TORNAR

Presentació del tastet de l'arxiu de la memòria oral d'Òdena

L'acte va omplir el saló de plens amb un públic molt emocionat

cultura
Dimecres, 28 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest diumenge 25 d’abril se celebrà la presentació de l’Arxiu de la Memòria Oral d’Òdena al saló de sessions, que quedà ple de gom a gom. L’acte començà a les 11 del matí i l’encetà l’alcalde d’Òdena, Francisco Guisado. Ell digué que aquest és un projecte municipal obert, amb el qual s’aconsegueix la cohesió del passat amb el present i el futur. Seguidament Xavier Pérez parlà del vídeo que es passà i el definí com un tastet de la feina feta fins el moment, aconseguit amb 15 testimonis que viuen al municipi odenenc: Teresa Casals, Josep Domènech, Joan Ribera, Jaume Cañellas, Marina Torrents, Cinto Cuadras, Antoni Planell, Elena Segura, Josep Tardà, Àngela Servitge, Pedro Santano, Sotero Clavero, Pascual Corella, Dominga Albi i en Ramon Vila. Molts d’ells assistiren en aquest acte. També hi van ser els regidors Anna M. Garcia, José Emilio Ortega, Andrés Aguilera i Jaume Xaus.

El vídeo que es mostrà despertà l’interès i emoció a tot el públic present, recordant aquells fets de la vida quotidiana que explicaven aquest col•lectiu format per persones d’entre 65 i 91 anys.

En representació de l’empresa Diagnosi Cultural Consulting l’historiador Xavier Pérez, marcà els 3 objectius del projecte: la pròpia memòria històrica, l’arxiu de memòria oral i la recerca d’interès local. Ell mateix destacà la recerca com a eina fonamental per haver fet possible l’estudi d’aquesta història. Les 15 persones ( moltes nascudes a Òdena, altres de fora del municipi i fins i tot també alguna de fora de Catalunya) han fet possible de primera mà com es vivia a Òdena en el segle XX, al castell del turó, en les pròpies cases situades allà, fets de la vida quotidiana, de la Guerra Civil, com vivien i quins records tenien de la infància i joventut dels anys 30 i 40, el temps d’esbarjo, les feines, com es festejava... aquests són aspectes que es recullen en aquest tastet en forma de vídeo. El mateix alcalde rescatà paraules d’un dels testimonis per cloure l’acte tot dient ‘avui Òdena seria més rica si no s’hagués perdut el que hi havia en el turó’.

El mateix Pérez va recordar que en el total del material recollit les intervencions de cadascun dels testimonis és d’1 hora i cadascun d’ells és un centre de gravetat diferent a la resta. Va definir de molt bona la feina que han aportat aquest grup de persones protagonista d’aquest recull d’informació. Tanmateix assenyalà que espera que aquest recull serveixi per a iniciar treballs de recerca.


2 Comentaris

P

Pau

28 d'abril 2010.15:55h

Respondre

Sentir parlar els nostres grans mentre recorden i recollir-ne el seu llegat és un privilegi del que gaudim en massa poques ocasions. La memòria oral es perd en els racons del temps i dels records... Llegir més si no es recull i es conserva com cal.
Moltes gràcies a tos els que heu fet possible aquest recull per deixar que no mori una part del passat del nostre poble.
Felicitats per la feina ben feta!

M

Maria

28 d'abril 2010.11:08h

Respondre

Crec que la feina que implica i genera fer un procés participatiu i cultural d’aquestes característiques, per poder disposar d’un arxiu de memòria oral... no té preu.
A més de ser un... Llegir més reconeixement històric de tots i per a tots.
Saber d’on venim i quins són els nostres origens ( com es vivia, quins costums hi havia, com estaven fetes les cases i perquè, les relacions entre les persones, els punts de trobada,etc. ) és una part essèncial de tota persona que ens ajuda a saber cap a on ens dirigim i cap a on volem anar relament.
Sovint acostumem a oblidar que gràcies a persones, com els protagonistes i testimonis d’aquest arxiu, estem aquí i som com som.

Gràcies a tots ells, i també als professionals que fan i han fet possible aquest arxiu de memòria oral d’Òdena.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.