TORNAR

L'economia cooperativa: un sector en ple creixement a l'Anoia

El sector a l’Anoia augmenta la seva presència amb nous projectes sorgits en els últims anys

economia
Dilluns, 2 abril 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’economia social i cooperativa és un fenomen en clar creixement en els últims anys. Es tracta d’un sector format per organitzacions privades però amb un objectiu social i col·lectiu allunyat de la lògica del mercat. En altres països, com França, aquest fenomen està molt més estès des de fa anys. A Espanya i Catalunya, l’economia social ha arribat més tard, però ara per ara el creixement és clar i sostingut.

JOSEP SÁNCHEZ

Evidentment, la comarca de l’Anoia no és aliena a aquesta realitat i, en els últims anys, també han aparegut o s’han consolidat diverses iniciatives d’economia cooperativa que mostren la tendència a l’alça d’aquest sector. Sense anar més lluny, des del 2016 s’organitza una jornada, el Coop de Cap, on s’han anat presentant els projectes que han sorgit al territori. Amb tot, a l’Anoia encara queda feina per fer i l’economia cooperativa compta amb menys iniciatives que en altres comarques de la Catalunya Central.

A mitjans de l’any passat, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va presentar una primera diagnosi sobre el sector de les cooperatives. Es tractava d’un estudi amb dades provisionals, ja que l’entitat encara no havia contactat amb tots els projectes i el cens encara era incomplet, però mostrava un primer dibuix de la situació actual a l’àmbit territorial.  Segons aquest informe, a la Catalunya Central hi havia a l’inici del 2017 191 cooperatives, que agrupen a prop de 3.000 socis i donen feina a prop de 1.200 persones. La major part de les cooperatives es troben a dues comarques: el Bages (73) i Osona (61). L’Anoia, comarca amb un volum de població similar a les dues anteriors, destaca per tenir poques cooperatives (19), en proporció a les altres dues. A tall d’exemple, al Berguedà hi ha una quantitat de cooperatives similar (22). Tanquen la llista, en bona mesura atesa la seva dimensió demogràfica, el Solsonès, amb 12, i el Moianès, amb 6.

L’estudi també mostrava una dada encoratjadora per veure el creixement experimentat pel sector en els últims anys i és que la proporció de cooperatives creades els darrers 15 anys, un 47%, és força alta respecte del total de cooperatives existents. Aquesta tendència es veu també reforçada pel suport que es dóna ara des de l’administració catalana a través del programa Aracoop.

Es tracta d’un programa marc de cooperació publico privat que té com a objectiu renovar, ampliar i enfortir l’economia social i cooperativa a Catalunya, en els diversos àmbits econòmics, socials i territorials. La iniciativa està promoguda des del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, en el marc de Catalunya Emprèn.

 

Els veterans i els novells

Entre les iniciatives que han sorgit a l’Anoia al voltant de l’economia social destaca Naturalment, una de les cooperatives més veteranes de la comarca. Sorgida el 1998, es tracta d’una cooperativa assembleària i autogestionada que forma un grup de consum responsable de productes ecològics i de proximitat. Els socis opten per un consum de productes agroecològics i de comerç just que paguin un preu digne al productor, que estiguin cultivats respectant els cicles de la natura i de la terra i que provinguin de circuits de producció i de comercialització curts i de proximitat.

I entre les iniciatives més recents destaca la Cooperativa Integral de l’Anoia. Una idea que va començar a caminar el setembre del 2015 i que es va acabar de consolidar fa tot just un any, quan es va inaugurar la seu de l’associació: La Cooperadora. El projecte va sorgir d’un grup de persones vinculades a la CIC-Cooperativa Integral Catalana i a l’EcoxarxAnoia que van començar a debatre les possibilitats de crear una cooperativa integral independent i autònoma a Igualada per a tota la comarca. La iniciativa es va batejar com LaCIA i durant els primers mesos del 2016 va fer les seves primeres presentacions públiques a La Bastida, amb la participació de 14 projectes laborals. Va ser al mes de juliol quan es van començar els tràmits de constitució definitiva de la Cooperativa Integral i a l’octubre es presenten els estatuts de l’Associació Cultural La Cooperadora.

Tot just ara se celebra el primer aniversari de la posada en marxa de La Cooperadora, que té la seu de l’Associació Cultural La Cooperadora d’Igualada, al carrer Sant Ignasi, 22. En aquest últim any, aquest punt de la ciutat d’Igualada s’ha consolidat com l’epicentre dels projectes alternatius a la comarca, però no només en l’àmbit econòmic, sinó també cultural o social. La Cooperadora va néixer amb la intenció de ser un espai d’exposició i presentació dels projectes laborals dels seus socis i usuaris i un punt d’intercanvi i socialització de serveis comuns. Entre els sectors productius en què es va començar a treballar ja fa un any hi ha els horts urbans, manufactures de béns de consum i serveis personals.

L’experiència d’aquest primer any de ple funcionament genera optimisme entre els membres de LaCia. Tant és així que ara s’ha posat en marxa L’ekonomat, un espai de consum amb productes ecològics i que no han passat cap cicle comercial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.