TORNAR
PUBLICITAT

Els Gegants ‘Vells’, artilleria pesada

Els Gegants Vells es presenten aquest dilluns a l’Ajuntament d’Igualada

cultura
Dilluns, 22 agost 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La FESTHI ha impulsat els darrers mesos la construcció dels Gegants ‘Vells’, que serà amb tota seguretat la novetat més impactant de la festa d’enguany. La seva presentació és prevista el mateix dia 22 d’agost, a l’inici de la Festa, i tindran un paper capital en els actes organitzats per l’entitat. S’ha volgut recuperar els gegants primigenis que va tenir la ciutat, en un procés meticul·lós que es conclou amb aquesta Festa Major.

FRANCESC VILAPRINYÓ

 

Una tradició de cinc segles

Segons la FESTHI, les primeres notícies d’uns gegants a Igualada daten de 1489. A principis del segle XVII ja n’existia una parella. Tot i això, “els primers gegants d’Igualada la forma dels quals coneixem són els de la Font Vella, del 1857.” Les figures que ara es reprodueixen tenen documentada la seva estrena oficial el 1861. Van sobreviure intactes fins al 1925 i van desaparèixer amb la Guerra Civil. Durant la segona meitat de segle XIX i el primer terç del XX, van ser elements cabdals del folklore de festa major.

Procés de recuperació

El primer problema que des de la Federació van trobar a l’hora de recuperar les figures dels Gegants Vells d’Igualada és que no es conservaven físicament. “Per tant, cal parlar de reintroducció fidel a partir del rastre documental que van deixar i d’altres figures que ens els situen en un context. Es tracta de dues parelles de gegants, els Gegantons del Pi de Barcelona i els Gegants de Vic”, que encara es conserven avui i que guarden fortes similituds amb els Gegants Vells de la nostra ciutat. Parlem de “grans semblances a nivell de concepte, de carcassa i sobretot, de faccions i trets fisonòmics”.

El projecte ha consistit a recuperar i reintroduir els busts històrics i les seves funcions: assistir a les festivitats solemnes del calendari festiu on participi el Seguici Tradicional Històric d’Igualada. Els vestits són “d’acord amb un prototips de reis, o de rei amb senyora amb un gust d’acord amb el personatge masculí. En aquest sentit, els propis vestits dels gegants de Vilafranca, Manresa, Valls, Montblanc o Vic, han estat bons referents de gegants reis o nobles”. En cap cas “s’ha pretès copiar escrupolosament les vestimentes de les imatges de 1902 o de 1914, sinó que cal prioritzar que els nous Gegants Vells d’Igualada facin el màxim de goig, siguin fàcils de muntar i desmuntar i tinguin una elegància vuitcentista” en la línia de les figures paral·leles d’aquell moment. La construcció ha anat a càrrec de l’imatger Aitor Calleja de Pamplona i el projecte ha comptat també amb l’assessorament de Lluís Ardèvol i la recerca històrica i la direcció de Daniel Vilarrúbias.

El finançament del projecte ha estat principalment de caire privat a través de les aportacions a nivell de donatiu i la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada i la Diputació de Barcelona. Tot i que “la propietat dels gegants és de la FESTHI, la Federació entén la recuperació d’aquests gegants com un projecte de ciutat i per a la ciutat. En aquest sentit, a l’hora de constituir la colla de portadors, s’ha obert a tothom”, sempre que es compartís o acceptés criteris i principis rectors d’aquest projecte.

 

La presentació dels Gegants Vells

El dilluns 22 d’agost tindrà lloc la presentació oficial dels Gegants Vells d’Igualada. Serà a la una del migdia al Saló de sessions de l’Ajuntament. L’acte també comptarà amb el lliurament de premis del concurs infantil “Com seran els vestits dels Gegants Vells?”.

 

 

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.