TORNAR

El clúster adober igualadí juga un paper clau en el sector

L’Igualada Leather Cluster Barcelona és una peça important del desenvolupament del sector adober a nivell nacional i internacional

Empresa
Dijous, 10 novembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

És fàcil trobar-se pell adobada per qualsevol empresa del sector adober instal·lada a Igualada en productes d’ús quotidià com sabates, cinturons, bosses, carteres, moneders, maletes de pell i fins i tot tapisseries de mobles i cotxes. I és que Igualada acumula fins a set segles d’història del sector blanquer i això ha portat  les seves empreses al capdavant de la producció de pell per a tot tipus d’articles.

MARIA SAYAVERA

Així, el Clúster de la Pell d’Igualada ha estat des de 1340 un  dels motors econòmics i industrials de la ciutat i, actualment, juga un paper clau en el desenvolupament del sector a nivell català i internacional, com a exemple d’indústria en d’altres països. I és que la combinació basada en la innovació tecnològica i la tradició i experiència d’una indústria amb set segles d’història han donat fruit a un producte de màxima qualitat que satisfà els clients, cada cop més exigents, i es distingeix de la resta de pells per la seva llisor, a més de la seva resistència, duració i flexibilitat per a cadascun dels productes i els usos que se li volen donar. Aquest lideratge, doncs, i el fet d’esdevenir referents en el sector va fer que totes les empreses adoberes, ja agrupades al Gremi de Blanquers, amb un total de 28, formessin el que avui en dia es coneix com l’Igualada Leather Cluster Barcelona.

La indústria de la pell a Igualada ha fet un pas endavant amb la creació del clúser

Capital europea de la pell

En els darrers anys doncs, i amb la intenció de donar major visibilitat a la indústria adobera de la ciutat, seguint les tendències empresarials de sumar esforços entre les empreses del sector per a fer-se més fort en el mercat, va néixer l’Igualada Leather Cluster Barcelona, format pel conjunt d’aquestes 28 empreses adoberes, membres del Gremi de Blanquers; la Càtedra A3 d’Empresa i el nou Campus Universitari UPC Escola d’Enginyeria d’Igualada, com a centres d’investigació, innovació i formació del sector; a més del Museu de la Pell d’Igualada, la planta depuradora d’aigües residuals, l’Escola Gaspar Camps amb el cicle formatiu en Artesania del Cuir, i el Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria.

En aquest cas, i com a actor principal d’aquest clúster, trobem les empreses del sector, que ocupen fins a 900 treballadors i facturen 170 milions d’euros anuals. La majoria d’aquestes empreses s’han especialitzat en la fabricació de pells sense defectes per al sector de la marroquineria i del calçat de marques de luxe internacionals. D’aquesta manera, les grans marques internacionals i nacionals d’articles de pell d’alta qualitat i complements de moda de luxe compren la pell a Igualada per confeccionar el seus productes de moda exclusius. Així, actualment, s’exporta més d’un 80% de la producció i la pell adobada a la capital de l’Anoia es troba als articles de pell més selectes de les botigues de tot el món.

Però, com en moltes de les indústries capdavanteres de l’economia internacional, la formació i la innovació són claus en el sector. D’aquesta manera, el clúster també és un exemple de combinació entre les principals empreses productores de pell i els centres de formació, com el Campus UPC Escola d’Enginyeria d’Igualada, inaugurat el setembre del 2014, o bé de la Càtedra A3 in Leather Innovation, potenciant així, la formació de professionals en el sector de la pell, ampliant els estudis sobre adob que s’impartien a Igualada i apostant perquè els alumnes d’aquests estudis realitzin les pràctiques laborals en empreses igualadines.

En aquest sentit, i com a un pas més de la feina realitzada des del clúster igualadí, el Clúster de la Pell es va presentar com a cas d’èxit en la primera edició del “Cluster Management Excellence”, un programa de formació de clústers organitzat per l’European Foundation for Cluster Excellence, amb l’objectiu de promoure i compartir les millors pràctiques de gestió orientades als resultats dels clústers econòmics. La presentació del clúster igualadí doncs, va anar a càrrec del professor de l’IESE, Antoni Subirà, i va ser molt ben rebut per part de tots els membres, i explicat com a cas d’èxit que s’estudia en universitats com l’americana Harvard.

Els processos de treball de moltes adoberies de la ciutat són estudiats internacionalment.

Un espai repensat

Les tasques desenvolupades per aquest clúster i els esforços per  esdevenir Capital Europea de la Pell de Qualitat tenen, des del 2015, un espai on ubicar-se i on tothom es pot dirgir, l’Adoberia Bella.

Aquesta adoberia, situada al barri del Rec i que va patir una gran remodelació per esdevenir seu del clúster de la pell, és un conjunt arquitectònic de propietat municipal format per dos edificis del segle XIX i inicis del segle XX, que després d’anys en desús i deteriorament, s’ha rehabilitat amb tres plantes i una superfície de mil metres quadrats. Aquest espai és a dia d’avui, un punt d’intercanvi de coneixement i showroom per a les empreses adoberes, a més d’un punt museuístic de la ciutat. Però en tot cas, el que busca ser la Bella és el pol referent de totes les empreses adoberes de la ciutat, esdevenint la imatge del clúster igualadí i, a la vegada, un espai cultural obert a la ciutat que recordi els 700 anys de tradició adobera a Igualada.

I és que la pell, a Igualada, és un tret d’identitat que defineix la ciutat i la indústria adobera ha estat un dels principals motors de progrés i desenvolupament de la capital de l’Anoia. Que es tingui existència documentada des de 1340 d’activitat adobera a la ciutat i que existeixi el Gremi de Blanquers com a associació empresarial que representa les empreses adoberes de la ciutat des de 1693, és un clar exemple de la tradició adobera a Igualada, i aquests set segles d’història adobera a la ciutat han d’explicar el pes d’un clúster com el de la pell, que no es pot entendre sense l’aportació dels blanquers.

Una indústria, a més, que ha de passar per obrir nous escenaris en l’adobament de pells, gràcies a avenços científics en aquest àmbit, aconseguir millores en el procés de tractament de les mateixes pells, i també l’aplicació de tecnologies netes i la minimalització i reutilització dels residus, una tendència que s’ha anat incrementant any rere any, però en la qual cal treballar perquè aquesta esdevingui una indústria cada cop més neta i ecològica, sense perdre la competitivitat que caracteritza el sector i continuant sent-ne el referent al mercat, tant a nivell internacional com nacional.    

L’Adoberia Bella és l’espai que acull físiciament l’Igualada Leather Cluster Barcelona. (Foto: Aj.Igualada)


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.