TORNAR

El Teatre de l'Aurora, escenari de 'Mort a les cunetes', 80 anys després dels fets

La sala acull una obra de l’igualadí Joan Valentí i David Pintó

cultura
Dimarts, 5 febrer 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En unes jornades on es recorda el final de la Guerra Civil espanyola fa 80 anys, arriba a la cartellera teatral de la comarca una peça que rememora un dels fets més tràgics d'aquelles jornades. 'Mort a les cunetes' es podrà veure aquest proper cap de setmana al Teatre de l'Aurora. 

La sala alternativa igualadina acull aquest divendres i dissabte (8 i 9 de febrer) l'exitós espectacle de l'igualadí Joan Valentí i del manresà David Pintó, 'Mort a les cunetes', que compta amb música en directe de l'acordionista igualadí Martí Marsal. Un altre anoienc, Albert Pascual, de Santa Margarida de Montbui, és el creador de l'espai escènic, el vestuari i l'atrezzo. Una obra que es construeix a través de cinc monòlegs que donen cinc punts de vista diferents sobre un fet històric real: La Fossa de Can Maçana o els Fets de Súria: l'afusellament de vuit republicans, civils, que van ser trets la nit del 9 de
febrer de 1939, de la presó de Manresa i la fuga d'un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar. La fossa encara no ha estat localitzada.

De fet, la funció del dissabte 9 tindrà lloc el mateix dia de la celebració del 80è aniversari dels fets. Han confirmat assistència a l'espectacle Albert Fàbrega, autor del llibre 'Mort a les cunetes' i nét d'un dels afusellats, Lluís Fàbrega; Joan Ollé, fill de l'emboscat Jaume Ollé i Pere Guixà, fill de la Maçana. Divendres, al finalitzar la funció es farà una trobada amb la companyia. A part, després del col·loqui, la companyia farà una ofrena floral a la Fossa de Can Maçana.

Joan Valentí, protagonista de l'obraAquella mitjanit del 9 de febrer de 1939, nou republicans civils van ser traslladats de la presó de Manresa per ser afusellats a Can Maçana, al peu de la muntanya de Montserrat. Havien estat detinguts sense acusacions polítiques clares. Un d'ells –Josep Nin-, aconsegueix fugir, sobreviure i explicar-ho. A partir d'aquest relat i d'altres de coetanis seus, l'historiador surienc, Albert Fàbrega reconstrueix aquest fosc capítol de la repressió franquista. Ara, Joan Valentí i David Pintó parteixen del llibre homònim de Fàbrega, 'Mort a les cunetes, de Diari d'un emboscat' del bruquetà Jaume Ollé (1918-2008), de relats del castellolinec Pere Guixà i de l'article 'La capsa de fusta' de l'igualadí Toni Cortès, per bastir aquest espectacle que pretén fer una petita aportació a la memòria històrica del país, explicant un dels crims execrables del franquisme que durant molts anys ha estat silenciat, alhora que vol ser un reconeixement moral i públic a aquestes vuit persones que van morir per les seves idees i un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.

'Mort a les cunetes' vol ser una reflexió des de l'humor i la tendresa jugant a fer riure i a fer emocionar.  La representació  tindrà lloc divendres 8 i el dissabte 9 de febrer a les 9 de la nit. Les entrades tenen un cost de 15 i 12 euros (amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l'Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. Més informació a www.teatreaurora.cat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.