TORNAR
PUBLICITAT

La Generalitat declara la Vil·la Romana de l’Espelt nou Bé Cultural d’Interès Nacional

El jaciment el va adquirir l’Ajuntament d’Igualada els anys 60

cultura
Divendres, 9 octubre 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els ajuntaments d'Igualada i Òdena estudiaran iniciatives conjuntes de promoció i difusió del patrimoni d'aquest jaciment, ocupat gairebé durant set segles. Els seus objectes estan exposats al Museu de la Pell.

La Generalitat de Catalunya ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Zona Arqueològica, la Vil·la Romana de l'Espelt, un jaciment ubicat al terme municipal d'Òdena que es troba sota custòdia de l'Ajuntament d'Igualada des dels anys 60. Els alcaldes d'Igualada i d'Òdena, Marc Castells i Francisco Guisado, han mostrat aquest dimecres 7 la seva satisfacció per la decisió i avancen que estudiaran iniciatives conjuntes de promoció i difusió del seu patrimoni.

Castells i Guisado, per la promoció de la vil·laLa Vil·la romana de l'Espelt és un jaciment arqueològic situat al Pla de la Torre, al veïnat de l'Espelt i al terme municipal d'Òdena. L'Ajuntament d'Igualada és titular de la vil·la des del 1966, quan en va comprar els terrenys a instàncies del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI), i la custòdia i difusió del seu patrimoni correspon avui al Museu de la Pell. La vil·la va ser habitada en època romana des dels segles II i I aC fins al primer terç del segle V dC, en etapes de d'activitat desigual. Va ser construïda en un lloc assolellat i dominant, prop d'un corrent d'aigua i d'una via de comunicació que permetia donar sortida a la producció excedent. És una de les 'villae' de l'interior de
Catalunya més extensament excavada i més ben conservada. Les excavacions, realitzades pel CECI i la Diputació de Barcelona, bàsicament als anys '80, van descobrir estructures de diverses estances, algunes de tipus residencial i d'altres destinades a activitat agrícoles. Hi ha constància de l'existència de ramats i el conreu de vi, cereals i probablement oli, i activitats artesanals com l'elaboració de teixits.

Algunes estances estaven recobertes de pintures amb motius geomètrics o vegetals. S'hi va trobar un paviment de mosaic i nombroses mostres de ceràmica, vidre, objectes d'os, de ferro o de bronze, monedes i un fragment d'un rellotge de sol. Entre els objectes recuperats hi ha també sivelles, agulles per al cabell, agulles d'os, fusaioles, recipients per cuinar, llànties, claus de porta, una safata de vidre, un dau de vori, pinces i un canelobre. Els objectes es troben avui al Museu Comarcal de l'Anoia.
Aquest jaciment es converteix en el cinquè element patrimonial que, sota la tutela de l'Ajuntament d’Igualada, adquireix la catalogació de BCIN. La Basílica de Santa Maria,
la Igualadina Cotonera, l'ermita de Sant Jaume Sesoliveres i els portals de la Font Major corresponents a l'antiga muralla, ja van rebre anteriorment aquesta tipificació.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.