TORNAR

Igualada homenatja Pau Casals quan fa 40 anys del seu cèlebre discurs a les Nacions Unides

S’ha editat un punt de llibre amb les seves paraules més recordades i a l’Ajuntament es projectaran imatges de l’acte a la seu de l’ONU

cultura
Dilluns, 24 octubre 2011. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament d'Igualada, per mitjà de l’Institut Municipal de Cultura i amb el suport de Paranoia Accions i la Fundació Pau Casals, ha volgut commemorar el 40è aniversari del discurs a la seu de les Nacions Unides que el músic català va pronunciar el 24 d’octubre de 1971, amb motiu de la concessió de la Medalla de la Pau.

Pau Casals

Per tal de recordar aquest esdeveniment, s’ha editat un punt de llibre que recull tant el discurs de l’ONU com les paraules de Kennedy al concert a la Casa Blanca deu anys abans. Fins el dia 13 de novembre es projectaran també de forma contínua imatges de l’acte de Nacions Unides i del seu Cant dels Ocells a la pantalla de l’Ajuntament d'Igualada orientada al carrer Santa Maria. També es retolaran alguns fragments del seu discurs a les vidrieres de l’Ajuntament.

Al llarg de la seva vida, Pau Casals va lluitar constantment per la pau, la justícia i la llibertat. Per això, ara fa quaranta anys, en reconeixement a la seva actitud, el secretari general de les Nacions Unides, U-Thant, li va lliurar la Medalla de la Pau. El discurs que va fer en agraïment a aquesta distinció i la seva posterior interpretació del Cant dels Ocells consten com un dels testimonis més impressionants de la seva dimensió humana. Casals també va manifestar públicament la seva oposició al règim franquista i el seu desig de veure una Catalunya no necessàriament independent, però sí amb un alt grau d'autonomia.

Pau Casals va morir el 22 d'octubre de 1973, a l'edat de 96 anys, a San Juan de Puerto Rico, a conseqüència d'un atac de cor. Va ser enterrat al Cementiri Commemoratiu de Sant Joan de Puerto Rico. En aquesta localitat s'organitza l'actual Festival Casals de Puerto Rico i hi està també ubicat el Museu Pau Casals. El 9 de novembre de 1979, restablerta la democràcia a Espanya, les seves restes van ser traslladades al cementiri de Vendrell, la seva població natal, on actualment descansen.

Al centre de Vendrell se situa la Casa-Museu de Pau Casals, i al barri de Sant Salvador de la mateixa població, la seu de la Fundació Pau Casals, amb una altra casa-museu enfront d'un auditori batejat amb el seu nom, i amb un bust realitzat per l'escultor Josep Maria Subirachs.

Fragment del discurs Nacions Unides – 24 d’octubre de 1971

'Sóc català. Catalunya és avui una província d’Espanya. Però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món, us diré per què. Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra. Catalunya va tenir l’inici de les Nacions Unides. Totes les autoritats de Catalunya es van trobar al segle onze en una ciutat de França -en aquell temps Catalunya- per parlar de pau... al segle onze! Pau al món en contra de les guerres i la inhumanitat de les guerres. Això va ser Catalunya.'

Pau Casals. Discurs a l’ONU


3 Comentaris

P

Pau

Igualada

24 d'octubre 2011.18:45h

Respondre

Només volia saber si la traducció que surt aquí del discurs és la que publica l’Ajuntament o l’ha fet anoiadiari.cat. Personalment tinc la sensació de que és una traducció feta paraula a... Llegir més paraula sense tenir en compte el significat d’una frase, tal com si el google n’hagués sigut el traductor... Dir ”Catalunya ha estat” és bastant lleig, entenc que seria ”Catalunya ha sigut”. En ”va tenir l’inici” ell ho diu així, però potser volia dir que va acollir alguna cosa semblant. No es pot traduir d’aquesta manera senyors!

i

igualadí

24 d'octubre 2011.18:26h

Respondre

Gerard, tranquil, que el forat que van deixar els teus amics no és fàcil d’arreglar.

G

Gerard

Igualada

24 d'octubre 2011.13:52h

Respondre

Aquestes són les prioritats del govern CIU-ERC.?? A base de penjar pàncartes, treure banderes, fer declaracions per la independència i celebrar això del Pau Casals la ciutat no avança. Està... Llegir més molt bé com a folklore i complement d’una acció de govern..

Però el que em preocupa és que això començo a veure que això és el pal de paller de l’acció de govern i no un simple complement... Llastimós. Durant 4 anys serà aquestes les úniques accións.?.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.