TORNAR
PUBLICITAT

Unicoop Cultural ja té els seus Papers de Salamanca

Després de quasi 80 anys d’expoli, els papers tornen a Igualada

cultura
Dimecres, 8 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Unicoop Cultural té per fi els documents confiscats per l'exèrcit franquista de la seva predecessora, la Unió de Cooperadors. Es tracta d'una relació d'afiliats a aquesta associació, que provenia de la fusió de La Econòmica i La Igualadina.

De Salamanca, per fi, a Igualada. Unicoop Cultural, que és la cooperativa hereva de la Unió de Cooperadors d'Igualada -també actual propietària i gestora del Teatre de l'Aurora-, ha pogut recuperar els documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil, els documents propietat de la cooperativa que es trobaven a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, a Salamanca. 

La devolució s'ha pogut fer efectiva gràcies a la llei de 21/2005 de restitució a la Generalitat de Catalunya. Ha estat després d'un llarg procés administratiu. Finalment, el president d'Unicoop Cultural, Lluís Segura, i el secretari de la mateixa entitat, Pere Pelfort, van poder recollir a l'Arxiu Nacional de Catalunya la documentació propietat de la Cooperativa Unió de Cooperadors que ha sigut retornada a Igualada d'on mai hauria d'haver sortit. Es tracta d'una relació d'afiliats amb expressió del número de familiars de la Unió de Cooperadors d'Igualada datada de l'any 1938. El document original i amb bon estat de conservació compta amb 63 pàgines on s'hi relacionen tots els socis de la cooperativa, un total de 1.692, i inclou el detall dels seus familiars.

Marta Vives, directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, explica que "es tracta d'una documentació molt interessant ja que mostra la relació de persones que en aquell moment es van cohesionar per poder tirar endavant les seves famílies en uns moments de guerra i per tant, de moltes dificultats econòmiques i socials".

Fusió de dues entitats associatives

Aquesta Unió de Cooperadors va néixer l'any 1936 de la fusió de La Econòmica i La Igualadina. Aquestes dues cooperatives que havien intentat un apropament i diverses col·laboracions des de finals dels anys 20. L'any 1930 ja havien arribat a un acord per utilitzar conjuntament el forn de La Econòmica i en plena guerra civil, el mes d'octubre de 1936, van optar per integrar-se en una nova cooperativa, que va arribar a tenir més de 1.000 associats. L'acord oficial de la fusió de les dues cooperatives igualadines es va fer públic en el Butlletí de la Unió de Cooperadors d'Igualada del mes de febrer de 1937. El document recuperat s'ha incorporat a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, al fons Cooperatives d'Igualada que va ser dipositat a l'Arxiu Comarcal a principis d'any després que Unicoop Cultural fes la donació del seu arxiu històric a l'Ajuntament el mes de gener d'aquest any.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.