TORNAR

L'Oficina de Captació d'Inversions fa dos anys amb resultats discrets

Els agents econòmics aposten ara per enfocar el creixement cap a la logística

economia
Dimecres, 29 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La recuperació econòmica de la comarca i la reducció sensible de l'atur els darrers temps són un fet, però s'han produït en bona part a partir del creixement de les empreses del territori. L'Oficina de Captació d'Inversions, oberta el març de fa dos anys, segueix sense responsable tècnic. Els ajuntaments han unificat la imatge i marca dels polígons de la comarca de cara a l'exterior, però les grans inversions es fan esperar.

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD), amb els set municipis que la integren i amb la finalitat d'unir esforços cap a les polítiques de promoció econòmica i del territori, va impulsar la creació de l'Oficina de Captació d'Inversions Empresarials l'any 2014. La inauguració es va fer ara fa dos anys, el març del 2015. El responsable de l'oficina, Xavier Marginet, va deixar el càrrec el gener de 2016. La seva tasca d'endreçar i presentar l'oferta d'espais disponibles va ser lloada i aprovada, però no es va contractar cap tècnic per substituir-lo. Ara, dos anys més tard, malgrat que hom valora el que es va fer per presentar una oferta visible als mercats, s'esperen resultats a l'altura. La principal mancança, segons diversos agents, és la de superfícies grans, que és la demanda que hi ha.

Un dels stands promocionals de la MICOD, a la Fira BSTIMDes de la Unió Empresarial, Jordi Bernadet manifesta que "va ser molt positiu aquest acord" que va ser difícil d'assolir anteriorment. Consideren que "es va fer una bona feina i es va aconseguir compactar l'oferta i fer un inventari del sòl disponible". Bernadet detalla que "la Unió Empresarial procura transmetre el 'feedback' dels emprenedors a l'Oficina". Apunta que "és molt important atreure inversions, però és encara més primordial ajudar i consolidar les empreses de la comarca". Una dada: "les inversions més grans que hi ha hagut en aquest període han estat de dues empreses anoienques que han crescut". 

Bernadet té clar que "la indústria del futur és la logística i això ens porta a necessitar espais d'uns 100.000 metres quadrats. Les naus industrials que tenim ara mateix no estan pensades per això. Per tant, el futur és preparar-se amb parcel·les ajustades a aquest sector. És molt difícil que veiem arribar indústries de 200 ó 300 treballadors". I amb tot, el missatge és optimista, ja que "els nostres millors clients són les empreses anoienques mateixes. Si anem tots a una, podem aconseguir moltes coses. És qüestió de temps que arribin inversions importants". 

Ramon Felip, antic president de la Unió Empresarial, comenta que "l'oficina ara està suspesa. Sí que es va fer feina durant aquell primer any, a nivell de catàlegs i ara nosaltres encara ens seguim bellugant". Felip és ara el president de l'Associació de Polígons dels Plans, que reuneix els sectors de Vilanova del Camí, Òdena -les Gavarreres- i els Plans d'Arau de la Pobla de Claramunt. Afegeix que "nosaltres estem fent campanyes específiques" però que a nivell general falten "idees" i que al capdavant hi hagi "algú relacionat amb el món econòmic". En la seva opinió "la problemàtica principal és que no hi ha parcel·les adients per a la indústria logística, que és el que es mou més". Aquesta és la necessitat "ja que hi ha molta competència". 

Els actius

El projecte va néixer per atraure a la Conca d'Òdena noves inversions industrials. Joan Serra, alcalde de Castellolí i delegat responsable de l'Oficina de Captació d'Inversions afirma que aquesta "és l'eina per a promoure el territori, per a captar empreses i crear riquesa i ocupació". La MICOD destaca els actius per a la captació d'inversions: "els clústers o associacions, la formació, la innovació i les instal·lacions". Sobre els clústers, com el de la pell i d'altres innovadors i emergents, com el tèxtil, el paper, metall, químic o les TIC, tots amb una cultura col·laborativa, amb qui, segons Serra, "s'han mantingut reunions i qui millor que ells per saber sobre els referents en la professió", assegura. 

La resta d'actius que es presenten als possibles inversors des de l'Oficina de Captació són instal·lacions com el ParcMotor Castellolí i Campus Motor, l'Aeròdrom o el Montàgora i polígons industrials connectats; també la innovació amb projectes com la Càtedra A3 i el 4D Health, i com a quart actiu el Campus Universitari
d'Igualada i altres centres educatius.

Fires i certàmens

Després d'aquests primers anys de projecte, l'Oficina comença a fer-se visible. La seva presència en fires dels sectors ha esdevingut un manera de donar-se a conèixer als inversors; és per això que, durant aquest 2017, hi ha previst un calendari d'assistència a fires, consensuat amb els empresaris comarcals referents de cada sector. La Fira BSTIM d'Igualada va ser la primera participació activa en fires i missions comercials locals, estatals i internacionals d'aquest any.
Serra, doncs, assegura que "unim esforços publico privats per fer possible aquest creixement econòmic. Durant el darrer any s'han fet moltes reunions conjuntes entre els ajuntaments de la MICOD, la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), l'Associació de Polígons els Plans, Acció-Investment de la Generalitat i Incasòl, per a definir el contingut i l'estratègia a seguir".

Més eines

S'està treballant en un Geoportal, sistema que permetrà mostrar la informació relativa a l'activitat econòmica, industrial i de serveis, dels polígons de la conca amb emplaçaments geoposicionats. Aquesta aplicació permetrà poder visitar les parcel·les dels polígons disponibles sense haver de desplaçar-se físicament fins a ells. Així, la comissió tècnica creada dins l'Oficina, formada pels set municipis, l'Incasòl, els Apis, ACCIÓ i els Polígons dels Plans treballen conjuntament per a què la Conca d'Òdena esdevingui un territori referent per a les inversions industrials i treure'n resultats el més aviat possible.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.