TORNAR

Igualada fa Tres Tombs

La festa dels traginers arriba a la seva 196a edició

cultura
Diumenge, 21 gener 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Antic Gremi de Traginers d'Igualada celebra aquest diumenge 21 de gener l'acte central de les festes patronals en honor a Sant Antoni Abat amb la celebració dels típics Tres Tombs, que arriben enguany a la seva 196a edició.

Igualada viu avui una de les seves grans festes, amb els típics Tres Tombs i en el marc del 196è aniversari de la Festa dels Traginers d'Igualada.

Després del tradicional esmorzar, els Tres Tombs iniciaran el seu recorregut a les 12 del migdia, inici dels Tres Tombs obrint la comitiva la Secció d'Hípica dels Mossos d'Esquadra, seguida de la carrossa de Sant Antoni Abat, de les banderes gremials, de la pubilla i les dames.

Al so de la música de la Patera, desfilaran pels carrers del centre de la capital de l'Anoia carros de transport carregats de llenya, sola, palla, fogots, etc., que rememoren antics oficis, com els carros de pagès o el de bombers, el dels escombrariaires o el funerari...); carors per traginar  grans mercaderies i cavalls.

El recorregut és el següent: pl. Castells, av. Balmes, c/ de Joan Maragall, pg. Verdaguer, c/ Òdena, rbla. Sant Isidre, rbla. Nova i Sant Ferran. Cercavila amb carros i cavalls pels carrers de la ciutat, encapçalada pel fanal i seguida per la carrossa de Sant Antoni, els banderers, pubilla, dames i la resta de participants.

En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es procedirà a la benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.

A les 4 de la tarda se celebrarà un dinar de germanor. El Gremi obsequiarà els assitents amb el tortell de Sant Antoni.

Dies de festa

Els actes de la 196a festa de l'Antic Gremi de Traginers van començar el divendres 12 de gener amb els tradicionals morterets i repic de campanes anunciant l'inici de les festes. Al vespre, al saló de plens de l'Ajuntament d'Igualada, es va celebrar l'acte institucional, amb la presentació de les Festes Gremials, Banderers i proclamació de les Pubilles. Les bandereres d’enguany són Glòria Poch i Bosch, portadora de la bandera petita i Rosa Maria Poch i Bosch, portadora de la bandera gran. Alexandra Bernaus i Guillén és la pubilla d'enguany, acompanyada per les dames d'honor Ainoa Agüera i Paula Berrocal. La conferència insitucional d'enguany anà a càrec de Maria Senserrich.

Dimecres es va celebrar l'Ofici en honor a Sant Antono, patró del gremi. La Banda de Música d'Igualada i els Trabucaires “Els Voladors” van acompanyar les bandereres cap a la basílica de santa Maria, on Mossèn Francesc Xavier Bisbal, Mossèn Eduard Flores i Mossèn Josep Massanavan oficiar la cerimònia amenitzada amb els cants de l’Schola Cantòrum d’Igualada. Al finalitzar es cantaran els goigs de Sant Antoni. En sortir es van acompanyaran les banderes al seu domicili. Davant de l’Ajuntament i a casa dels banderers la colla del Ball de Bastons d’Igualada mostrà els seus balls.

Finalment, i com a prèvia tradicional dels Tres Tombs, el dissabte per la tarda es va fer una cercavila. Com dicta la tradició, primer s'anà a cercar la bandera gran a casa de la banderera i seguidament s'anà a buscar la portadora de la bandera petita, també al seu domicil. En finalitzar la cercavila i en arribar a casa de les bandereres, aquestes obsequiaren els assitents amb coca i barreja.

Els actes centrals de les festes finalitzaran dissabte 27 de gener, a 2/4 de 7 de la tarda, amb el ball de socis del gremi, al Teatre Municipal l'Ateneu, amenitzat per l'orquestra Orgue de gats.

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.