TORNAR

Qüestió d'orgull

societat
Dilluns, 22 agost 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

L’orgull és una bona manera de definir la Festa Major, la de qualsevol indret. No cal estendre’s en com aquesta celebració ajuda a compactar una comunitat actualment força esquerdada, ni en com en subratlla la idiosincràsia, però sí que convé tenir-ho present. Per alguna raó és la festa superlativa.

A Igualada la Festa Major presenta una setmana intensa, amb propostes del tot consolidades, amb les novetats que en demostren la vitalitat i amb la voluntat de despertar complicitat entre totes les edats, però sobretot es presenta obrint la porta al bon ambient, a la retrobada, a l’arribada a edats més adultes i a altres descobertes... I així un any més la ciutat pot aplaudir, amb orgull, la implicació d’entitats, col·lectius, associacions i persones a títol individual que omplen una setmana rodona i exhibeixen el millor de sí, que reservaven per aquests dies. La Coll@nada, que ja és mirall per altres indrets, el seguici festiu, que s’amplia amb la recuperació dels gegants vells i el tabal de la patera, el nou ball dels Gegants d’Igualada, la dedicació de colles de diables, balls, castellers, els múltiples concerts, les barraques, les exposicions…

Però a Igualada la festa també arriba amb reptes pendents de resoldre, sobretot en la cara folklòrica. L’encaix de les demandes que ha posat sobre la taula la Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada des del 2010 tenen un futur poc normalitzat. Darrerament la FESTHI ha tornat a demanar al ple de municipal que el dia 24 d’agost, el dia del patró de la ciutat, sigui el festiu local, com a Igualada havia estat sempre fins fa exactament 40 anys. Però l’Ajuntament ha declinat la proposta, els agents econòmics no ho veuen viable, i la intenció del govern és que la jornada de Sant Bartomeu, quedi englobada dins dels dies de festa, mantenint els actes recuperats darrerament.

Les tesis que defensa la federació han anat guanyant adeptes i el programa d’actes les va adoptant a cada Festa, per tant també la ciutat, les propostes que ha promogut es mantenen (la recuperació del sant, amb el trasllat i tornada, la processó…) però desperten encara escepticisme entre altres entitats. La sensació és de qui dia passa any empeny perquè aquest meló és força més convuls d’obrir que els de la cursa dels Jocs Bèsties. Una fórmula que permeti als igualadins avaluar peròs i contres i aprofundir en l’argumentari, pot ser el paral·lelisme amb dates igual de significatives per la ciutat, com la del 5 de gener. Una festa que aglutina absolutament a tothom. Ningú entendria que la festa de reis més emblemàtica de Catalunya no se celebrés aquella data. I aquí hi ha el repte: la ciutat vol que la seva festa superlativa tingui el pes patrimonial que reivindica el col·lectiu de la FESTHI? En aquest cas la festivitat local del 24 seria indiscutible. Però tot això, és clar, tampoc s’escapa dels orgulls que també desperta la Festa Major.


2 Comentaris

J

J Rdguez E

27 d'agost 2016.17:59h

Respondre

Sr. Vilarrubias pero a voste qui l ilumina.? M el pot presentar?En tot cas tinc que reconeixe que te una capacitat infinita de liar la.Infinita.
En respecta el 24 festiu la teoria del Sr Diez hem... Llegir més sembla impecable i ni dire 2 mes. 1)Els costos empresarials i laborals en una interrupció entre setmana son inacceptables.
2)i el fet de pasar les festes el cap de setmana forma part del que es conegut com una estrategia buscan el equibri territrial en tant que promou el turisme interior i especialment en els allotjaments rurals que ajudan a la supevivencia de la nostre pagesia tan necesitada i que tan necessitem. Per aixo la lluita de que l Vatica renuci a la imposicio de la Purisima Evidentment per raons obvies ,Nadal i Cap d any sin intocables no aixi la festa de Reis que es podria traslladar elnprimer dilluns despres decap dany.Que li sembla? Auesta es bona.?

j

joan diez

27 d'agost 2016.10:30h

Respondre

La festa el 24 i no en dilluns es trepitxar un avanç social del colectiu de treballadors del comerços que perden la oportumitat de gaudir am.la família de dos dies festius seguits, am tot el que... Llegir més representa per la salut i el benestar familiar .
.Que el 24 tarde nit es faci un seguisi res a dir. I una missa pel qui vulgui. ? Res a dir. Pero el calendari
es el que el futur demana.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.