TORNAR
PUBLICITAT

Els autors anoiencs també tenen el seu espai a les parades de Sant Jordi

Els darrers mesos s’han editat més de 50 llibres d’autors locals

cultura
Dimarts, 23 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Al llarg del 2018 i principis del 2019 s’han publicat més d’una cinquantena de publicacions escrites o il·lustrades per anoiencs o que versen sobre la comarca. Per començar hi ha ‘Els noms de casa de la Llacuna’, La Llacuna: Centre d’Estudis Llacunencs – Arxiu Històric de la Llacuna, publicat per Joan Alegret Sanromà. En clau local, hi ha també el llibre d’Antoni Dalmau ‘Els Reis d’Igualada’, amb les il·lustracions de Pilarín Bayés publicat per l’editorial Mediterrània. Gemma Estrada i Assumpció Rehues han escrit ‘Noms de casa del Bruc i tipologia arquitectònica dels seus edificis’, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat. L’any passat s’editava també ‘Cantar i fer paper’, de Jordi Castellví, una reflexió sobre els molins paperers de Capellades. També sobre un conegut espai hi ha ‘L’aeròdrom Igualada-Òdena, un món per descobrir’, de Marcel Planell.

Darius Solé torna al món editorial amb ‘Joina i les fonts d’Igualada’, un conte. L’estudiós Jordi Gibert també ha tret dos treballs diferents sobre l’Alta Edat Mitjana al territori: ‘L’expressió material del poder durant la conquesta comtal: esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X-XI)’ i ‘La fi del món antic i els inicis de l’edat mitjana a la Catalunya Central. Economia, societat i territori entre els segles V i VIII’. Vocació històrica també té ‘Pujalt i la base d’instrucció del XVIII cos d’exèrcit (1936-1939): canvis, ruptures i continuïtats’, de Francesc Closa.

També relacionat amb el territori hi ha ‘Topografía médica de Calaf’, reeditada -l’obra és de 1904-; ‘Herbes d’Igualada II’, d’Helena Parera i Xavier Barberà; una obra de María Luisa Labarta, ‘Historia del Instituto de Hijas de María Religiosas de las Escuelas Pías’, amb una part dedicada a les institucions amb seu a Igualada; l’estudi editat per Eixarcolant ‘Catàleg de les espècies i varietats cultivades tradicionalment a la comarca de l’Anoia’, de Marc Talavera i Adrià Solé; ‘Els oficis de la pell a la Catalunya preindustrial’, de l’historiador Josep Maria Torras i Ribé; un altre estudi històric, ‘Fabricantes sin fábrica: En el camino de la industrialización’, de Jaume Torras; els itineraris de ‘Excursions amb nens per l’Alt Penedès i l’Anoia des d’una àrea de pícnic’, de Barbara Vastenavond i Rafael Sirvent; els dos volums d’Elisa Vidal sobre les esglésies de la zona de Tous; o ‘El llibre d’orgue de Prats de Rei de Domingo Monfort (1801-1870)’, a cura de Daniel Vilarrubias.

En clau d’actualitat

El 2018 el cuiner David Andrés publicava ‘De l’alta cuina a casa’, amb pròleg d’Andoni Luis Aduriz., on proposa 60 receptes. Hi ha també la segona edició d’’Operació urnes’, de la igualadina Laia Vicens i Xavi Tedó: ‘Més operació urnes’, amb pròleg d’Antoni Bassas. Imprescindible per als amants de les tecnologies hi ha ‘Internet de las cosas: la transformación digital de la sociedad’, de Manel López i Seuba. De publicació recent hi ha ‘Avi et trauré d’aquí’, de Joan Pinyol.

Un repàs als darrers 25 anys de la Fira de Tàrrega és ‘Teatre Territori Tàrrega’, amb fotos de Josep Bou i textos de Pau Llacuna. En el camp de les arts hi ha ‘Joies de l’arquitectura catalana contemporània’, de Joan Busquets Grau; o ‘Giulio Clovio i Giovanni Battista Castello ‘El Genovès’: Miniaturistes del Renaixement: De qui és “La Coronació de la Mare de Déu”?’, de María Dolores del Castillo.  L’incombustible Jordi Camins té també una publicació recent: ‘Pirineos. Glaciares desde el aire’.

Poètica i novel·les

En l’apartat líric, hi ha ‘Els meus sentiments’, un recull de poemes del capelladí Jordi Bartrolí; ‘A flor de pell’, de la igualadina Mari Requesens;  l’humor dels versos de Lleonard del Rio a ‘Pessigolles’; i, també, l’amalgama de poemes i relats d’Oriol Solà Prat, ‘Si us ve de gust’.

Més prolífic és l’apartat de novel·les. Hi ha ‘3 nits de torb i 1 Cap d’Any: crònica d’una tragèdia al Pirineu’, de Jordi Cruz Serra; ‘Àmbar’, de Pilar Carballo Escudero; ‘De Compañía’ de Francisco José Cejudo. Hi ha escriptors que han publicat novel·les per partida doble. És el cas d’Isidre Estadella, amb ‘Mi amigo Júpiter’ i ‘Saiz, un nuevo comienzo’. Rufino Fernández, molt actiu en la narrativa, també té doble ració: ‘El Camino del Maestro Wei o cómo hallar la Buena Fortuna’ i ‘Entre romanos, viñedos y pintores: paseos por el Aude, el Languedoc y la Provenza’. En l’apartat narratiu també, J. Jou, igualadí resident a Mallorca, treu ‘Mai vista’. Hi ha d’altra banda el recull de narracions de Lola Palau ‘Que Déu ens agafi confessats’.

Assaig, religió i experiències

Sobre ‘Angoixa/Ansietat, un viatge a l’infern’ escriu Ramon Creus, en una obra des de la visió d’un psicòleg. Tenim l’assaig de l’hostaletenc Màrius Montmany, ‘La teoria de les tres portes (i la quarta)’.  En l’àmbit de l’autoajuda hi ha la publicació de ‘Así lo siento: una forma de vivir’, d’Antonio José Alonso. En l’àmbit religiós, el monjo montserratí Bernabé Dalmau té una obra àmplia, que el 2018 ha crescut ‘Alimentació i vida espiritual’, ‘Pau VI: evangeli i alegria’ i ‘El diumenge a Montserrat [música impresa]: cants per a l’eucaristia’, amb  la música de Cassià Just i pròleg del P. Josep M. Soler, abat de Montserrat.

Infantil i còmics

En l’apartat infantil, a les llibreries es pot trobar, ‘Mira, mira... animals! [curiositats de bèsties i bestioles’, d’Anna Gasol i Teresa Blanch amb il·lustracions de Sigrid Martínez Peña. També ‘La gata i el ratolí’ de Montserrat Ginesta, amb dibuixos també de Sigrid Martínez, resident a Igualada, que ha il·lustrat també ‘Los viajes, 4 años, trotacaminos’ i ‘ABC: adivinanzas de animales’.  Una altra opció és ‘Un sioux de Chicago: descobrint les arrels índies’, un conte-concert per a orquestra de joves amb textos d’Anna Marsal. Els textos d’Eva Mor i els dibuixos de Violeta Crespo es poden trobar tant a ‘El misteri de les botes del Gat sense Botes’ com a ‘El flautista d’Hamelín i el DJ Kiriki’.  També es pot trobar el recull d’il·lustracions ‘Dibuixos’, coordinat per Antoni Pons del caricturista capelladí Maties Mayans,  d’edicions Critica. I en el camp del còmic, torna ‘Lola Vendetta’, l’heroïna creada per Raquel Riba Rossy amb el volum ‘Que pacha, mama’.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.