TORNAR
PUBLICITAT

El govern d'Igualada presenta un pressupost que puja un 4% per a l'any vinent

Castells estén la mà a PSC i PP per pactar els comptes

economia
Dijous, 15 desembre 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Els comptes d'Igualada pel 2017 totalitzen uns 51,8 milions d'euros. Són els més alts de les dues etapes de l'administració Castells. L'alcalde avança que espera comptar amb suports externs al govern convergent, amb preferència pels seus socis a les ordenances, Socialistes i PP.

La proposta de pressupost elaborada pel govern municipal contempla 51,8 milions d'euros pel que fa a l'Ajuntament i 53,7 milions d'euros afegint-hi les empreses municipals. L'alcalde Marc Castells i la regidora d'Hisenda, Montserrat Duch, presentaven les xifres aquest dimecres. Suposen un 3,9% més respecte el pressupost vigent. El batlle ressalta que les inversions per a la millora dels equipaments, l'entorn i l'espai públic sumen 5,7 milions d'euros. Considera que "allò més lògic seria que els que han votat a favor dels ingressos ens recolzin ara", o sigui, Socialistes d'Igualada i PP, que van recolzar a CiU en les ordenances fiscals. 

Montserrat Duch i Marc Castells, en la presentació dels comptesSegons Castells "aquest pressupost ha estat confeccionat en base a tres premisses, invertir en les persones, seguir transformant la ciutat i mantenir un ferm
compromís amb el bon govern de la institució". Manté que "si la Generalitat de Catalunya aprova el seu pressupost per a l'any vinent i ja no es regeix per un pressupost prorrogat, això suposarà per a ajuntaments com el nostre l'obertura de noves possibilitats per aconseguir nous finançaments". Assenyala que les  regidories que presten un servei més proper a les persones, com són les d'Acció Social i d'Entorn Comunitari rebran "4,4 milions d'euros, un 13% més que l'any precedent, principalment".

En aquesta partida hi entra el nou Espai Salut i el futur Centre Cívic Nord, que començarà el 2017 la seva fase executiva. El govern anuncia també la millora d'equipaments existents amb 1,3 milions d'euros, que finançaran diferents accions a, entre altres, les escoles públiques, l'Escola de Música, el Teatre Municipal l'Ateneu, la Biblioteca Central, l'entorn del Museu de la Pell, l'antiga Teneria, els equipaments juvenils de Cal Badia i La Kaserna, l'Escorxador, els equipaments cívics, el mercat municipal de La Masuca o els cementiris.

Modernització instal·lacions esportives

Castells fa èmfasi en "el pla de modernització de les instal·lacions esportives, amb el doble objectiu de renovar uns equipaments envellits que suporten un elevat nombre d'usuaris", que suposarà l'any vinent unes inversions per gairebé 1,5 milions amb accions al complex esportiu de Les Comes, amb una nova pista poliesportiva, nous aparcaments o la climatització del pavelló d'hoquei i de la sala de barri, amb un segon frontó i una nova fase d'arranjament de l'accessibilitat i l'entorn de la piscina al Molí Nou, i amb millores també a l'Estadi Atlètic. Dos milions més aniran a obres de transformació de l'entorn i l'espai públic com nous elements de l'Anella Verda, millores en parcs públics i espais infantils, una nova fase del Parc Central de l'Avinguda Catalunya, la nova Plaça de la Masuca, la finalització de la Plaça Castells, accions emmarcades en el Pla d'Accessibilitat, el pla anual d'asfaltatge, adequacions i manteniment al polígon de Les Comes o actuacions per a la millora de l'eficiència i les comunicacions en l'àmbit 'smart city', entre altres.

Recursos destinats a la reducció del deute

De la seva banda, la regidora d'Hisenda, Montse Duch, apunta que el consistori farà un nou esforç l'any vinent per seguir reduint el seu endeutament i, després que l'any 2012 "es va tancar amb 56,3 milions de deute consolidat, calculem que, cinc anys després, podrem tancar el 2017 al voltant dels 38,3 milions". Segons Duch "suposa que cada any es venen destinant al voltant d'un milió d'euros a pagar els interessos d'aquest deute".

De cara a aquest final d'any, a 31 de desembre de 2016, es preveu tancar a 40,9 milions d'euros de deute consolidat assolint d'aquesta manera, si no hi ha cap contratemps, "la fita del 75% d'endeutament que ens vam fixar com a objectiu ara fa uns anys". Duch ha afegit que la recuperació progressiva de la salut financera del consistori repercuteix també positivament en els proveïdors, que a dia d'avui avui cobren a 38 dies de mitjana.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.