TORNAR

Es presenta a Igualada el llibre de Torras i Ribé sobre els processos preindustrials dels blanquers

L’obra forma part d’una col·lecció editada pel mNACTEC

cultura
Dilluns, 9 abril 2018. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El reputat historiador i professor universitari Josep Maria Torras i Ribé (Igualada, 1942) és conegut pels seus estudis d'història moderna i en especial de la Guerra de Successió. Un altre dels seus camps de recerca és l'Igualada preindustrial, amb un llibre que presentarà amb el mNACTEC a la capital anoienca.

L'Adoberia Bella d'Igualada serà l'escenari de la presentació de l'obra 'Els oficis de la pell a la Catalunya preindustrial', de Josep M. Torras i Ribé. L'acte tindrà lloc a les 7 de la tarda del divendres vinen. Hi intervindran l'alcalde d'Igualada, Marc Castells; l'autor del llibre, Josep M. Torras i Ribé; la directora del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, Glòria Escala; el director del mNACTEC, Jaume Perarnau, i I'editor Rafael Català.

Aquest llibre és la cinquena obra publicada dins de la col·lecció Temes de Patrimoni Industrial del mNACTEC. En les seves pàgines, Torras i Ribé tracta com els oficis de la pell han mantingut al llarg dels segles trets d'un arcaisme tecnològic exasperant, i aquest fet ha condicionat la distribució geogràfica de l'ofici i les particularitats arquitectòniques i urbanístiques dels barris de les adoberies. L'ofici dels blanquers s'adaptava als recursos disponibles, fonamentalment a l'existència de cursos d'aigua (basses, fonts, recs o séquies) i a les facilitats d'accés a les primeres matèries: pells, cuirs i substàncies tànniques per a l'adobament.

L'igualadí desgrana "la gran dispersió geogràfica dels obradors de l'ofici a la Catalunya medieval i moderna", la majoria dels quals eren de dimensions reduïdes i es dedicaven a
l'autoconsum local o comarcal. Tanmateix, destacaven uns quants nuclis blanquers de major entitat (Vic, Igualada, Reus, Olot, Girona, Figueres, Manresa, Vilafranca, Lleida...),
que també fabricaven per a la venda a mercats exteriors i, molt especialment, a Barcelona i a diversos indrets de la Mediterrània.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.