TORNAR
PUBLICITAT

La mona, la protagonista

El dolç més esperat per padrins i fillols

cultura
Diumenge, 12 abril 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La mona de Pasqua és la protagonista d'aquests darrers dies de festa. Entre diumenge i dilluns, els padrins i les padrines faran entrega, com és tradició, del típic pastís de sara, trufa, ou filat, fruita...però sobretot de les figures de xocolata. Els pastissers i forners de la comarca fa que hi treballen prop de dues setmanes, i entre aquests darrers dos dies és quan tindran més feina. Alguns dels artesans asseguren que en les vendes s'està notant la crisi, i els que venen productes per l'elaboració a casa estan tenint més feina que mai. Sigui com sigui, feta a casa o a la pastisseria, cada fillol rebrà la seva mona.

La tradició

La tradició de la Mona de pasqua simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.

El nom prové de la munna terme àrab que significa "provisió de la boca", regal que els moriscs feien als seus senyors.

En un principi era una massa de pastís amb ous a sobre però amb el temps els ous van esdevenir de xocolata i al final va acabar esdevenint la base de la mona.

Tradicionalment el padrí regalava la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida després de missa. El Dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el que no hi mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi.

Arreu de l'Anoia

Si bé cada pastisseria i cada forn elaboren les mones de pasqua segons les seves receptes i les seves costums, els padrins saben que hauran d'escollir. Les més tradicionals són la de mantega, o sara, trufa, i la de fruita. Hi ha també altres varietats, més elaborades com la d'ou filat o la que s'assembla més als pastissos que es mengen durant tot l'any com el pastís sacher.

A Igualada, l'Anna de la pastisseria Fidel Serra destaca les vendes de la mona de sara (35€/kg), coincidint amb la Montse de la pastisseria Targarona (30€/kg), mentre que a Òscar pastissers diuen que els diferents tipus de mona més aviat s'estan venent per igual (28€/kg).

Més enllà de la capital de l'Anoia, a la pastisseria Guasch de Capellades distingeixen la mona de fruita (a 25€/kg) de la de trufa o la de mantega (28€/kg), mentre que al Forn de Cabrianes de Calaf, a La Llacuna o al forn artesà El Badorc les fan al mateix preu (entre 24 i 29€/kg).

Hi ha qui assegura que les vendes són inferiors a l'any passat, però encara estan per veure els dies més importants, diumenge i dilluns de Pasqua. Tot i així, diverses pastisseries diuen que el ritme de venda ha estat similar, però és la mida allò que s'ha reduït.

Al Forn de La Llacuna en solen fer entre 800 i 1.000 cada any, que distribueixen en diversos municipis com la Llacuna o Santa Coloma de Queralt, i encara està per veure com anirà aquest any.

Elaboració a casa

A la botiga Fruits Secs Roset no donen l'abast. Com cada any venen els productes bàsics per elaborar artesanalment i a casa les mones de Pasqua, i aquest any estant tenint més feina que mai. I és que la crisi també ha tocat la butxaca dels padrins i sembla que hi hauria més gent que ha optat per fer-la a casa.

L'Asunción, la propietària explica que el que es ven més són les figures de xocolata, on enguany l'estrella sembla que és la Kitty, de la que n'han hagut de repetir la comanda i n'han venut més d'una seixantena. També continuen venent-se molt els tradicionals ous de xocolata, pilotes i algun conillet. També la fruita confitada i l'ametlla a granet (per guarnir el vol de les mones) s'està venent molt, i dels detalls com les flors de sucre o les plomes de colors tampoc se n'oblida ningú.

Envian's la fotografia de la teva mona

Padrí, padrina o fillols, us convidem a que, quan hagueu donat o rebut la mona de Pasqua, ens feu arribar una fotografia dels protagonistes d'aquesta tradició i podrem veure quines han estat les mones i les figures de xocolata més regalades aquest any. Fes-ho des d'aquí mateix

Bona Pasqua!


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.