Dimecres, 9/3/2016
1993 lectures

L'atur com a recompensa

Durant la campanya electoral per les eleccions municipals d’Igualada des d’ERC ens vam reunir amb més d’un centenar de joves. A tots ells els  fèiem dues preguntes: La primera, si una vegada acabats els seus estudis es veien vivint a Igualada, i la segona, si tenien perspectives de poder treballar a la ciutat o la comarca. La resposta a la primera pregunta era, de manera majoritària, afirmativa però matisada: Volien viure a Igualada, la gran majoria, però no tenien clar poder-ho fer. Precisament la condicionaven a la segona pregunta, i és que pràcticament ningú veia la possibilitat de poder treballar a la nostra comarca.

Per tant, poques perspectives de viure a Igualada i encara menys de poder-hi treballar. Això denota, indubtablement, que tenim un problema colossal. Que el futur de la nostra ciutat tingui clar que no hi podrà treballar –ergo no hi podrà/voldrà viure- demostra la incapacitat del sistema per fer front a les mancances del mercat laboral i ens adverteix de la fuga de cervells i capital humà que patim i patirem durant els propers anys. Alhora, divendres passat, a la Veu de l’Anoia, llegíem que el president de la Unió Empresarial de l’Anoia assegurava que les empreses “no troben gent per treballar” i explicava que a la comarca hi ha un nivell formatiu molt baix entre els 10.000 aturats, “dels pitjors nivells del país”.  

En contraposició a això, si ens fixem en les dades oficials, veiem com a la comarca hi ha 699 estudiants de Grau Mitjà, 820 de Grau Superior i 3695 estudiants universitaris (entre graus i màsters). Un total de 5214 alumnes que estan cursant estudis superiors. Aquestes dades són del 2011, les més actualitzades de l’Idescat. Per tant, la majoria d’aquests 5214 alumnes ja hauran acabat de formar-se i pretendran iniciar-se en el mercat laboral. En canvi, trobem unes dades d’atur demolidores, i si ens fixem en l’atur juvenil detectem un increment encara més gran dels joves sense feina. En definitiva, hem de trobar una solució per a aquests milers de joves de la comarca que han fet allò que els  exigia la societat (estudiar), que són (som) la generació més ben preparada de la història i que ara ens veiem totalment desemparats enmig d’un mercat laboral intransigent.

Calen, per tant, polítiques actives d’ocupació per parts dels Ajuntaments, atreure empreses (no només supermercats i hiperasiàtics) i destinar tots els esforços i els recursos que calgui per aconseguir-ho. No podem condemnar una generació sencera a no tenir futur, no ens podem permetre com a societat que els pocs joves que treballen ho facin en unes condicions laborals paupèrrimes i que els que no ho fan hagin d’emigrar per poder treballar. Calen solucions i l'administració pública i els seus dirigents tenen el deure i l'obligació de trobar-les.

3 Comentaris

T

Teresa

Igualada

9 de març 2016.08:42h

Respondre

Tens tota la raó. El que jo veig és que el jovent d’Igualada ho té magre per trobar feina al costat de casa.

La pregunta és: Hi ha llocs de treball? Per què és una de les comarques... Llegir més amb més atur de Catalunya? És a causa de que els nois/noies vagin ben o mal preparats?

Crec que el problema no és aquest. Igualada és situada a un bon lloc però no està ben comunicada. Això és un fet... i un tema en que tots els empresaris estan d’acord. Cal preocupar-se per aconseguir bones comunicacions per carretera i cal també saber exactament quantes empreses no han vingut per falta de personal. Francament, costa de creure...

J

Juan

igualada

9 de març 2016.08:31h

Respondre

Es un problema l atur que necessita temps per solucionar-ho , perque s ha convertit en un problema estructural.i cultural.
Un problema que el vivim en sentiments contradictoris com es la obsessió... Llegir més del estudis universitaris en contra de la formació professional , un nou CECI tindria que inventar-se en un recorregut el in-reves,
Per altra banda mentres el atur ens porta al dolor i la pobresa de moltes famílies que reben 400 € mes com ajut únic el Sr. Jonqueres, es reunia ahir am De Guindos per cobrar el deute històric i així (paraules textuals en declaracions publiques) poder pagar la segona paga doble els funcionaris? un col·lectiu laboral que te el treball assegurat per vida i que cobra de mitjana 700 € mes que la mitjana del sous en les empreses
No es una critica l a la professionalitat de milers de funcionaris que amb el seu treball fan ”funciona” la ciutat, pero algú es i te que explicar la realitat i exigí la seva renuncia el privilegi salarial.No es estrany la vocació funcionarial dels joves.

A

Alex Miravet

L'Anoia

9 de març 2016.08:01h

Respondre

Molt encertat!

La patronal, malauradament com altres cops, no veu la realitat al 100%, hi ha un potencial a la comarca, brutal.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.