TORNAR
PUBLICITAT

Un canvi en el sistema de la depuradora estalviarà 800.000 euros anuals als blanquers igualadins

El canvi també millorarà la qualitat i aspecte de l'aigua del riu Anoia

economia
Dimecres, 29 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les 33 adoberies que actualment segueixen en actiu a la ciutat se serveixen de la coneguda ‘depuradora dels adobers’ que cada dia rep 11.000 m3 d’aigua i que genera uns costos anuals de 4.500.000 euros. En aquesta depuradora, però, també hi arribaven, fins ara, aigües residuals de Montbui i una part d’Igualada però un canvi en el sistema de recol·lecció permetrà destinar la depuradora igualadina a un ús exclusivament industrial, d’aquesta manera estalviarà costos als blanquers, convertirà la indústria de la ciutat en més competitiva i millorarà la qualitat final de l’aigua del riu Anoia.

Es tracta, tal com ha explicat Xavier Badia, d’una reivindicació històrica dels adobers de la ciutat, que han d’assumir els costos de la depuració total de l’aigua depurada però que el 18% no provenia de les industries adoberes sinó de les aigües residuals de Montbui i d’un 60% del total d’aigües residuals igualadines. Amb el canvi que s’ha fet en el sistema de recol·lecció, les aigües urbanes aniran directament a la depuradora de Vilanova del Camí i d’aquesta manera cada depuradora tindrà una funció específica.

La barreja d’aigües industrials amb aigües urbanes tenia una explicació anys enrere quan la càrrega contaminant de l’aigua de les industries adoberes era molt elevada i calia diluir-la amb aigües urbanes. La millora en l’eficiència del procés fa que cada vegada la càrrega contaminant de l’aigua que surt de les adoberies sigui menor i per tant, aquesta necessitat desaparegui. Xavier Badia, president del gremi i Miquel Vila, gerent de la depuradora, expliquen que fa anys que treballen per aconseguir aquest petit canvi i es mostren satisfets amb l’anunci que s’ha fet aquest dimarts.

Una indústria més competitiva

Igualada compta amb un total de 33 adoberies que donen feina a 800 treballadors de manera directa. Aquestes xifres, que per si soles no criden l’atenció, prenen la rellevància que es mereixen quan les relativitzem. Igualada és, actualment, el clúster de la pell més important de l’Estat i concentra el 30% del total de la indústria del sector.

La depuradora tenia un cost anual de 4.500.000 euros, tal com explica Xavier Badia, aquest canvi tan llargament esperat pel sector, permetrà mantenir els costos estables durant, almenys, 3 anys més. Això implica que només aques any 2012, els blanquers de la ciutat s’estalviaran un total de 800.000 euros en costos de depuració.

Win win win

El projecte no només beneficia als blanquers de la ciutat, també beneficia a la depuradora de Vilanova i a la qualitat de l’aigua final. De fet, la depuradora de Vilanova rebrà la mateixa quantitat d’aigua que rebia fins ara –ara la rebia depurada i a partir d’ara la rebrà sense depurar- però no suposarà un augment en els costos. A més a més, el fet que a la depuradora dels blanquers només hi arribin aigües residuals, ajudarà a millorar la qualitat de l’aigua que en surti: ‘en millorarà la qualitat i l’aspecte, en poc temps ja s’apreciarà la diferència’, va apuntar Miquel Vila. De fet, el president de l’ACA, Lleonard Carcolé, va fer la broma de repetir un ‘win’ més al concepte de ‘win-to-win’ per demostrar que els beneficiats en aquest canvi són tres agents.

Capacitat per a més indústries

El fet que des de l’any en què es va inaugurar la depuradora fins avui, els blanquers de la ciutat hagin aconseguit reduir la càrrega contaminant que arriba a la depuradora, no només els ha permès poder fer aquesta millora, sinó que deixa la depuradora al 50% de la capacitat, això fa que es pugui oferir aquest ‘plus’ a altres industries que tinguin necessitat de depuradora i es vulguin instal·lar a la ciutat per compartir costos amb les actuals industries existents.


1 Comentaris

P

Pandor

Igualada

1 de març 2012.22:42h

Respondre

Com a veí de la zona baixa no diré que no m’importi gens aquest estalvi, ja que tota millora pel teixit empresarial és bona en aquest moment, però personalment m’importa ben poc.

El que... Llegir més m’agradaria saber, que no es comenta aquí, és si aquestes millores acabaran d’una vegada per totes amb la PUDOR que fa a l’estiu, sobretot al capvespre, que és l’hora en què s’obren les finestres de casa i ve de gust sortir a la fresca a sopar a la terrassa. Això s’ha arreglat? Està ben fet ara ja el balanç bioquímic per tal que no es desajusti la DBO i els veïns deixem de patir-ho? Està ben calculat el disseny, tenint en compte que no es tracta de depurar un riu sinó uns efluents amb un elevadíssim contingut de matèria orgànica? O no interessa recordar que igualada fa pudor, i no és precisament olor d’adoberia, sinó pudor de depuradora...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.