TORNAR
PUBLICITAT

La reconstrucció en 3D de la ciutat ibèrica d'Ullastret, convidada als congressos internacionals de Cleveland i Bolonya

El desenvolupament 3D, obra de l’estudi igualadí Burzon*Comenge

cultura
Dimarts, 18 abril 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La reconstrucció virtual en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret, realitzada en el marc del programa “Patrimoni en Acció”, del Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, ha estat convidada a participar en el congrés de patrimoni i tecnologia Museums and the Web, a Cleveland, i a la conferència internacional sobre l’estudi arqueològic de les ciutats de l’antiguitat Kainua, a Bolonya. El desenvolupament 3D d'aquest projecte ha estat realitzat per l'estudi igualadí Burzon*Comenge

La reconstrucció virtual en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret, realitzada en el marc del programa “Patrimoni en Acció”, del Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, ha estat convidada a participar en el congrés de patrimoni i tecnologia Museums and the Web, a Cleveland, i a la conferència internacional sobre l’estudi arqueològic de les ciutats de l’antiguitat Kainua, a Bolonya.

Museums and the Web és un congrés sobre patrimoni i tecnologia que se celebra del 19 al 22 d’abril a Cleveland (EUA), en què hi participen 331 institucions procedents de 25 països del món, entre les quals destaquen institucions com el British Museum, el Van Gogh Museum, el Metropolitan Museum, el MoMA, la J. Paul Getty Trust, l’Art Institut of Chicago i la Smithsonian Institution.

El comitè internacional d’aquest prestigiós congrés ha seleccionat la reconstrucció en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret com una de les propostes a incorporar al programa en l’apartat de Demonstrations. Allà, en un estand, es presentarà el procés de creació del 3D i, amb ulleres de realitat virtual, es realitzarà una demostració als assistents.

Enguany és la primera edició d’aquest congrés en què es presenten projectes de realitat virtual i per aquest nou apartat es presentaran les experiències que han portat a terme el British Museum, el US Holocaust Memorial Museum, la Stanford University i la Brighton University, així com la reconstrucció virtual en 3D del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret.

El projecte de reconstrucció en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret també participa, fins al divendres 21 d’abril, en la conferència internacional Kainua organitzada per la Universitat de Bolonya i patrocinada per la UNESCO. Ullastret hi participa amb la presentació d’una ponència en la qual es detalla el procés de reconstrucció virtual en 3D, així com les aplicacions desenvolupades per al gran públic a partir d’aquesta reconstrucció: una sala immersiva i una experiència de realitat virtual per a ulleres HTC Vive. La ponència serà publicada en la revista Archeologia e Calcolatori del Consiglio Nazionale delle Ricerche d’Itàlia.

A Catalunya, el projecte també serà present a la Setmana Digital de Vic (EweekVic), organitzada per la Universitat de Vic, on, el dia 26 d’abril, es podrà experimentar amb les ulleres de realitat virtual.

El projecte 3D Ullastret, desenvolupat pels equips d’arqueòlegs del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret i d’innovació de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, permet al visitant viure l’experiència de recórrer els carrers d’una ciutat ibèrica de fa més de 2.200 anys, reproduïda amb tot el rigor científic, en la part arqueològica, i amb el màxim realisme, en la presentació visual. Des d’aquest estiu, el visitant també pot viure l’experiència i entendre com va ser aquesta ciutat ibèrica a la sala immersiva habilitada in situ en el jaciment d’Ullastret.

La reconstrucció 3D

L'equip de modelat 3D va treballar estretament amb l'equip d'arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret per traduir tota la informació recollida en una reconstrucció volumètrica detallada. Carrer per carrer s'hi van anar aixecant les cases i encaixant-les en el relleu. Totes parteixen d'esquemes constructius similars, però cadascuna ha estat adaptada al seu lloc i a la informació de la qual es disposava.

El projecte d'Ullastret 3D està marcat pel rigor científic en la part arqueològica i pel màxim realisme en la presentació visual. S'han utilitzat fotografies de materials reals (terres, murs, pedres, muralles, etc.) i s'ha creat una il·luminació d'ambient a l'exterior molt acurada que ha permès recrear una textura totalment versemblant. La boira, les ombres o el núvols donen realisme a la imatge.

Tant els carrers com els interiors s'han enriquits amb objectes provinents del fons arqueològic exposat al museu monogràfic del jaciment, com ara àmfores, escuts o espasses. D'altres objectes com els carros o les barques s'han modelat a partir dels exemples coneguts.

Més informació sobre el projecte, en aquest enllaç.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.