TORNAR
PUBLICITAT

El passat tèxtil igualadí al Museu de la Pell

Fins el dia 12 de maig s'hi pot veure l'exposició Brodem Igualada. Brodats Elmeua

cultura
Dissabte, 20 abril 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Museu de la Pell d’Igualada acull fins el proper 12 de maig, l’exposició Brodem Igualada. Brodats Elmeua. Els brodats de llençols, cobrellits o jocs de taula van portar l’art a moltes llars d’Igualada. El gust per l’exquisidesa, una manera d’entendre el treball i el valor social van situar els Brodats Elmeua d’Igualada com un referent.

Fragment del tríptic de l'exposició

L’any 1914, Abraham Elmeua Lasses, un jove libanès de vint-i-dos anys, arriba a Barcelona. Ben aviat, l’Abraham va comprar i vendre brodats. El negoci va prosperar: va començar a rebre encàrrecs de roba interior femenina, de jocs de taula i de llit, cobrellits i altra roba de casa. Els encàrrecs eren enviats a Palma de Mallorca per a ser brodats. Ben aviat cregué estratègic establir-se fora de Barcelona. Va escollir Vilafranca del Penedès: així nasqué La Mallorquina. Anys més tard, Antoni Elmeua, un del quatre fills del matrimoni Elmeua-Valls va decidí reempendre el negoci familiar, primer sota el nom de Valls Riba, i més tard ja com a Brodats Elmeua. El brodat a mà per encàrrec fou sens dubte l’especialitat de la marca: brodat artístic, mallorquí; punts de cadeneta, de creu i de tapís; punt sobreposat o punt d’ombra, tots sobre cotó i lli d’alta qualitat, enriquiren durant dècades taules i llits de cases catalanes d’arreu que es volguessin distingir. Però el brodat a màquina també adquirí gran prestigi, fos sota la marca Aurora Boreal, fos sota la marca Man’s, el qual imitava el brodat fet a mà.

L’exposició reuneix nombrosos exemples dels diferents tipus de brodats -la majoria d’una qualitat excepcional-, les marques de fàbrica de la casa i diferents eines relacionades amb el procés de fabricació de les peces. També s’hi poden veure alguns documents de l’empresa. Aquesta mostra pren especial rellevància amb les entrevistes als senyors Elmeua i altres protagonistes de la història de l’empresa en el que significa un resum d’un ampli treball de recerca, compilació i restauració del patrimoni industrial igualadí del Museu de la Pell d’Igualada.

El diumenge 5 de maig, a les 12 del migdia, Juguem a brodar

Dins del programa Cultura en família, el taller Juguem a brodar farà descobrir els brodats i la tècnica bàsica tot jugant amb fils i completant un dibuix que els participants s’enduran de record. L’activitat és gratuïta


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.