TORNAR
PUBLICITAT

Un llibre recupera la música d'orgue de Calaf al segle XIX

Recull els apunts de l’organista Jaume Carrer

cultura
Dimarts, 23 desembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

'El Llibre d’orgue de Calaf' conté algunes de les peces de la música de l'època de l'organista Jaume Carrer, un calafí del segle XIX, que les portava també a les celebracions litúrgiques

Calaf va acollir la publicació de l'edició de 'El Llibre d’orgue de Calaf', un important document històric des del punt de vista del patrimoni musicològic i cultural. Aquest llibre és una sòlida i curosa edició crítica a càrrec del difunt Josep Crivillé i Bargalló, que als 17 anys, el 1964, en va comprar el quadern manuscrit al mercat de Sant Antoni de Barcelona. En aquest manuscrit, l'organista titular de la parròquia de Calaf Jaume Carrer (1831-1901), hi anotava les melodies de moda de la seva època per  reinterpretar-les en les celebracions litúrgiques de certes festivitats del llarg de l'any.

El Cor Trinvant va tancar l'acte'El Llibre d’orgue de Calaf', s’ha publicat dins de la col·lecció Calaix de Solfa, i ha estat coeditat per la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Accions Culturals i DINSIC Publicacions Musicals, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calaf. Durant la presentació, l'alcaldessa de Calaf Maria Antònia Trullàs, va afirmar que amb la publicació, el municipi estava "d'enhorabona ja que recuperava una peça molt important del seu patrimoni, que ens permetrà conèixer i divulgar quins eren els gustos musicals del segle XIX a la vila".

Durant la presentació també va intervenir l'etnomusicòleg Ramon Vilar, que va parlar de la importància del document: "es tracta d’un llibre emblemàtic dins dels llibres d'orgue. Uns llibres on els organistes anotaven les melodies que la gent coneixia i que s'interpretaven dins de l'església en dies de festa, com a divertiment”. Vilar va explicar que aquests llibres són un testimoni important dels gustos musicals d'una època, i va enumerar els tipus de melodies que es poden trobar en el de Calaf: "el llibre d'orgue de Calaf conté 171 melodies, des de corrandes a cançons, passant per balls de bastons, melodies per a trompeta, dianes, cornetes, correbous, els balls d'Igualada (Moixigangues, Cercolets, Gegants, nans...), la metradansa de Calaf, melodies per a campanes, flabiols... minuets, contrapassos o pastorel·les".

Els apunts de Josep Crivillé

L'edició que es publica ara conté un estudi crític que va fer el difunt Josep Crivillé del llibre escrit per Jaume Carré. Es tracta d'un estudi minuciós, en concret a les seves 'Notes sobre la seva morfologia'. Crivillé és fidel al criteri que sempre havia defensat  que no n’hi havia prou a publicar melodies populars i tradicionals –en aquest aspecte som molt rics–, sinó que calia fer estudis seriosos del seu context, de la seva substància musical, de les seves lletres i dels seus trets organològics.

Lluís Puig, director general de Cultura Popular, va cloure la presentació del llibre fent referència a la importància de la publicació per a la divulgació d’un document important per a la vila i per a la història de la música al país. "amb aquesta publicació Calaf recupera una part del seu patrimoni en un any molt important per a la Vila, l'any del Mil·lenari". L'acte es va cloure amb l'actuació del Cor Trinvant i amb un refrigeri per a tots els assistents.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.