TORNAR

La DO Penedès inicia la verema 2019 augurant una anyada de màxima qualitat

La climatologia ha permès que el raïm registri una bona graduació i acidesa

economia
Dijous, 22 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Des de fa uns dies ja es cullen les varietats primerenques de Chardonnay, Suavignon i Muscat. A finals d’agost serà el torn del Xarel·lo i a mitjans de setembre serà el torn de la Parellada, així com de les Garnatxes i les Carinyenes. La DO Penedès representa el 10% del territori penedesenc.

El tret de sortida de la verema a la DO Penedès ha complert les previsions. Entre el 15 i el 20 d’agost molts dels cellers de la denominació d’origen han començat a collir les varietats primerenques com la Chardonnay, el Suavignon i el Muscat. Les bones condicions climatològiques d’enguany han permès arribar a la verema amb un raïm amb molt bona sanitat. Les pluges de la primavera i les temperatures una mica més baixes que la mitjana d’anys anteriors, han permès una maduració més tranquil·la, situant el raïm en una qualitat màxima. Segons els anàlisis realitzats per l’INCAVI, la graduació és òptima per a fer vins blancs i negres de nivell, així com l’acidesa que permetrà elaborar vins joves bons i vins de criança de gran qualitat.
El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha remarcat que “l’anyada 2019 serà recordada en el futur perquè la qualitat del raïm permetrà fer vins immillorables”. Olivella també ha remarcat el fet que aquest any les condicions climatològiques hagin estat molt bones per al desenvolupament del raïm. Malgrat que l’any va iniciar-se amb poca pluja, a partir de l’abril es van registrar força precipitacions, que juntament amb els alts registres del 2018, han permès que el raïm es desenvolupés correctament. “Veníem d’un any molt humit on el míldiu es va fer present, i prèviament d’uns altres dos molt secs que van fer disminuir la producció”, ha explicat Olivella. Enguany la producció es preveu que se situï en la mitjana dels darrers 10 anys.
Aquesta situació també s’ha viscut a les vinyes de Gramona, el responsable d’I+D del celler, Roc Gramona, ha explicat que malgrat el cop de calor del juny, la climatologia ha estat molt bona per a obtenir fruits d’alta qualitat: “Enguany el canvi climàtic no s’ha fet gaire palès però hem de continuar treballant per a adaptar-nos a les noves condicions de l’entorn”. Gramona va iniciar la verema a principis d’agost collint varietats per a vins tranquils, i una setmana més tard per a elaborar vins escumosos. En breu iniciarà la collita del Macabeu i no serà fins a finals d’agost quan s’iniciarà amb el Xarel·lo. A mitjans de setembre serà el torn de la Parellada, així com de les Garnatxes i les Carinyenes.
Malgrat que aquest 2019 hagi registrat unes bones condicions climatològiques, des de la DO Penedès es continua treballant per a adaptar-se a la nova situació climàtica a través de diversos projectes. Amb una producció de 18 milions d’ampolles, la DO Penedès representa el 10% del territori penedesenc.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.