TORNAR
PUBLICITAT

L'empresa paperera J.Vilaseca de Capellades compleix 300 anys fent una aposta pel valor afegit i la internacionalització

El president Artur Mas destaca la importància del "consens" per assolir l'èxit

economia
Dimecres, 16 juliol 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'empresa de Capellades J. Vilaseca, especialitzada en la producció de paper d’alta gamma, ha complert 300 anys d’activitat ininterrompuda. Actualment la paperera ha fet una aposta per desenvolupar nous productes amb valor afegit, exporta un 70% de la seva producció i l'any passat va facturar 51 milions d'euros. El president Artur Mas va presidir ahir l’acte de celebració d'aquest tricentenari.

Visita a les instal·lacions de J.Vilaseca

Detall de la fàbrica paperera

Brindis pels 300 anys amb el conseller de J. Vilaseca, Carles Torredemer, l'alcalde de Capellades Marcel·lí Martorell, el director general de l'empresa Jaume Batllori i el president de la Generalitat Artur Mas.

La companyia J.Vilaseca, especialitzada en fabricació de paper d’alta gamma, celebra aquest any el seu tricentenari d’activitat ininterrompuda, tota una fita al món empresarial. Va ser el 1714, data històrica per a Catalunya, quan es va fundar el Molí de Cal Mata, juntament amb altres molins a Capellades, que més endavant agruparia Gaspar Vilaseca per arribar a formar l'empresa actual.

Després de tres segles, J.Vilaseca pot presumir de bona salut. Els darrers quatre anys, l’empresa ha posat en funcionament un pla d’inversions de 10 milions d’euros per desenvolupar nous productes amb un valor afegit més gran. Amb aquest pla inversor, s'ha rejovenit el catàleg de productes, i això ha permès a la companyia assolir una facturació de 51 milions d’euros durant l’any passat, el qual representa un augment del 7% sobre les vendes de 2012.

El conseller de J. Vilaseca, Carles Torredemer, destaca la "capacitat d'adaptació als canvis" com un dels principals factors que han permès a l'empresa mantenir la seva activitat durant 300 anys. Torredemer es refereix a la planta actual com una "empresa familiar sòlida, en continu creixement, amb productes presents a 84 països i una facturació que supera els 50 milions". A més, afegeix que "en l'era de les noves tecnologies, seguir venent paper de qualitat és tot un desafiament".

El paper, un sector en procés de transformació

Actualment a Catalunya hi ha 24 fàbriques de paper i cartró, amb una producció d'1,3 milions de tones, el que representa un 22% de la producció estatal. D'aquestes 24 empreses, només n'hi ha tres dedicades al paper gràfic, i dues pertanyen a multinacionals.

Jaume Batllori, director general de J. Vilaseca, subratlla que hi ha poques empreses a Catalunya tan antigues, i moltes són papereres. Cal dir, però, que especialment en els darrers vint anys "la indústria paperera europea ha sofert una transformació molt important, i les empreses que no han pogut adaptar-se han desaparegut", explica Batllori. És difícil de concretar el nombre de fàbriques tancades les darreres dues dècades, però "es pot dir que representa un 40% de la capacitat europea".

La primera transformació es va donar als anys 90, quan països com la Xina van començar a fabricar el seu propi paper i això va fer caure dràsticament les exportacions al Sud-est asiàtic. La segona transformació -encara en procés- fa referència a la implantació de nous suports tecnològics que substitueixen el paper. En darrer lloc, el sector pateix l'afectació de la crisi econòmica, ja que tal com indica Batllori, "l'activitat econòmica va estretament lligada al consum de paper".

Malgrat aquests canvis, J.Vilaseca "s'ha mantingut com un referent a nivell mundial del paper per la seva aposta per la internacionalització, la fabricació de papers de més valor afegit, i el seu prestigi centenari", destaca el director general, sense oblidar que tot plegat ha suposat "esforços econòmics i humans".

L'empresa dobla plantilla i reivindica un marc legal que no els faci perdre competitivitat

La bona notícia dels darrers anys és que l'aposta de J.Vilaseca per adquirir nova maquinària i ampliar el seu ventall d'oferta ha permès doblar la plantilla de la fàbrica, que ha passat de 120 empleats l'any 1996 als 240 actuals. A més, s'ha fet una aposta per la formació per augmentar la qualificació dels seus treballadors.

Jaume Batllori adverteix que avui en dia el sector es veu afectat per un cost de l'energia "desmesurat" i topa amb una manca de finançament que no li permet continuar fent inversions que generin ocupació. Per això defensa que "és necessari que els governs vetllin perquè l'entorn econòmic i legal sigui com a mínim el mateix que la resta d'empreses que integren la Unió Europea" en matèria mediambiental, de costos energètics, tributs, costos financers o contractació. "Hem de jugar amb les mateixes armes que els altres, sinó patim el risc de perdre competitivitat", destaca.

Tres-cents anys no es fan cada dia

La festa d'aniversari de J.Vilaseca va comptar amb una nodrida assistència, entre socis, col·laboradors, proveïdors, clients, treballadors i amics de l'empresa, així com autoritats com el president de la Generalitat, els alcaldes d'Igualada, Vallbona i Capellades i el delegat territorial de la Generalitat a la Catalunya Central.

L'alcalde de Capellades, Marcel·lí Martorell, va adreçar unes paraules de felicitació als propietaris, directius i treballadors de J.Vilaseca, i va destacar que la indústria té un paper molt important com a ascensor social, va lligada a la identitat catalana i també al futur de la comarca de l'Anoia, on "el clúster del paper és passat, present i futur".

El president Artur Mas va considerar que el tricentenari de J. Vilaseca transmet que "les indústries més madures i els sectors tradicionals poden adaptar-se als temps moderns, posar-se al dia i tenir una bona projecció de futur i internacional". Per a Mas, sobreviure 300 anys vol dir "fer les coses amb molt consens" i això val "tant per les empreses com per les famílies, les parelles, els municipis i els països". En clau política, el president va remarcar que "en els propers temps hem de prendre decisions amb un consens important entre la majoria social i les forces polítiques" i va subratllat que "totes les decisions importants, siguin quines siguin, s'han de prendre amb el màxim consens possible".

Anna Suárez


1 Comentaris

E

Eduard

Igualada

16 de juliol 2014.09:40h

Respondre

FELICITATS, a tot el col.lectiu que forma part de l’empresa, i per molts centenaris més, en benefici industrial de l’Anoia.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.