TORNAR

Pels volts de Sant Joan és temps de Ratafia

Vols fer-te la teva pròpia ratafia?

cultura
Dimarts, 30 juny 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La ratafia és un dels licors més populars dels Països Catalans. Es tracta d’una beguda alcohòlica elaborada bàsicament amb nous verdes, plantes aromàtiques i espècies macerades amb aiguardent, que compta amb una llarga tradició que ha passat de generació en generació. Des del grup d'Amics de la Ratafia de l'Anoia conviden a tothom qui vulgui elaborar-se la seva pròpia ratafia a la sortida d'aquest diumenge per recollir les herbes necessàries.

Enguany se celebrarà la V Festa de la Ratafia

Cartell de la sortida de diumenge

Ratafies casolanes

Sant Joan és temps de Ratafia, ara és el moment de aventurar-se a la tradicional, gratificant i apassionant aventura d’elaborar la teva pròpia Ratafia. I és que el procés d’elaboració de la Ratafia està a l’accés de qualsevol amant

dels bons licors de la terra. Tan sols cal mica de dedicació, constància i amor per la tradició ratafiaire catalana.

El proper diumenge dia 5 de juliol, hi haurà lloc una sortida a La Llacuna on, sota la tutela d’Imma Busquet, es farà una recollida d’herbes aromàtiques i nous verdes. La sortida serà a les 17:00h. des de la Plaça de La Llacuna, per més informació anoiaratafia@gmail.com o bé al telèfon 630933213 Ricard.

La ratafia és un dels licors més populars dels Països Catalans. Es tracta d’una beguda alcohòlica elaborada bàsicament amb nous verdes, plantes aromàtiques i espècies macerades amb aiguardent, que compta amb una llarga tradició que ha passat de generació en generació.

La Recepta

La composició bàsica de la Ratafia és a base d’aiguardent i productes de la terra, com són herbes aromàtiques i nous verdes... El procés de maceració és fàcil i casolà, és dir que qualsevol pot elaborar-se la seva pròpia Ratafia sense haver de ser cap expert en la matèria. Les receptes de la Ratafia són moltes i molt variades, cadascú se la pot fer al seu gust, tan pel que fa al tipus i la quantitat d’herbes, com alhora de posar-hi més o menys quantitat d’aiguardent, segons es desitgi un licor flac o de més graduació.

A continuació us proposem una recepta bàsica per a 5 Litres:

- 5 litres d’aiguardent o alcohol especial per Ratafia*

- 7 o 8 nous verdes

- Espècies: Canyella, nou moscada ratllada, claus, etc...

- Herbes al gust: Mentes diverses (comuna, del consol, de santa maria, del caramel...) farigola, romaní, espígol, hisop, marialluïsa, sàlvia, tarongina, etc...

- Flors i llavors o baies: roses, matafaluga, ginebrons...

- Fruites: pela de llimona i taronja.

(S'hi poden afegir altres herbes)

* No cal afegir-hi sucre en cas de fer servir anís dolç –opció possible però no molt recomanable– . En cas d’emprar aiguardent sec cal afegir-hi 2,5 Kg de sucre i rebaixar-lo perquè obtingui una graduació entre 40 i 50 graus.

Recepta extreta de “El Llibre de la Ratafia de Jaume Fàbrega

Un cop tenim tots els ingredients, ens caldrà una garrafa o recipient de vidre hermètic, preferentment de broc gros per poder operar millor. S’aconsella que les herbes i plantes estiguin una mica músties o seques.

Amb una massa, el mànec d’un tallant o mà de morter, cal aixafar les nous o tan sols marcar-les amb un ganivet. A continuació cal mesclar tots els ingredients i deixar reposar la barreja 40 dies sol i serena, de manera que la maceració es fa de manera natural amb els canvis de temperatura de la nit al dia. Un cop transcorreguts els 40 dies tan sols ens caldrà filtrar les herbes, amb un drap o un colador xinès, i embotellar-la.

Els experts aconsellen de deixar-la reposar fins a Tots Sants o àdhuc un any sencer. A la pràctica no tothom té tanta paciència.

La Festa de la Ratafia de l’Anoia

Explica la llegenda que els ratafiaires més agosarats fan el primer tast pels volts de Tots Sants. És per aquelles dates, que s’organitza a Igualada la Festa de la Ratafia de l’Anoia. Aquesta festa, que enguany celebrarà la 5a edició,

consisteix en un concurs de Ratafies casolanes, on qualsevol Ratafiaire anoienc està convidat a presentar el seu licor. El concurs compte amb un jurat format per prestigiosos enòlegs de la comarca, que s’encarreguen de deliberar i

escollir les 4 millors Ratafies d’aquell any. La Ratafia guanyadora està premiada amb un quadre de Krak’s de temàtica ratafiaire pintat per l’ocasió.

Amics de la ratafia de l'Anoia


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.