la xerrada dels actes de la DiadaEn la presentació dels actes, l'alcalde Marc Castells reconeixia la figura de Cendrós com la d'un home que "en uns moments difícils per Catalunya va donar la cara i va arriscar el patrimoni personal pel país". Sinca recordarà aquesta figura que, per sobre de tot, creia en el seu país i la seva gent. En acabar la conferència i l'homenatge, a 2/4 de 9, tindrà lloc la desfilada dels Miquelets de Catalunya que, sortint de l'Ateneu, guiaran autoritats i assistents fins la Plaça de l'Ajuntament. Els Miquelets de Catalunya són un grup de recreació històrica que homenatja els integrants del Regiment de la Diputació del General, defensors de les institucions catalanes durant la Guerra de Successió, al segle XVIII.

Ja a la Plaça de l'Ajuntament, a les 9, s'hissarà la Bandera de Catalunya, es llegirà el discurs institucional i el Cor Exaudio interpretarà l'Himne Nacional de Catalunya Els Segadors i altres cançons populars catalanes. A més, el diumenge, 10 de setembre a 2/4 d'11, el Casal Popular d'Igualada El Foment, ha convocat també a la Plaça de l'Ajuntament la tradicional Marxa de Torxes, que es poden comprar al preu de 2 euros. Per cloure la Diada, el dissabte, 16 de setembre a les 6 i al Passeig Verdaguer, la Cobla La Principal de Cassà
protagonitzarà la Ballada de Sardanes, en un acte organitzat per l'Agrupació Sardanista d'Igualada amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.